Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Δε σκέφτεται τον ανήμπορο
  • Την Πέμπτη συνεχίζεται η συζήτηση επί της αρχής, που ξεκίνησε χτες
  • Π. Κοσιώνης: Θέλουμε ισότιμη και δωρεάν περίθαλψη για όλους

«Θέλουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που να έχει μια εθνική διάσταση, που θα εξασφαλίζει ισότιμη, δωρεάν περίθαλψη σε όλο τον ελληνικό λαό και, κυρίως, στις ευπαθείς ομάδες. Δε δεχόμαστε ότι η υγεία του άλλου μπορεί να αποτελέσει πεδίο επιχειρηματικής δράσης»!

Τα παραπάνω επισήμανε ο Παναγιώτης Κοσιώνης, παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, που ξεκίνησε χτες στη Βουλή. Η συζήτησή του επί της αρχής θα συνεχιστεί την Πέμπτη το πρωί. Από την πλευρά της η ΝΔ επικεντρώθηκε στο θέμα των πανεπιστημιακών γιατρών, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την υπερψήφιση του νόμου ως προϋπόθεση... επιβίωσης του ΕΣΥ.

Αναφερόμενος στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου ο Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε πως διακατέχεται από μια «ψυχρή λογιστική αντίληψη με πάμπολλα γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά. Λείπει αυτό που λέμε ψυχούλα. Το να σκεφτεί τον άρρωστο και τον ανήμπορο. Δεν είναι πελάτης αυτός, από τον οποίο θα κερδίσουμε, για να μη δίνει η κυβέρνηση χρήματα». Σημείωσε παράλληλα ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η «εξοικονόμηση πόρων πάση θυσία κι ένας αποκεντρωμένος συγκεντρωτισμός όσον αφορά τα ΠΕΣΥ».

Σχολιάζοντας την υποτιθέμενη κυβερνητική πρόθεση για αναμόρφωση του ΕΣΥ, τόνισε για το νομοσχέδιο: «Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αναθεώρηση άρθρων του Ν. 1397 αλλά για ένα καινούριο νομοσχέδιο». Επισήμανε μάλιστα ότι το ισχύον σύστημα «ποτέ δεν ήταν Εθνικό Σύστημα Υγείας», αφού «δεν υπήρχε εθνική στρατηγική γι' αυτό που λέγαμε ιδιωτικός τομέας, και δεν εννοούμε βέβαια τον επαγγελματία γιατρό αλλά τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε ότι στο παρελθόν «ποτέ δεν εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπονταν στο νομοσχέδιο. Αντίθετα, και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ πάρθηκαν αποφάσεις που υποβάθμιζαν το σύστημα», ενώ ταυτόχρονα «είχαμε ελάττωση της χρηματοδότησης» και «υπήρχε και μια δυσφήμιση του τότε ΕΣΥ».

Κατέληξε λέγοντας πως «όταν άρχισε να λειτουργεί το ΕΣΥ παρουσιάστηκε μια στροφή του μεγάλου κεφαλαίου σε δυο τομείς παρθένους, τον πολιτισμό και την υγεία». Ετσι, «τα κενά που άφησε το ΕΣΥ - και ήταν ηθελημένα κενά - τα κάλυψε το μεγάλο κεφάλαιο με τεράστια κέρδη». Ειδικά για τα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας σημείωσε ότι «θα υπάρχει μια τριανδρία που θα ρυθμίζει τα πάντα», ενώ θα είναι πλήρως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης θέμα αντισυνταγματικότητας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε ότι στη γνωμάτευσή της η επιστημονική επιτροπή της Βουλής δεν απάντησε σε 8 σημεία που είχε θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση με επιστολή της στον πρόεδρο της επιτροπής.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στο θέμα της δυνατότητας εργασίας σε ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών γιατρών. Οπως είπε, «δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας», σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη «δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους πανεπιστημιακούς γιατρούς δυο φορές τη βδομάδα αλλά μέσα στο νοσοκομείο, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο». Η αίτηση απορρίφθηκε στην ψηφοφορία που έγινε με έγερση των βουλευτών.

Επιθετικός ως προς τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας ήταν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος σημείωσε: «Δε βλέπω πού και πώς θίγονται οι εργαζόμενοι. Ισως διαταράσσεται ο εφησυχασμός κάποιων ελάχιστων γι' αυτό και επιχειρηματολογούν με το ακαταλαβίστικο για μένα τουλάχιστον "ναι μεν αλλά", δηλαδή "ναι" στην ανάγκη των αλλαγών αλλά μακριά από μας. Πράγμα που οδηγεί σε στασιμότητα».

Καταγγελτικός ήταν στην παρέμβασή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι ο προτεινόμενος νόμος «δε λύνει τα υπαρκτά προβλήματα του ΕΣΥ και δεν αντιμετωπίζει την υποχρηματοδότηση του συστήματος, με αποτέλεσμα να συντηρηθούν οι υποβαθμισμένες ξενοδοχειακές υπηρεσίες, με τον ανεπαρκή βιοϊατρικό εξοπλισμό, οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό, οι χαμηλές τακτικές αποδοχές του μη ιατρικού προσωπικού».

«Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ τίθεται εν αμφιβόλω», επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γιώργος Αμπατζόγλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχειρηματική δράση με φιλανθρωπικό προσωπείο (2007-01-18 00:00:00.0)
Λογική «επιχειρηματικότητας» και ιδιωτικοποίησης (2005-03-09 00:00:00.0)
Αυταπάτες ελέγχου και μηχανισμός καταστολής (2001-05-30 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί (2001-01-16 00:00:00.0)
Από τα «πιράνχας» στα «σκυλόψαρα» (2001-01-14 00:00:00.0)
Διακυβεύονται όλα (2000-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ