Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΘΡΟ 24
Πολύπλευρες αντιδράσεις στην αναθεώρηση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς μόλις μια βδομάδα απομένει από την έναρξη στη Βουλή της σχετικής συζήτησης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πλήρη σύμπνοια της ΝΔ - αλλά και τα «ήξεις αφ' ήξεις» του ΣΥΝ - προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην αναθεώρηση του άρθρου, με στόχο τη συνταγματική κατοχύρωση πλέον, της άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Επιγραμματικά, υπενθυμίζουμε ότι εξομοιώνεται το «δικαίωμα στην κατοικία» με την προστασία του περιβάλλοντος, εισάγοντας τη λογική του «θετικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου» (καταστρέφεται, για παράδειγμα, το πάρκο στο Γουδί για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας, και φυτεύεται κάπου αλλού στην Αττική μεγαλύτερη έκταση οπότε το συνολικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο είναι... θετικό). Επιπλέον, η κυβέρνηση μέσω της αναθεώρησης των άρθρων 94, 95 και 100 που προβλέπουν τις αρμοδιότητες του ΣτΕ καταργεί ουσιαστικά τη μέχρι σήμερα νομολογία, που είχε διαμορφωθεί (κύρια από το 5ο Τμήμα του) και που αποτελούσαν ασπίδα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, όμως, μια σειρά περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, απλοί πολίτες, έχουν πάρει θέση ενάντια στη σχετική αναθεώρηση, γνωρίζοντας ότι το νέο άρθρο 24 που προτείνει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την επικείμενη αναθεώρηση των άρθρων 94, 95 και 100 - που προβλέπουν τις αρμοδιότητες του ΣτΕ και η αναθεώρησή του θα οδηγήσει ουσιαστικά στην ακύρωση της μέχρι σήμερα νοολογίας του 5ου Τμήματος - θα οδηγήσει με μαθητική ακρίβεια στην πλήρη παράδοση του περιβάλλοντος στα αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για όλα τα παραπάνω, οι συνεργαζόμενες οργανώσεις κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος έχουν προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες μια σειρά εκδηλώσεων, που έχουν σαν στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας για τον άμεσο κίνδυνο, που διατρέχει το φυσικό περιβάλλον της χώρας και τη συσπείρωση του λαού ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνα αναθεώρηση.

Ετσι, σήμερα θα δοθεί συνέντευξη στις 12.30 μ.μ. στην αίθουσα της Τράπεζας της Ελλάδας (Σίνα 16). Αύριο, θα πραγματοποιηθεί οργανωτική σύσκεψη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 7.30 το απόγευμα.

Την ερχόμενη Δευτέρα 29.1.2001 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους των κομμάτων στις 10.30 π.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μεγάλη μουσική συναυλία στην πλατεία Συντάγματος, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών.

Τέλος, την Τετάρτη, 31.1.2001, ημέρα που θα συζητείται η αναθεώρηση του άρθρου 24 στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί συμβολική περικύκλωση του κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, εδώ και δύο μέρες, λειτουργεί στην πλατεία Συντάγματος από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, «Κέντρο Πληροφόρησης» του κοινού, που σαν στόχο έχει την πλατιά ενημέρωση του λαού για την αναθεώρηση των επίμαχων άρθρων.

  • Εκδήλωση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος διοργανώνει το Σάββατο στη Λάρισα η Κίνηση Επιστημόνων - Διανοουμένων - Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον (Κ.Ε.ΔΙ.Κ.Α) Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του ΤΕΕ (Καλλιθέας 7) θα μιλήσει ο Μιχάλης Σκαρβέλης, δασολόγος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της Αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ