Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ο Μπλερ παρουσίασε τον προϋπολογισμό

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ώστε να υποστηρίξει τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2007 - 2013. Οι ευρωβουλευτές θα κληθούν σε ψηφοφορία στην πρώτη Ολομέλεια του νέου έτους, επί αυστριακής Προεδρίας πλέον, προκειμένου να επικυρώσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και να τους δώσουν την απαραίτητη δημοκρατική επίφαση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ήθελε έναν υψηλότερο προϋπολογισμό, δηλώνοντας ωστόσο πως «πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη που μπορούμε να επιτύχουμε. Στόχος αυτού του προϋπολογισμού είναι να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της διεύρυνσης της ΕΕ και αυτός είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν τόσο σημαντική τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός, ο οποίος αποφασίστηκε από τους 25 αρχηγούς, ανέρχεται στα 862,393 δισ. ευρώ, αντί των 883 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ζητούσε το Ευρωκοινοβούλιο και μόλις ένα 24ωρο πριν τη Σύνοδο δήλωνε άρνηση να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε πρόταση κάτω της συμβιβαστικής του Λουξεμβούργου...

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του, με απόλυτη πλειοψηφία για τις δημοσιονομικές προοπτικές, που έχουν ανάγκη συμφωνίας και των τριών θεσμικών οργάνων της Ενωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα οι ευρωβουλευτές δεν απέρριψαν ποτέ απόφαση της Συνόδου σχετικά με τα οικονομικά της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ