ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρατείνεται η ανασχηματισμολογία

Μετά τις γιορτές τοποθετεί το Μέγαρο Μαξίμου τον ανασχηματισμό, παρατείνοντας τη σχετική φιλολογία και δίνοντας τροφή σε ποικίλα σενάρια.

Αφού άφησε το θέμα να αιωρείται εδώ και αρκετές μέρες με την άμεση εμπλοκή μάλιστα πολλών υπουργών, ο πρωθυπουργός, διά του εκπροσώπου του, έστειλε χτες μήνυμα αναβολής του ανασχηματισμού, τουλάχιστον για τις επόμενες βδομάδες. «Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Το έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές. Δε θα το επαναλάβω. Νομίζω ότι το θέμα, αν ψάξει κανείς σε δημοσιεύματα, σε πληροφορίες, σε αναφορές, είναι μεν προσφιλές, χιλιοειπωμένο δε. Δεν έχει αλλάξει τίποτε σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει τις σχετικές τοποθετήσεις υπουργών τις τελευταίες μέρες.

Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις όμως με δημοσιογράφους κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «είναι καλό οι υπουργοί να μη μιλάνε για ανασχηματισμό», σημειώνοντας με νόημα ότι «ουδείς είναι αμετακίνητος». Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι υπόθεση των επόμενων βδομάδων, αφήνοντας να φανεί ότι μπορεί να «τραβήξει» για το Φλεβάρη - Μάρτη, όταν η κυβέρνηση θα φτάνει στο μέσο της θητείας της. Σε κάθε περίπτωση τόνιζαν ότι θα υπάρχει «συνέχεια πολιτικής» ακόμα και αν υπάρξουν μετακινήσεις ή αντικαταστάσεις υπουργών. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούσαν ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα αν η Ντόρα Μπακογιάννη, η «επιστροφή» της οποίας στην κυβέρνηση θα είναι το βασικό ζητούμενο του ανασχηματισμού, θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως, από την πλευρά της η δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο «Μέγκα» δήλωσε ότι δεν της έχει γίνει πρόταση να μπει στην κυβέρνηση.

«Πάντοτε χρειάζονται οι αλλαγές, δεν είναι τίποτα καινούριο. Εχουν περάσει κοντά δυο χρόνια, αλλαγές πάντοτε χρειάζονται. Τώρα πότε θα γίνουν και αν θα γίνουν, είναι αποκλειστική ευθύνη του κυρίου πρωθυπουργού», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γ. Βαρβιτσιώτης, κληθείς (από τον «Φλας») να σχολιάσει την ανασχηματισμολογία των ημερών.

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Επιφυλακτικοί οι Ελληνες στην ένταξη της Τουρκίας

Κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εμφανίζεται η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων, στο Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες στις Βρυξέλλες με θέμα τη διεύρυνση της ΕΕ. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αγγίζει, επίσης, το θέμα της «Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης», εμφανίζοντας το ποσοστό υποστήριξης στη Συνθήκη αυξημένο, ακόμα και στις χώρες που το απέρριψαν.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 10 Οκτώβρη έως τις 5 Νοέμβρη τόσο στα 25 κράτη - μέλη, όσο και στις υποψήφιες χώρες, ενώ στην Κύπρο συμμετείχαν και οι Τουρκοκύπριοι.

Γενικά, οι Ελληνες υποστηρίζουν τη διεύρυνση της ΕΕ, περισσότερο από όλα τα κράτη - μέλη, μαζί με τη Σλοβενία, με 74%, με τους Πολωνούς (72%), του Λιθουανούς (69%) και τους Κύπριους (67%), να ακολουθούν, ενώ Λουξεμβούργιοι (31%) και Αυστριακοί (29%), έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά άρνησης.

Οσον αφορά στην Τουρκία, τα ποσοστά άρνησης της ένταξής της στην ΕΕ φαίνεται να αυξάνονται με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 79%, αντί 70% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα. Η χώρα μας καταλαμβάνει την τρίτη θέση με τα υψηλότερα ποσοστά άρνησης, μετά την Αυστρία και την Κύπρο, που κρατούν τα σκήπτρα με 80%, ενώ αυξήθηκε και το ποσοστό στους «25» από το 52% στο 55%.

Σημειώνουμε ότι κανένα κράτος - μέλος δε δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Τουρκία άνω του 50%. Την ένταξή της υποστηρίζουν το 86% των Τουρκοκυπρίων, το 75% των Τούρκων, το 63% των Ρουμάνων και το 62% των Κροατών...

Παράλληλα, οι Ελληνες εμφανίζονται αρνητικοί στην ένταξη της Αλβανίας (61% κατά, 37% υπέρ), ενώ κατά είναι και ο ΜΟ των «25» με 50%, έναντι του 33% που είναι υπέρ. Ανάλογα αρνητική είναι η ελληνική κοινή γνώμη και ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, με 52% κατά και 46% υπέρ, έναντι του 41% και 42% αντίστοιχα του ΜΟ.

Η Ελλάδα υποστηρίζει, ωστόσο, την ένταξη της Σερβίας - Μαυροβουνίου με 74%, της Ρουμανίας, με 68% και της Βουλγαρίας με 64%.

Καταλήγοντας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, αυξάνεται η θετική στάση στο «Ευρωσύνταγμα» στο 68% για την Ελλάδα, στο 53% στη Γαλλία και στο 62% στην Ολλανδία, που το απέρριψαν στα δημοψηφίσματα, ενώ το θετικό ποσοστό στους 25 διαμορφώνεται στο 63%.

Ακρως απαισιόδοξοι για το 2006 οι Ελληνες...

Οι Ελληνες εμφανίζονται ως ο πιο απαισιόδοξος λαός παγκοσμίως, όσον αφορά το 2006, με το 54% να δηλώνει ότι θα είναι χειρότερο από το 2005, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της TNS ICAP. Ανάλογα ποσοστά εμφανίζουν οι ερωτηθέντες και στο αν θεωρούν ότι το 2006 θα φέρει περισσότερες οικονομικές δυσκολίες με την απαισιοδοξία να αγγίζει το 63% και μόλις το 10% να πιστεύει σε οικονομική ευμάρεια...

Στην ερώτηση για την αύξηση της ανεργίας το 59% της ελληνικής κοινής γνώμης πιστεύει ότι θα αυξηθεί, με το 32% να δηλώνει ότι θα αυξηθεί πολύ, το 37% να θεωρεί πιθανή την απόλυσή του και το 59% να υποστηρίζει ότι θα υπάρχει αύξηση στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ανάλογα απαισιόδοξες εμφανίζονται οι χώρες της γηραιάς ηπείρου...

Αρνηση έκδοσης μέσω ευρωεντάλματος

Ενα δειλό «όχι» στην εφαρμογή του ευρωεντάλματος σύλληψης είχαμε από την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αρνήθηκε να εκδώσει στις γερμανικές αρχές Ελληνα εστιάτορα από την Κοζάνη. Συγκεκριμένα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν εξέδωσε Ελληνα υπήκοο, προκειμένου να δικαστεί για φοροδιαφυγή, που σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές διέπραξε το 2003, όταν ζούσε και εργαζόταν στο Καϊζερλάουτεν.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου επισημαίνεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο, που εισήγαγε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης στη γερμανική νομοθεσία. Η γερμανική Δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι το Σύνταγμα της χώρας τους απαγορεύει ρητά την έκδοση υπηκόων της Γερμανίας, για να δικαστούν σε άλλη χώρα. Κατά συνέπεια, έως ότου υπάρξει νέος σχετικός νόμος, δεν υπάρχει νομική βάση για να εκδοθεί Ελληνας στη Γερμανία. Παράλληλα, στην αρεοπαγίτικη απόφαση αναφέρεται ότι σε περίπτωση που θα εκτελούνταν το ευρωένταλμα θα είναι αντίθετο στην αρχή της αμοιβαιότητας, καθώς η Ελλάδα θα εξέδιδε υπηκόους της στη Γερμανία, χωρίς αυτή να κάνει το ίδιο.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί πέντε Ελληνες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση το ευρωένταλμα, και η υπόθεση με το ευρωένταλμα τείνει να εξελιχθεί σε υπόθεση ρουτίνας.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Αρειος Πάγος είχε στείλει προδικαστικό ερώτημα για το αν ισχύει το ευρωπαϊκό ένταλμα στη Γερμανία. Οι γερμανικές αρχές αρκέστηκαν μόνο να στείλουν την απόφαση «κλειδί» των γερμανικών δικαστηρίων. Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε ότι η Γερμανία δεν έχει εναρμονιστεί ακόμα με την απόφαση - πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έτσι είχαμε την απόφαση για άρνηση έκδοσης του Ελληνα υπηκόου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ο Μπλερ παρουσίασε τον προϋπολογισμό

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ώστε να υποστηρίξει τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2007 - 2013. Οι ευρωβουλευτές θα κληθούν σε ψηφοφορία στην πρώτη Ολομέλεια του νέου έτους, επί αυστριακής Προεδρίας πλέον, προκειμένου να επικυρώσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και να τους δώσουν την απαραίτητη δημοκρατική επίφαση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ήθελε έναν υψηλότερο προϋπολογισμό, δηλώνοντας ωστόσο πως «πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη που μπορούμε να επιτύχουμε. Στόχος αυτού του προϋπολογισμού είναι να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της διεύρυνσης της ΕΕ και αυτός είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν τόσο σημαντική τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός, ο οποίος αποφασίστηκε από τους 25 αρχηγούς, ανέρχεται στα 862,393 δισ. ευρώ, αντί των 883 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ζητούσε το Ευρωκοινοβούλιο και μόλις ένα 24ωρο πριν τη Σύνοδο δήλωνε άρνηση να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε πρόταση κάτω της συμβιβαστικής του Λουξεμβούργου...

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του, με απόλυτη πλειοψηφία για τις δημοσιονομικές προοπτικές, που έχουν ανάγκη συμφωνίας και των τριών θεσμικών οργάνων της Ενωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα οι ευρωβουλευτές δεν απέρριψαν ποτέ απόφαση της Συνόδου σχετικά με τα οικονομικά της ΕΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ