Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
Νέα καταιγίδα αντεργατικών μέτρων

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αποκαλύπτουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού και καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης

Από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2006

Eurokinissi

Από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2006
Με συγκεκριμένες αναφορές ανά τομέα, οι βουλευτές του ΚΚΕ που παρεμβαίνουν στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2006, που ολοκληρώνεται αύριο με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, αποδεικνύουν τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα και καταγγέλλουν την ουσία της πολιτικής που δημιουργεί τα οικονομικά προβλήματα.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί βουλευτές σε πείσμα της πραγματικότητας ισχυρίζονται ότι ο προϋπολογισμός του 2006 θα οδηγήσει «σε καλύτερες μέρες», ενώ οι συνάδελφοί τους του ΠΑΣΟΚ, παρά τις φραστικές αντιθέσεις, υπερασπιζόμενοι τις επίσης αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, στερούνται αξιοπιστίας για αντιπολίτευση επί της ουσίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, κατέθεσε έναν προϋπολογισμό ο οποίος υπηρετεί με συνέπεια και συνέχεια τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δίνει μεγαλύτερα προνόμια και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο για να γίνουν οι βιομήχανοι πιο ισχυροί, ενώ για τους εργαζόμενους επιφυλάσσει νέα καταιγίδα αντεργατικών μέτρων. Και με τον προϋπολογισμό, είπε, προβλέπεται καθήλωση των μισθών και των συντάξεων με πρόσχημα τα ελλείμματα των ταμείων που δημιούργησαν οι ίδιες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι βιομήχανοι ζητάνε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειωθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα.

571 ευρώ μεικτά

«Αλήθεια, ξέρετε πόσο είναι σήμερα οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι συντάξεις και τα επιδόματα και θέλετε να τα πάτε πιο κάτω; Το βασικό μεροκάματα είναι 26 ευρώ μεικτά, ο κατώτερος μισθός είναι 571 μεικτά. Μπορεί να ζήσει οικογένεια με τόσο χαμηλούς μισθούς; Το 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΤΑΕ, του ΟΓΑ και άλλων ταμείων παίρνει 212 έως 500 ευρώ το μήνα. Οι λίγοι άνεργοι που παίρνουν ταμείο ανεργίας παίρνουν 329 ευρώ το μήνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Τσιόγκας, αποκαλύπτοντας με την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών το αντιλαϊκό πρόσωπο και της σημερινής κυβέρνησης. Ολα τα παραπάνω, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, παραμένουν καθηλωμένα γιατί συμφωνεί και υπογράφει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού αποδέχεται και τη μερική απασχόληση και την ενοικίαση των εργαζομένων και τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης.

Το ΚΚΕ, κατέληξε ο βουλευτής, τονίζει για μία ακόμα φορά ότι αν δεν ηττηθεί η πολιτική που στηρίζει τα κέρδη του κεφαλαίου, δεν πρόκειται να περισσέψουν χρήματα για τους εργαζόμενους, υπογραμμίζοντας όμως ότι ακόμα και σήμερα σ' αυτό το σύστημα, που έχει φάει τα ψωμιά του, μπορούν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους να αποσπάσουν 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, 52 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, 1.050 κατώτατη σύνταξη και 1.050 ταμείο ανεργίας όσο διαρκεί η ανεργία.

Στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας αναφέρθηκε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης καταγγέλλοντας ότι έχουν γίνει εμπόρευμα, με στόχο το κέρδος, μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία ψηφίστηκε και από μερικούς που τώρα φέρνουν δήθεν κάποιες διαφωνίες σε επιμέρους θέματα.

Το ιδιωτικό κεφάλαιο, είπε ο Π. Κοσιώνης, άρχισε να βλέπει τις παραχωρήσεις που γίνονταν από το δημόσιο σύστημα Υγείας, έκανε τις σχετικές επενδύσεις και από το 1997 μέχρι το 2004 είχαμε αύξηση κερδών του ιδιωτικού κεφαλαίου κατά 134,2%. Επιβάρυνση όμως των λαϊκών στρωμάτων, συνέχισε ο βουλευτής, είχαμε και από το δημόσιο τομέα, αφού για τις επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία πλήρωσαν 7,4 δισ., ενώ συνολικά το 47% των δαπανών για την Υγεία βγαίνει από τις τσέπες του εργαζόμενου Ελληνα πολίτη. Ο Π. Κοσιώνης κατήγγειλε ότι με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμοστεί και στην υγεία η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που άρχισε από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θα συνεχιστεί και στα νοσοκομεία, ως συνέχεια της παραχώρησης σε ιδιώτες της φύλαξης, της καθαριότητας και της τροφοδοσίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Καταλήγοντας τόνισε ότι στον τομέα της Πρόνοιας η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια της αθλιότητας και ανέφερε ότι για την πρόνοια «δε χρειάζονται ψίχουλα, αλλά ψυχούλα, αφού τα χρήματα υπάρχουν». Εμείς, τόνισε, προτείνουμε η υγεία και η πρόνοια να είναι αποκλειστικά στο δημόσιο τομέα, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στη χτεσινή συνεδρίαση μίλησε και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και ισχυρίστηκε ότι το 2006 θα είναι χρονιά εξυπηρέτησης του πολίτη, την ίδια στιγμή που υπερασπιζόταν την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», για την οποία είπε ότι πλέον θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σ' αυτήν θα συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές, που θα έχουν την πλειοψηφία και την ευθύνη της διοίκησης και της λειτουργίας της. Για τα υπόλοιπα θέματα της αρμοδιότητάς του αρκέστηκε σε γενικότητες, όπως ότι το υπουργείο του είναι επικεντρωμένο «σε ανθρωποκεντρική εφαρμογή της πολιτικής και στην καλύτερη παροχή των υπηρεσιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μισθοί πείνας για μεγάλα τμήματα εργαζομένων (2022-02-22 00:00:00.0)
Ακόμα πιο ευάλωτη η εργατική - λαϊκή οικογένεια στο κύμα ακρίβειας (2021-12-24 00:00:00.0)
Πρωτιά της Ελλάδας στο φτήνεμα της εργατικής δύναμης (2014-03-28 00:00:00.0)
Μπούσουλας και για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα (2009-11-21 00:00:00.0)
Αναγκαία η μονάδα αποκατάστασης (2006-02-23 00:00:00.0)
Διακυβεύονται όλα (2000-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ