Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα ένταση στις σχέσεις ΒΑΣΓΚ - ΚΟΔΗΣΟ

Οι πρόεδροι του ΚΟΔΗΣΟ, που μετονομάστηκε Αριστερό Κόμμα, στο συνέδριο
Οι πρόεδροι του ΚΟΔΗΣΟ, που μετονομάστηκε Αριστερό Κόμμα, στο συνέδριο
Νέα ένταση σημειώθηκε στις σχέσεις WASG (Εναλλακτική Εκλογική Πρόταση για Δουλιά και Κοινωνική Δικαιοσύνη) (ΒΑΣΓΚ) - Αριστερού Κόμματος - ΚΟΔΗΣΟ. Μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της οργάνωσης της ΒΑΣΓΚ του Βερολίνου να κατέλθει στις εκλογές του κρατιδίου του Βερολίνου το Σεπτέμβρη αυτοδύναμη και αντίπαλος του πρώην ΚΟΔΗΣΟ, ακολούθησε τώρα η απόφαση της ΒΑΣΓΚ του κρατιδίου του Μεκλεμβούργο Πομεράνιας. Η οργάνωση αυτή ζητάει από την αντίστοιχη οργάνωση του Αριστερού Κόμματος - ΚΟΔΗΣΟ να παραιτηθούν έως τις 31 Μάρτη οι υπουργοί της από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σβερίν. Ουσιαστικά μάλιστα με την απόφαση τίθεται υπό αμφισβήτηση η προσπάθεια των δύο κομμάτων να συγχωνευτούν έως το 2007, δεδομένου ότι η σχετική συμφωνία για τη συγχώνευση αποφασίστηκε - όπως τονίζουν - από τις κορυφές χωρίς να έχει επικυρωθεί από τη βάση.

Ο πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος - ΚΟΔΗΣΟ, Λόταρ Μπίσκι, χαρακτήρισε την κατάσταση «σοβαρή». Οι αποφάσεις, είπε, αποτελούν «οπισθοχώρηση», ωστόσο είναι αισιόδοξος γιατί οι ηγεσίες των δύο κομμάτων είναι σύμφωνες να συνεχιστεί το προτσές της συγχώνευσης σε ενιαίο κόμμα. Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι και η οργάνωση της ΒΑΣΓΚ του κρατιδίου της Θουριγγίας έχει αντιρρήσεις για τη συγχώνευση και είναι αποφασισμένη να προβεί στην ίδρυση νέου κόμματος με συμμετοχή κομμουνιστών και μελών ή οπαδών άλλων οργανώσεων.

Αισιοδοξία ως προς την πορεία της συγχώνευσης εκφράστηκε και από άλλα ηγετικά στελέχη, όπως ο Γκρέγκορ Γκίζι και ο Οσκαρ Λαφοντέν. Ωστόσο, άλλα στελέχη αφήνουν να διαφανεί η ανησυχία τους ότι η δημιουργηθείσα κατάσταση μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα αποτελέσματα στις εκλογές αυτού του Μάρτη στα κρατίδια της Σαξονίας - Ανχάλτης, της Βάδης - Βιρτεμβέργης και Ρηνανίας - Παλατιντίτου και το Σεπτέμβρη στο Βερολίνο. Σε μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρθηκε ότι η ηγεσία της ΒΑΣΓΚ σκέφτεται να «πειθαρχήσει» την πλειοψηφία της οργάνωσης του Βερολίνου, αποστερώντας τη χρηματική βοήθεια που της αντιστοιχεί για τη διεξαγωγή του χωριστού εκλογικού αγώνα.

Το ηγετικό στέλεχος της ΒΑΣΓΚ Τόμας Χέντελ σε δήλωσή του στη «Γιούνγκε Βελτ» (28/2) χαρακτήρισε μεν την απόφαση της πλειοψηφίας του Βερολίνο «εσφαλμένη», υπογράμμισε όμως ότι αυτό που περιμένουν από το (συγκυβερνών) ΚΟΔΗΣΟ του Βερολίνου είναι να πάρει σαφή θέση εναντίον παραπέρα ιδιωτικοποιήσεων και εναντίον απολύσεων εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες. Η μη συμμετοχή σε κυβέρνηση είναι επίσης ένα από τα αιτήματα της ΒΑΣΓΚ. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Βερολίνου του Αριστερού Κόμματος - ΚΟΔΗΣΟ, Κλάους Λέντερερ, δήλωσε στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (28/2) ότι αντίθετα το κόμμα του «είναι πρόθυμο μετά τις εκλογές να κυβερνήσει και πάλι. Είναι "εντελώς σαφές" ότι το SPD θα είναι ο ενδεχόμενος εταίρος». Εφόσον τα δύο κόμματα δε συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε ο τρίτος εταίρος θα είναι οι Πράσινοι, είπε.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ