Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερολόγιο για το ΔΣΕ

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται το 2006 από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, του λαϊκού στρατού που αποτέλεσε, αφ' ενός, την ένοπλη απάντηση του ελληνικού λαού στο μεταπολεμικό μοναρχοφασιστικό καθεστώς, που επέβαλαν πρώτα οι Αγγλοι «σύμμαχοι» εισβολείς και μετά οι ΗΠΑ στη χώρα μας από τους Αγγλους και, αφ' ετέρου, την έκφραση της ελπίδας ενός ολόκληρου λαού να ορίσει ο ίδιος τις τύχες του.

Με αφορμή αυτή τη συγκλονιστική ιστορική επέτειο, το Παράρτημα Περιστερίου του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συνεχίζοντας την αξιέπαινη προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια να τιμά την ιστορία των αγώνων του λαού μας για λευτεριά, ανεξαρτησία και σοσιαλιστική προκοπή του μέσα από την έκδοση ημερολογίων - τεκμηρίων αυτών των αγώνων, εξέδωσε και ημερολόγιο του 2006. Ο τίτλος του ημερολογίου είναι εύγλωττος: «1946 -2006 60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ολοι στ' άρματα. Ολα για τη νίκη)».

Στην ουσία, πρόκειται για ένα συνοπτικό τομίδιο της ιστορίας του ΔΣΕ, μέσα από μικρά αλλά μεστά κείμενα και πλήθος ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού, τα οποία αναβιώνουν το μεγάλο αυτό έπος. Για το πώς, γιατί και ποιοι προκάλεσαν τον εμφύλιο. Για την ίδρυση του ΔΣΕ, για τον «Ορκο του Αντάρτη» του ΔΣΕ, για το Δόγμα Τρούμαν, για τους νόμους του εμφυλιακού κράτους, λ.χ. τον Αναγκαστικό Νόμο 509, στο όνομα του οποίου έδρασαν κράτος και παρακράτος, δεσμοφύλακες, βασανιστές, στρατοδίκες και εκτελεστικά αποσπάσματα κατά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και έπειτα του ΔΣΕ, πάντα προς χάριν και εφαρμογή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας υποταγής της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Για τις πολλές και μεγάλες μάχες του ΔΣΕ, μέχρι και τον ηρωικό «επίλογο» στο Γράμμο και το Βίτσι. Υπάρχουν, επίσης, σελίδες για τα κολαστήρια της Μακρονήσου και του Αη Στράτη, για θανατικές καταδίκες αγωνιστών σε διάφορες περιοχές της χώρας, για το εκβιαστικό, καταναγκαστικό παιδομάζωμα της Φρειδερίκης, και τον αντίποδά του - τη σωτηρία παιδιών από βέβαιο θάνατο - από τον ΔΣΕ και τη ζωή και μόρφωσή τους στην πολιτική προσφυγιά. Και, βέβαια, υπάρχουν και σελίδες για τη δολοφονική επίθεση του εμφυλιακού κράτους -παρακράτους ενάντια στους αγωνιστές του Περιστερίου, την Πρωτομαγιά του 1946.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ