Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Δε συμφωνεί με ρυθμίσεις ενάντια στους λαούς

Η συζήτηση της συγκρότησης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να πάει στην Ολομέλεια το επόμενο διάστημα

ΑΒΑΝΑ.--

«Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες ενός ακόμη πλήγματος ενάντια στην πολυπολικότητα και τα Ηνωμένα Εθνη» καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, ως απάντηση στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τις απειλητικές πιέσεις των ΗΠΑ αναφορικά στο σχέδιο του ΟΗΕ για Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα τεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Οπως είναι γνωστό η υφιστάμενη σήμερα Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ουσιαστικά απαξιώθηκε εξαιτίας των πολλαπλών πολιτικών μεθοδεύσεων των ΗΠΑ και των συνεργών τους, της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και υπογραμμίζεται ότι η Κούβα δε θα γίνει συνένοχος, ούτε θα παραμείνει σιωπηλός παρατηρητής της νέας ρύθμισης που επιχειρούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενάντια στα συμφέροντα των λαών του Νότου».

Θυμίζουμε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Μπόλτον, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 27 Φλεβάρη, ότι έλαβε σαφείς εντολές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το τελικό κείμενο του σχεδίου, προσθέτοντας ότι εάν καταγραφούν οιεσδήποτε ενέργειες για την υιοθέτηση κάποιας απόφασης έναντι του παρόντος κειμένου, θα απαιτήσει ψηφοφορία, με τις ΗΠΑ να είναι οι πρώτες που θα ψηφίσουν κατά. Αυτές οι πιέσεις των ΗΠΑ φαίνεται ότι εν μέρει έπιασαν τόπο.

Στην ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται: «Αυτό που είναι παράδοξο σε όλες αυτές τις ενέργειες είναι ότι το σχέδιο, που επισήμως χτες (σημ. 28 Φλεβάρη) δόθηκε στα μέλη, επιμελώς σχεδιάστηκε και τέθηκε προς διαπραγμάτευση πίσω από κλειστές πόρτες, με τους εκπροσώπους της Ουάσιγκτον να καθορίζουν και να απαιτούν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις τους, που φυσικά θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους ως υπερδύναμη και γνωρίζοντας ότι αυτές δεν επρόκειτο να τύχουν την υποστήριξης της πλειοψηφίας των μελών των Ηνωμένων Εθνών».

Και με εκτενείς αναφορές στις παραγράφους του σχεδίου που έχει κατατεθεί, όπου καθορίζεται η σύνθεση του νέου Συμβουλίου (στο σχέδιο προτείνεται μείωση του αριθμού του συμβουλίου σε 47 από 53 μέλη) αλλά και οι τρόποι λήψης των αποφάσεων του νέου οργάνου και το ρόλο που αυτό θα παίξει, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας αναφέρει: «Υπάρχει κάποια πιθανότητα, το σχέδιο που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης ως κείμενο να λειτουργήσει προς όφελος των λαών και όχι προς υπεράσπιση των συμφερόντων της Ουάσιγκτον; Καμία! Καμία από τις 28 παραγράφους του σχεδίου, δεν έχει ως στόχο την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει επιβάλλει η παρούσα διεθνής τάξη πραγμάτων και σε αντίθεση του άρθρου 28 της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ