Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Π. ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Διακυβεύονται όλα

«Οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που στήριξαν τόσα χρόνια το ΕΣΥ έχουν το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία, μισθό, σύνταξη, γηρατειά. Εσείς αντιμετωπίζετε το χρήστη υγείας, εσείς τον βοηθάτε. Τα παράπονα και τα προβλήματα εσείς θα τα αντιμετωπίσετε, κανένας υπουργός. Με αυτό το νομοσχέδιο διακυβεύονται και οι εργασιακές σχέσεις, και ο αξιοπρεπής μισθός και το κύρος απέναντι στο χρήστη υγείας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης στη χτεσινή εκδήλωση στον Πειραιά.

«Το ΕΣΥ, κατά τη γνώμη μας, με την έννοια του εθνικού συστήματος δεν υπήρξε ποτέ», τόνισε. «Οταν λέμε Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν εννοούμε την επιδιορθωτική ιατρική μόνο - δηλαδή Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης - εννοούμε όλα αυτά, ιδεολογικές, πολιτικές και οικονομικές σκέψεις, που πρέπει να υπάρχουν για να εφαρμοστεί πρόληψη, πρωτοβάθμια φροντίδα στους τόπους εργασίας και παντού και κυρίως για να μπουν κανόνες λειτουργίας σε αυτούς που παρέχουν φροντίδα υγείας και στον ιδιώτη», επισήμανε στη συνέχεια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εκρηκτική εξάπλωση του ιδιωτικού τομέα υγείας την περίοδο '85 - '86, σαν συνέπεια των ανεπαρκειών του ΕΣΥ, κατάσταση που με τα νέα μέτρα στην υγεία θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτική. «Δίνουν στα μέτρα τον τίτλο "μεταρρύθμιση του ΕΣΥ για τον πολίτη", συνέχισε, το ερώτημα όμως που μπαίνει είναι το εξής: μπορεί να θέλει μια κυβέρνηση να κάνει ένα δημόσιο σύστημα υγείας για ισότιμη παροχή περίθαλψης στον ιδιώτη, στον απλό άνθρωπο, στον εργαζόμενο, στον ανήμπορο, στον ανάπηρο, στον άνθρωπο που δεν έχει να πληρώσει, μια κυβέρνηση που με την πολιτική της τα τελευταία 15 χρόνια βοήθησε στη μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίου που έχει γίνει στην Ελλάδα σε τόσα λίγα χέρια; Μπορεί να θέλει αυτή την εξέλιξη μια κυβέρνηση που με την πολιτική της έχει φέρει 2,5 εκατομμύρια Ελληνες στα όρια της φτώχειας; Που έχει φτάσει την ανεργία στο 12% και ψήφισε αυτό το αντεργατικό έκτρωμα δήθεν για την αντιμετώπισή της; Το ΚΚΕ εκτιμά ότι δε θέλει!».

Ο Π. Κοσιώνης υπογράμμισε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου είναι ένας διοικητικός συγκεντρωτισμός αυταρχικού χαρακτήρα, που θέτει όλους τους φορείς στην άκρη και που έχει στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

«Αυτά που σχεδιάζονται πάνε μαζί με τις αναδιαρθρώσεις που γίνονται σε πάρα πολλούς τομείς. Αυτή η καποδιστριακή αντίληψη στο σύστημα υγείας θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Είναι μια διοικητική αποδιάρθρωση που στόχο έχει το κοινωνικό σύνολο που συμπορεύεται και αντιδρά να γίνει μεμονωμένα άτομα. Αυτό θέλουν να κάνουν και σε εσάς και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και δήλωσε τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λογική «επιχειρηματικότητας» και ιδιωτικοποίησης (2005-03-09 00:00:00.0)
Ενισχύεται η διείσδυση των ιδιωτών (2001-09-06 00:00:00.0)
Αυταπάτες ελέγχου και μηχανισμός καταστολής (2001-05-30 00:00:00.0)
Υπεράσπιση της δουλιάς και δωρεάν περίθαλψης (2001-02-06 00:00:00.0)
Δε σκέφτεται τον ανήμπορο (2001-01-23 00:00:00.0)
Από τα «πιράνχας» στα «σκυλόψαρα» (2001-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ