Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μεγάλες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Με πολλές στοχεύσεις ο αρχιδολοφόνος των λαών

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις περίπου 100.000 ανθρώπων στην Ινδία

Associated Press

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις περίπου 100.000 ανθρώπων στην Ινδία
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η περιοδεία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, στη Νοτιοανατολική Ασία άρχισε, χτες, από το Αφγανιστάν, μάλλον «αιφνιδιαστικά». Ο Μπους προσγειώθηκε στη βάση Μπαγκράμ - όπου βρίσκεται και η διαβόητη ομώνυμη φυλακή, που χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από στέλεχος του ίδιου του Πενταγώνου «χειρότερη και από αυτή στο Γκουαντάναμο». Ο Μπους, χωρίς να αστειεύεται, «εξήρε την πρόοδο της δημοκρατίας» στο Αφγανιστάν από το 2001, παρά το γεγονός ότι στη χώρα εξακολουθούν, καθημερινά, να μαίνονται μάχες ανάμεσα στις αμερικανικές και τις υπόλοιπες κατοχικές δυνάμεις και στους Ταλιμπάν, που ανέτρεψαν οι Αμερικανοί με τη βοήθεια τοπικών πολεμάρχων. Συναντώμενος με τον Αφγανό Πρόεδρο, Χάμιντ Καρζάι, ο Μπους είπε ότι το Αφγανιστάν «εμπνέει άλλες χώρες στην περιοχή»!

Μερικές ώρες νωρίτερα, ένας Αμερικανός στρατιώτης έβρισκε το θάνατο και άλλοι δύο τραυματίζονταν σε μάχες με αντάρτες Ταλιμπάν, στην επαρχία Ουρουζγκάν. Ενώ, στο γειτονικό Ουζιριστάν του Πακιστάν - όπου ο Μπους αναμένεται να μεταβεί το Σάββατο -, δυνάμεις της χούντας του στρατηγού και επιλεγόμενου «Προέδρου», Περβέζ Μουσάραφ, σκότωναν 45 ανθρώπους, οι οποίοι, όπως υποστήριξαν, ήταν «ντόπιοι και ξένοι εξτρεμιστές» που εκπαιδεύονταν σε ένα «μυστικό» στρατόπεδο. Φαίνεται πως η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την επίσκεψη Μπους, στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους - ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε, εξάλλου, στον (ξεχασμένο) Οσάμα μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι «θα συλληφθεί κάποια στιγμή»...

Ο «υπαρχηγός» των Ταλιμπάν, μουλάς Αμπντάλα Ακούντ, σάρκασε όσον αφορά στη μυστικότητα που περιέβαλλε την επίσκεψη Μπους έως και την τελευταία στιγμή, λέγοντας ότι «αν το ξέραμε, θα τον χαιρετούσαμε με ρουκέτες και επιθέσεις».

Νέες μαζικές διαδηλώσεις στην Ινδία

Ο Μπους μετέβη, στη συνέχεια, στην Ινδία, όπου από προχτές πραγματοποιούνται τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της άφιξής του στη χώρα και στις οποίες πρωτοστατούν το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και το ΚΚ Ινδίας, αλλά και οργανώσεις μουσουλμάνων. «Γύρισε πίσω», «Δεν είσαι ευπρόσδεκτος», «Κάτω ο τρομοκράτης Μπους», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στα πανό στο Νέο Δελχί, στην Καλκούτα και σε άλλες πόλεις όπου διοργανώθηκαν διαδηλώσεις από 30 κόμματα, οργανώσεις και φορείς εναντίον της επίσκεψης Μπους.

Νωρίτερα, το πρωί, της «καυτής» υποδοχής των διαδηλωτών είχαν προηγηθεί τα κίτρινα λουλούδια που του έδωσε ο Μανμόχαν Σινγκχ, ο Ινδός πρωθυπουργός, που προσβλέπει σε ενίσχυση των διμερών σχέσεων της (άρχουσας τάξης της) Ινδίας με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Ινδίας θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα τρία χρόνια φθάνοντας τα 50 δισ. δολάρια. Ο Σινγκχ και ο Μπους συζήτησαν μια πληθώρα θεμάτων, εμπορικού, στρατιωτικού, ειδικότερου ενεργειακού (πυρηνικού) και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να έχει σαφείς στοχεύσεις.

Ο Μπους είχε βασικά τρεις στόχους: Να πετύχει την είσοδο του αμερικανικού κεφαλαίου στην ινδική αγορά - ειδικά μετά την απόφαση της Ινδίας να «ανοίξει» τις αγορές λιανικής την περασμένη βδομάδα -, να προωθήσει τη συμφωνία «πυρηνικής συνεργασίας», να επαναβεβαιώσει τη συμφωνία της Ινδίας στην πορεία «περιορισμού» του Ιράν.

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ινδίας (Μ) κατήγγειλε την απόφαση «ανοίγματος» των αγορών της Ινδίας στο ξένο κεφάλαιο, που, όπως ανέφερε, θα έχει «καταστροφικές» επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ