Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δήθεν αυτοκριτική Μπους...

...και διαμόρφωση μετεκλογικού σκηνικού, με ένταση των αντιθέσεων και αντιλαϊκές πολιτικές από τη δοτή κυβέρνηση

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στο Ιράκ θα πάρει καιρό, και ο δρόμος προς τη δημοκρατία είναι δύσκολο έργο, που χρειάζεται υπομονή και υποστήριξη», υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε σχετικό διάγγελμά του. Ο Μπους κάλεσε τον αμερικανικό λαό να μην επιδείξει ηττοπάθεια, γιατί «ο πόλεμος για την ελευθερία είναι δύσκολος, αλλά ήδη τον κερδίζουμε». Για μια ακόμη φορά, τον τελευταίο καιρό, παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη εκ μέρους της Ουάσιγκτον, όπως είναι ο αρχικός ισχυρισμός περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη των λαθών και συμπλήρωσε ότι «το έργο της ανοικοδόμησης αποδείχτηκε πολύ δυσκολότερο από ό,τι πιστεύαμε και έχουμε ευθύνη για τις καθυστερήσεις», αλλά επανέλαβε ότι η απόφαση εισβολής στο Ιράκ ήταν ορθή. Το διάγγελμα Μπους συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση από το αμερικανικό Ινστιτούτο έκθεσης για την Εγγύς Ανατολή, όπου τονίζεται ότι οι επόμενοι 6 μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για το μέλλον του Ιράκ.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, αιφνίδια επίσκεψη στην κατεχόμενη χώρα πραγματοποίησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Ο Τσένεϊ συναντήθηκε με τον «Πρόεδρο» Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον «πρωθυπουργό» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, πριν επισκεφτεί και την αμερικανική βάση Ταζί. Μια μέρα αργότερα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την απελευθέρωση 8 πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος Σαντάμ, εναντίον των οποίων δεν έχουν στοιχειοθετηθεί κατηγορίες.

Η Ιρακινή Εθνική Εκλογική Επιτροπή, από την άλλη, ανακοίνωνε ορισμένα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων της περασμένης Πέμπτης για το Κοινοβούλιο, τα οποία δείχνουν ότι δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις. Οι διάφορες εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες φαίνεται ότι ψήφισαν, κυρίως, τα κόμματα που αντιπροσώπευαν τη θρησκεία και την εθνότητά τους, με εξαίρεση την πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές. Τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν το τέλος της βδομάδας.

Κατά τα άλλα, θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους πολίτες η κυβερνητική απόφαση για αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Η κυβέρνηση επικαλείται το γεγονός ότι η εξόρυξη πετρελαίου βαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς και ότι η μεγαλύτερη ποσότητα εξάγεται, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να καλύψει κάποιες ανάγκες. Την απόφαση καταδίκασε και ο αρμόδιος υπουργός Πετρελαίου, απειλώντας με παραίτηση αν δεν ανακληθεί.

Τέλος, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινητοπομπής αναπληρωτή κυβερνήτη της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 3 σωματοφύλακές του και τραυματίζοντας τον ίδιο. Τραυματισμένος νοσηλεύεται και ο διοικητής της αστυνομίας στη Βαγδάτη, του οποίου η αυτοκινητοπομπή έγινε στόχος επίθεσης αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 πολίτες και να τραυματιστούν άλλα 7 άτομα, κυρίως αστυνομικοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάγγελμα προς τα έσω, με αιχμές, και νέο δόγμα (2010-09-02 00:00:00.0)
Πιέσεις εντός και εκτός για τους κατοχικούς (2007-02-24 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων (2005-08-10 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων κατά Αράβων διπλωματών (2005-07-06 00:00:00.0)
Ανάν: Ναι μεν αλλά... (2004-01-28 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η οργή και η αντίσταση (2003-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ