Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Δημοκρατία»... στο γύψο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μαθήματα δημοκρατίας παραδίδει, για άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους... Οχι μόνο υπεραμύνεται της απόφασής του να γίνονται παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών της χώρας του, αλλά διαμηνύει ότι αυτή θα συνεχιστεί «όσο μας απειλούν οι τρομοκράτες»: Η δήλωση αυτή ουσιαστικά μονιμοποιεί και θεσμοθετεί την ένταξη μέσων που παραβιάζουν το αμερικανικό Σύνταγμα στο οπλοστάσιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τόσο των πολιτικών (NSA) όσο και των στρατιωτικών.

Ταυτόχρονα, ο Μπους επιχείρησε εκ νέου να πειθαναγκάσει το Κογκρέσο να παρατείνει την ισχύ του Patriot Act - του αντιτρομοκρατικού νόμου, που θεσπίστηκε εξ αφορμής της 11ης Σεπτέμβρη και δίνει έκτακτες υπερεξουσίες στις αρχές - λέγοντας ότι «δεν αντέχουμε να ζούμε χωρίς αυτό το νόμο ούτε μόνο για μια στιγμή», προσθέτοντας δε ότι το ζήτημα δε χωρά «πολιτικοποίηση» (!). Σημειώνεται ότι η Γερουσία το βράδυ της Παρασκευής (Σάββατο πρωί ώρα Ελλάδας) απέρριψε την κύρωση πολλών διατάξεων του διαβόητου νόμου, η ισχύς του οποίου λήγει στα τέλη του 2005.

Μάλιστα, ο Μπους χαρακτήρισε «αντεθνική» πράξη τη διαρροή στην εφημερίδα New York Times στοιχείων για το ότι γίνονται παρακολουθήσεις και δήλωσε πως αναμένει να γίνει «πλήρης έρευνα» για το ποιος το αποκάλυψε, υποσχόμενος ότι αυτός που «βοήθησε τον εχθρό» σε «καιρό πολέμου» θα τιμωρηθεί παραδειγματικά για την «επονείδιστη» πράξη του...

Οπως αποκαλύπτεται, οι παρακολουθήσεις είχαν αρχίσει ήδη ενόψει του πολέμου κατά του Αφγανιστάν, ήδη λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη και εκτείνονται στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές επικοινωνίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρακολουθούνταν, και συνεχίζουν να παρακολουθούνται συστηματικά, «χιλιάδες» άνθρωποι που θεωρούνταν «σχετιζόμενοι με την τρομοκρατία» -- αν κρίνει κανείς από το ότι το Πεντάγωνο θεωρεί «απειλή» τους διαδηλωτές κατά του πολέμου, αντιλαμβάνεται ότι αυτός είναι ένας πολύ ευρύς ορισμός.

Παρά το ότι Δημοκρατικοί πολιτικοί και στελέχη της κυβερνητικής μηχανής εξέφραζαν «επιφυλάξεις» για το πρόγραμμα των παρακολουθήσεων που εξελισσόταν όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζεται, τελικά «απέστρεψαν το βλέμμα διότι δεν ήθελαν να ξέρουν», δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος στους Τάιμς.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι δήλωνε στο μεταξύ, επιχειρώντας να δικαιολογήσει αυτή την πρακτική εκ των υστέρων και με καπηλεία των θυμάτων της 11ης Σεπτέμβρη, ότι «εάν είχαμε πριν την 11η Σεπτέμβρη αυτόν τον μηχανισμό τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ενδεχομένως θα ήμασταν σε θέση να αποτρέψουμε» τις επιθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νόμος παρακολούθησης πολιτών (2013-08-23 00:00:00.0)
Ολοι υπό παρακολούθηση (2006-05-13 00:00:00.0)
Προβλήματα με τις παρακολουθήσεις (2006-03-02 00:00:00.0)
Δημιουργία νέας στρατιωτικής δύναμης... (2006-01-28 00:00:00.0)
Τα πάντα στο στόχαστρο (2001-10-13 00:00:00.0)
Ο «νέος πόλεμος» κατά της οικουμένης (2001-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ