Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βδομάδα κινητοποιήσεων

Κορυφώνονται με την απεργία και το συλλαλητήριο της ΠΟΕΔΗΝ στις 30.1.2001 έξω από τη Βουλή, ώρα  6 μ.μ.

Βδομάδα κινητοποιήσεων ενάντια στο αντι-ΕΣΥ άρχισε χτες και θα κορυφωθεί την επόμενη Τρίτη (30.1.2001) με πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, που γίνεται με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και άλλων συνδικαλιστικών φορέων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Για την Τρίτη, 30.1.2001, η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ την ίδια μέρα στις 6 μ.μ. θα γίνει το συλλαλητήριο.

Η ΠΟΕΔΗΝ είναι αντίθετη σε βασικούς πυλώνες του Σχεδίου Νόμου για τη «Βελτίωση και τον Εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ» όπως:

  • Κατάργηση της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων.
  • Δημιουργία ανωνύμων εταιριών από τα ΠΕΣΥ.
  • Υποβάθμιση του κοινωνικού ελέγχου και της κοινωνικής συμμετοχής των εργαζομένων στα όργανα της Διοίκησης.
  • Υποβάθμιση της Διοικητικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
  • Απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία με επιβάρυνση του πολίτη.
  • Μη επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων.

Η ΑΔΕΔΥ με χτεσινή ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων του τομέα της Υγείας, που κορυφώνονται τις επόμενες ημέρες, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής με 24ωρη απεργία στις 30/1/2001 και συλλαλητήριο την ίδια μέρα στις 6 μ.μ. στη Βουλή. Επίσης καλεί την κυβέρνηση, στην κοινοβουλευτική διαδικασία που εξελίσσεται, να αξιοποιήσει τις θέσεις των υγειονομικών φορέων (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ).

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καθώς και οι Ομοσπονδίες των Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ, Οικοδόμων, ΚλωστοϋφαντουργώνΔέρματος και Ιματισμού και ο Σύλλογος των ΑποκλειστικώνΝοσοκόμων.

Σήμερα αρχίζει η τριήμερη απεργία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) (23, 24, και 25 Γενάρη 2001). Την τελευταία ημέρα της απεργίας (25/1) θα γίνει Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στις 12 το μεσημέρι.

Τριήμερη απεργία το ίδιο διάστημα (23, 24, και 25 Γενάρη) αποφάσισε και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Σήμερα και αύριο γίνεται η πανιατρική κινητοποίηση (23 και 24 Γενάρη 2001) που αποφάσισε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Ο ΙΣΑ με ανακοίνωσή του καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς - μέλη του να απέχουν από τις εργασίες τους, καθώς τους ταμειακούς και ελευθεροεπαγγελματίες από κάθε ιδιωτική δραστηριότητα.

Τη συμμετοχή της στην πανιατρική κινητοποίηση του ΙΣΑ αποφάσισε η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΕΓΑ), η οποία με χτεσινή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «θλιβερό δείγμα γραφής των εκσυγχρονιστικών προθέσεων της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας», που αγνοώντας τις προτάσεις των «προχωρούν σε μια καθαρά τεχνοκρατικού, διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας». «Ο ουσιαστικός ρόλος, υπογραμμίζει η ΕΕΓΑ, και η παρουσία των γιατρών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος εξοβελίζεται. Οδηγούμαστε σε ένα σύστημα υγείας χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο. Ασθενείς και γιατροί διαχωρίζονται σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με χτεσινή ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις όλων των γιατρών (νοσοκομειακών, ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων τονίζοντας: «Οι κινητοποιήσεις αυτές συνιστούν κορυφαία εκδήλωση διαμαρτυρίας του ιατρικού κόσμου για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο όχι μόνο δε λύνει συνολικά τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά δημιουργεί και νέα».

Η Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής υιοθέτησε την πρόταση του Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) για πλήρη αναστολή από κάθε έργο (κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό) σήμερα και αύριο, καθώς και για μια βδομάδα στην περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τη διακοπή για μια βδομάδα κάθε δραστηριότητας (ιατρικής, διδακτικής, ερευνητικής, διοικητικής) αποφάσισαν και τα μέλη του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ