Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προβλήματα με τις παρακολουθήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η κυβέρνηση Μπους «βυθίζεται»... η εικόνα εντέχνως καλλιεργείται στις μεγάλες «έγκριτες» αμερικανικές εφημερίδες. Οχι φυσικά γιατί οι λόγοι δεν υπάρχουν. Υπήρχαν χρόνια τώρα και ειδικά κατά την εξαπόλυση του πολέμου του Ιράκ ή τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» όχι μόνο δε στρέφονταν κατά του Λευκού Οίκου, αλλά με αναρίθμητα ρεπορτάζ στήριζαν αναφανδόν και νομιμοποιούσαν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που εξαπέλυαν οι ΗΠΑ.

Ομως κάτι έχει αλλάξει... και φάνηκε με τη σωρεία των ρεπορτάζ, των αποκαλύψεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος, αλλά και την επιλογή της δικαστικής οδού εναντίον της κυβέρνησης. Το χορό ξεκίνησε το «Ασοσιέιτεντ Πρες» με προσφυγή στη δικαιοσύνη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των κρατουμένων στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο και τώρα οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» στρέφονται με αγωγή κατά του Πενταγώνου, ζητώντας στοιχεία για τις παρακολουθήσεις των πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή έρευνα ζητούν και οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Σύμπτωση;

Πάντως, η εφημερίδα αξιώνει να της παραδοθεί κατάλογος με τα εσωτερικά μνημόνια και τα ηλεκτρονικά μηνύματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χωρίς δικαστική άδεια. Επίσης ζητεί να της αποκαλυφθούν τα ονόματα των φυσικών προσώπων ή ομάδων που παρακολουθούνταν.

Η εφημερίδα είχε ζητήσει να της παραδοθούν τα έγγραφα από το Δεκέμβρη, οπότε κι αποκάλυψε με δημοσιεύματά της την υπόθεση, επικαλούμενη την Πράξη για την Ελευθερία της Πληροφόρησης.

Ωστόσο, προσέφυγε σε αγωγή, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση του Πενταγώνου ότι το αίτημά της «προωθείται κατά το δυνατόν ταχύτερα».

Εξάλλου, βουλευτές των Δημοκρατικών κάλεσαν τον Μπους να διατάξει ειδική έρευνα για το πρόγραμμα εσωτερικών παρακολουθήσεων, την ώρα που Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί τους ετοιμάζονται να ψηφίσουν νομοσχέδιο που θα θέτει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα υπό δικαστική αναθεώρηση. Δημοκρατικοί, αλλά και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενδεχομένως υπερέβη τις συνταγματικές δικαιοδοσίες του και παραβίασε την Πράξη Εξωτερικής Παρακολούθησης από την Αντικατασκοπία, η οποία επιβάλλει την έκδοση ειδικών ενταλμάτων για την υποκλοπή συνδιαλέξεων.

Στο μεταξύ, μόλις ένας στους τρεις Αμερικανούς (ποσοστό 34%, το χαμηλότερο όλων των εποχών) εγκρίνει τις ενέργειες του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Οσον αφορά το Ιράκ, το 30% των Αμερικανών (από 37% το Γενάρη) απάντησε ότι συμφωνεί με τους χειρισμούς του Μπους. Ενώ ποσοστό 62% κρίνει ότι οι αμερικανικές προσπάθειες για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή δε φέρνουν καρπούς, ενώ το 36% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε καλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ