Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Η «ΠΡΩΤΗ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Με ομιλία του... βασιλιά κι υπό το βλέμμα Τσένι

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Η πρώτη συνεδρίαση, διάρκειας μιάμισης ώρας, της Ουολέσι Τζίργκα, της Βουλής του Αφγανιστάν, χτες, πραγματοποιήθηκε με ομιλίες του μονάρχη Ζαχίρ Σαχ και του προέδρου Χάμιντ Καρζάι και υπό το βλέμμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. Την έναρξη των εργασιών της Βουλής «χαιρέτισε» η ΕΕ, ενώ - επίσης χτες - στο Αφγανιστάν έκανε μη προαναγγελθείσα επίσκεψη ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγες Θαπατέρο. Οι 351 βουλευτές, πολλοί εξ αυτών πολέμαρχοι, έμποροι ναρκωτικών, πρώην Ταλιμπάν, και περίπου 30 γυναίκες που επελέγησαν λόγω... φύλου, θα συγκροτήσουν ένα σώμα το οποίο έχει βασικά συμπληρωματικό ρόλο να παίξει στην πολιτική του Αφγανιστάν, η οποία καθορίζεται πολύ περισσότερο στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες από ό,τι στην Καμπούλ...

Μερικές ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης, που έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν ενώ ένας «αγνοείται» μετά από επίθεση μαχητών Ταλιμπάν στην επαρχία Κουνάρ.

Στο μεταξύ σε νέες αποκαλύψεις για την ύπαρξη της λεγόμενης «Φυλακής του Σκότους», προέβη χτες η οργάνωση «Human Rights Watch» (Χιούμαν ράιτς γουότσ). Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι εκατοντάδες άνθρωποι είχαν βασανιστεί σε μυστική φυλακή κοντά στην Καμπούλ έως και το 2004, βάσει μαρτυριών εκατοντάδων κρατουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ