ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερολόγιο για το ΔΣΕ

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται το 2006 από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, του λαϊκού στρατού που αποτέλεσε, αφ' ενός, την ένοπλη απάντηση του ελληνικού λαού στο μεταπολεμικό μοναρχοφασιστικό καθεστώς, που επέβαλαν πρώτα οι Αγγλοι «σύμμαχοι» εισβολείς και μετά οι ΗΠΑ στη χώρα μας από τους Αγγλους και, αφ' ετέρου, την έκφραση της ελπίδας ενός ολόκληρου λαού να ορίσει ο ίδιος τις τύχες του.

Με αφορμή αυτή τη συγκλονιστική ιστορική επέτειο, το Παράρτημα Περιστερίου του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συνεχίζοντας την αξιέπαινη προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια να τιμά την ιστορία των αγώνων του λαού μας για λευτεριά, ανεξαρτησία και σοσιαλιστική προκοπή του μέσα από την έκδοση ημερολογίων - τεκμηρίων αυτών των αγώνων, εξέδωσε και ημερολόγιο του 2006. Ο τίτλος του ημερολογίου είναι εύγλωττος: «1946 -2006 60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ολοι στ' άρματα. Ολα για τη νίκη)».

Στην ουσία, πρόκειται για ένα συνοπτικό τομίδιο της ιστορίας του ΔΣΕ, μέσα από μικρά αλλά μεστά κείμενα και πλήθος ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού, τα οποία αναβιώνουν το μεγάλο αυτό έπος. Για το πώς, γιατί και ποιοι προκάλεσαν τον εμφύλιο. Για την ίδρυση του ΔΣΕ, για τον «Ορκο του Αντάρτη» του ΔΣΕ, για το Δόγμα Τρούμαν, για τους νόμους του εμφυλιακού κράτους, λ.χ. τον Αναγκαστικό Νόμο 509, στο όνομα του οποίου έδρασαν κράτος και παρακράτος, δεσμοφύλακες, βασανιστές, στρατοδίκες και εκτελεστικά αποσπάσματα κατά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και έπειτα του ΔΣΕ, πάντα προς χάριν και εφαρμογή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας υποταγής της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Για τις πολλές και μεγάλες μάχες του ΔΣΕ, μέχρι και τον ηρωικό «επίλογο» στο Γράμμο και το Βίτσι. Υπάρχουν, επίσης, σελίδες για τα κολαστήρια της Μακρονήσου και του Αη Στράτη, για θανατικές καταδίκες αγωνιστών σε διάφορες περιοχές της χώρας, για το εκβιαστικό, καταναγκαστικό παιδομάζωμα της Φρειδερίκης, και τον αντίποδά του - τη σωτηρία παιδιών από βέβαιο θάνατο - από τον ΔΣΕ και τη ζωή και μόρφωσή τους στην πολιτική προσφυγιά. Και, βέβαια, υπάρχουν και σελίδες για τη δολοφονική επίθεση του εμφυλιακού κράτους -παρακράτους ενάντια στους αγωνιστές του Περιστερίου, την Πρωτομαγιά του 1946.

Επιλογές
Νέες παραστάσεις
«Η φαλακρή τραγουδίστρια»
«Η φαλακρή τραγουδίστρια»
  • Το θέατρο «Αμιράλ» παρουσιάζει το έργο «Ενα καπέλο γεμάτο βροχή» του Μίκαελ Γκάτζο, που αφορά στις ποικίλες συνέπειες των ναρκωτικών. Σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζι, μετάφραση Κώστα Ασημακόπουλου, μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα, σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη. Παίζουν: Σοφοκλής Πέππας, Μάριος Αθανασίου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ιωσήφ Μαρινάκης, Γιώργος Ρήγας, Παναγιώτης Καποδίστριας, Μάμιλυ Μπαλακλή.
  • Τη «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο παρουσιάζει η ομάδα «90 C» στη σκηνή «Black Box» του θεάτρου «Επί Κολωνώ», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού, μετάφραση Γιώργου Πρωτοπαπά, σκηνικά Χριστίνας Κάλμπαρη, κοστούμια Μαρίας Δημητροπούλου, μουσική Ανδρέα Τρούσσα - Βαγγέλη Ζαχαριάδη, κινησιολογία Πάνου Μεταξόπουλου. Παίζουν: Μαριάννα Λαμπίρη, Πέτρος Αποστολόπουλος, Αννα Πορφύρη, Γιώργος Κατινάς, Χριστίνα Δενδρινού, Ερνέστος Βουτσίνος, Κώστας Τερζάκης.
  • Την παράσταση «Χαμένος στο όνειρο», μια εναλλακτική πρόταση πάνω στο «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα, που συνδυάζει ποιητικό λόγο, χιπ-χοπ μουσική και κρουστά όργανα, ανεβάστηκε στο θέατρο «Σχεδία» σε σκηνοθεσία Αθηνάς Παππά. Παίζουν οι: Αθηνά Παππά, Κατερίνα Σαβράνη, Κωνσταντίνος Καραδήμας, Δημήτρης Μορφακίδης, Νίκος Τουλιάτος, Αντριαν Φρίλινγκ.
Ενα τόπι... διηγείται παραμύθια

Παιδικά τραγούδια, με οδηγό ένα τρελό τόπι. Το σκηνικό παιχνίδι δύο παιδιών με ένα τόπι γίνεται αφορμή για να ξετυλιχτεί ένα παραμύθι για τραγουδιστές, αφηγητή, σκηνικά δρώμενα και προβολές. Ολα αυτά στη μουσική παράσταση για παιδιά με τίτλο «Δέκα τόποι κι ένα τόπι», που θα παρουσιάσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, στις 27, 29, 30/12 (6 μ.μ.), στο «Τριανόν» (Πατησίων και Κοδρινγκτώνος 21, 210.8215.469).

Στην παράσταση, παλιά και καινούρια τραγούδια γίνονται τόποι μαγικοί της παιδικής αφήγησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια των Γιώργου Κουρουπού (από τους «Δραπέτες της Σκακιέρας»), Πέτρου Περάκη (από τα «Μελωδόνια»), Λένας Πλάτωνος (από τη «Λιλιπούπολη»), Σταύρου Παπασταύρου (από το «Μίλα μου για Μήλα») και τραγούδια νέων συνθετών από την «Αρση Φωνών». Την Ορχήστρα των Χρωμάτων θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Κείμενα - αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Τραγουδούν: Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου και παιδιά: Δημήτρης Δημόπουλος, Κώστας Ζαφείρης, Αλεξάνδρα Αθανασίου, Ελένη Ορφανίδη. Προβολές: Βελισσάριος Βουτσάς, φωτισμοί: Κώστας Αγγέλου. Εισιτήριο: 12 ευρώ (μεγάλοι), 7 ευρώ (παιδιά).

Καλλιτεχνικές... προσκλήσεις

Με μία γιορτινή έκθεση, υποδέχονται τον καινούριο χρόνο οι αίθουσες τέχνης «Αστρολάβος» (Ξανθίππου 11 και Ηροδότου 11). Μια ποικιλία καλλιτεχνικών αντικειμένων με πρωταγωνιστές μάγους, αγγελάκια, καραβάκια και ρόδια, έφτιαξε η Κατερίνα Βαβλίτου. Ο Παναγιώτης Δραντάκης, μία σειρά φωτιστικών με χριστουγεννιάτικα σύμβολα, ενώ η Μαριλένα Παλαιοκρασσά έφτιαξε με πολυεστέρα καραβάκια και παιδιά που λένε τα κάλαντα. Ο Γιάννης Σίνης φιλοτέχνησε χριστουγεννιάτικα δέντρα και κηροπήγια από αλουμίνιο και οι: Α. Νασιούλα, Γ. Μπλιάτσου, Μ. Μαραβελάκη, Κ. Τσακιρίδη, Α. Πετσάλη, Σ. Σκιαδαρέση, Α. Μακρίδου, Ε. Γαλάτη, Ν. Χριστέλλη, Δ. Παπαδημητροπούλου, Π. Κάνιστρα, Ε. Δημηροπούλου δημιούργησαν μοναδικές καλλιτεχνικές κατασκευές. Ακόμη, παρουσιάζονται πολλές κεραμικές κατασκευές και παιχνίδια από τις: Α. Αντωνοπούλου, Μ. Διαμαντοπούλου και Θ. Κόντου. Χριστουγεννιάτικες κάρτες φιλοτέχνησαν οι: Δ. Μυταράς, Φ. Πατρικαλάκις, Τ. Πατρασκίδης, Κ. Βαβλίτου. Το γούρι της χρονιάς είναι μια ασημένια σταγόνα, έργο του Κώστα Τσόκλη. Μια σταγόνα - μονάδα μέτρησης της ροής του χρόνου, με την ευχή να είναι ευτυχισμένος και δημιουργικός ο νέος χρόνος.

Ωράρια μουσείων

Οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Μνημεία και τα Μουσεία δε θα λειτουργήσουν στις 25 και 26 Δεκέμβρη, καθώς και την 1η Γενάρη 2006, ενώ λειτουργούν με το ωράριο των εξαιρέσιμων αργιών (υπάρχει η αντίστοιχη στήλη στην ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΠΟ «Μουσεία, Μνημεία, Αρχαιολογικοί Χώροι») στις 6 Γενάρη 2006 (Θεοφάνια).

Η έκθεση «Ξένα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα. 160 χρόνια συνεργασίας για τον πολιτισμό μας», που παρουσιάζεται από το υπουργείο Πολιτισμού, θα παραμείνει κλειστή τις ακόλουθες ημερομηνίες: 24, 25, 26 και 31 Δεκέμβρη 2005 και 1η και 2 Γενάρη 2006.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 8 Γενάρη 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ