ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
«Διπρόσωποι» οι Ευρωπαίοι...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ούτε νέα, ούτε άγνωστη» για την Ευρώπη ήταν και είναι η υπόθεση μεταφοράς κρατουμένων σε τοποθεσίες που δεν καλύπτονται από την αμερικανική νομοθεσία κατά τον πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουλ (υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση Μπους) σε χτεσινή συνέντευξη - ποταμό στο βρετανικό BBC, που λίγο - πολύ χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους «διπρόσωπους».

Μάλιστα, ο Πάουελ περιφρόνησε στην τηλεοπτική του συνέντευξη το ...«ξέσπασμα οργής» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μπροστά στη «βροχή» καταγγελιών για εκτέλεση παράνομων πτήσεων από τη CIA στον ευρωπαϊκό ουρανό και κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές στη Γηραιά Ηπειρο: «Υπάρχει κάποιο στοιχείο από την ταινία "Καζαμπλάνκα" εδώ, όπου όπως γνωρίζετε ο επιθεωρητής λέει "Είμαι σοκαρισμένος, σοκαρισμένος που αυτά τα πράγματα λαμβάνουν χώρα εδώ"», τονίζει ο Κόλιν Πάουελ και στέλνει σαφές μήνυμα προς την ...«εμβρόντητη» Ευρώπη. «Λοιπόν, οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους φίλους μας δεν μπορούν να είναι σοκαρισμένοι που λαμβάνουν χώρα αυτά τα πράγματα. Για το γεγονός ότι με την πάροδο των ετών είχαμε μεθόδους για ανθρώπους υπαίτιους ή ύποπτους για τρομοκρατική δράση. Η πρακτική της μεταφοράς υπόπτων δεν είναι ούτε νέα, ούτε άγνωστη για τους Ευρωπαίους φίλους μου»...

Πάντως, ο Κόλιν Πάουελ αναγνώρισε τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ διέρχονται μια περίοδο, κατά την οποία η κοινή γνώμη παγκοσμίως τάσσεται εναντίον μας» και πρόσθεσε ότι «ορισμένες από τις τακτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στο Ιράκ και η απουσία προόδου στην επίλυση του Μεσανατολικού δημιούργησαν μια εντύπωση ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τη γνώμη του υπόλοιπου κόσμου, όμως η εντύπωση δεν είναι σωστή».

Τέλος, εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή του για τα «λανθασμένα» στοιχεία που παρουσίασαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το Ιράκ, δηλαδή για τα στοιχεία του φακέλου του Ιράκ που παρουσίασε ο ίδιος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ως προς τις «παγωμένες» σχέσεις του με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, ο Πάουελ επισήμανε ότι σε πολλές περιστάσεις οι Ντικ Τσένι και Ντόναλντ Ράμσφελντ μετέφεραν αποφάσεις στον πρόεδρο της χώρας δίχως να είναι ουδείς άλλος ενήμερος...

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι παραδέχτηκε εμμέσως ότι αεροσκάφη της CIA χρησιμοποίησαν πολωνικά αεροδρόμια, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη μυστικών φυλακών στη χώρα του.


ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης

Τη στιγμή που η κυβέρνηση μέσω των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Γ. Βουλγαράκη και Α. Παπαληγούρα προσπάθησε να διαψεύσει ή να υποβαθμίσει τις καταγγελίες για απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών μεταναστών από μυστικές υπηρεσίες, τα στοιχεία που έρχονται από το χώρο της Δικαιοσύνης, ενισχύουν τις ανησυχίες για το βρώμικο ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στις ανακρίσεις των Πακιστανών.

Για την υπόθεση με τις ανακρίσεις των Πακιστανών μεταναστών πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπό την προεδρία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού, όπου συμμετείχαν ο Δ. Παπαγγελόπουλος, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και ο Ν. Δεγαΐτης, εισαγγελέας Πρωτοδικών και επικεφαλής της έρευνας που διενεργείται για την απαγωγή των Πακιστανών. Η έρευνα γίνεται μεν από την Αστυνομία, αλλά στο κτίριο της Εισαγγελίας.

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν υπάρχουν ευθύνες στα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγωγή και ανάκριση των Πακιστανών μεταναστών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δ. Παπαγγελόπουλος, απάντησε: «Από την έρευνα της Εισαγγελίας όπου υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η Εισαγγελία Αθηνών έχει τα κότσια να βρει την άκρη».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία ερευνά τρία βασικά ερωτήματα: Ποιοι απήγαγαν τους μετανάστες Πακιστανούς, πού τους πήγαν και ποιοι κρύβονται πίσω από τις απαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζάβεντ Ασλάμ, αλλά και οι ίδιοι οι απαχθέντες έχουν καταγγείλει ότι έχουν γίνει απαγωγές και ανακρίσεις από τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι απαγωγές στην Ελλάδα φέρεται να έχουν γίνει στις περιοχές Κυψέλη, Ομόνοια, Πετράλωνα και Οινόφυτα. Απαγωγές έχουν γίνει και στα Γιάννινα, όπου και ερευνώνται από την Εισαγγελία των Ιωαννίνων.

Οπως προκύπτει από τις καταθέσεις των μεταναστών Πακιστανών, οι απαχθέντες μεταφέρθηκαν σε εξοχική κατοικία, αφού προηγουμένως οι απαγωγείς τους είχαν βάλει κουκούλες στο κεφάλι και τους «γύριζαν» με αυτοκίνητο για μιάμισι περίπου ώρα.

Εχει καταγγελθεί ότι απήχθησαν 28 άτομα, ενώ έχουν καταθέσει μέχρι τώρα οκτώ μετανάστες Πακιστανοί. Οι απαχθέντες κατέθεσαν ότι «ανακριτές» μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, δεν προσπάθησαν να καλύψουν τα πρόσωπά τους και πως κατά την ανάκριση άσκησαν ψυχολογικές πιέσεις. Οι ερωτήσεις που δέχτηκαν οι Πακιστανοί μετανάστες είναι αν έχουν συγγενικά πρόσωπα στο Λονδίνο ή σχέσεις με άλλους Πακιστανούς που διαμένουν στη βρετανική πρωτεύουσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ