Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρόσκληση συστράτευσης προς την κοινωνία

Το καινούριο που φέρνει ο υπουργός Υγείας είναι ότι, όταν ένας που δε διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση χρειαστεί κρεβάτι, τότε το δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να πληρώσει την ασφαλιστική εταιρία που το έχει ενοικιάσει, τόνισε χτες ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρ. Πλωμαρίτης

Την αντίθεσή τους στις προτάσεις του υπουργείου, που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Υγεία κατέθεσαν χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «αυτές θα μας πάνε πολλά χρόνια πίσω».

«Καλούμε την κοινωνία να συστρατευτεί μαζί μας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί από μόνοι τους ίσως δεν μπορούν να αναστρέψουν την πορεία των πραγμάτων, η κοινωνία όμως το μπορεί», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Στρ. Πλωμαρίτης, στη συνέντευξη που δόθηκε με αφορμή την έναρξη από σήμερα της τριήμερης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών. «Ολοι οι πολίτες, συνέχισε, τώρα που είναι γεροί και μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, θα πρέπει να αγωνιστούν για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που με αξιοπρέπεια θα τους αντιμετωπίζει όταν θα το χρειαστούν, ανήμποροι και άρρωστοι στο κρεβάτι».

O Στρ. Πλωμαρίτης ανέφερε στη συνέχεια ότι με το νομοσχέδιο το κόστος των νοσοκομείων μετακυλίεται στον ασθενή, ενώ εκχωρούνται λειτουργίες τους σε ανώνυμες εταιρίες. «Θα εκχωρηθούν αυτές οι λειτουργίες τους, υπογράμμισε, σε ιδιωτικές εταιρίες, ακόμα κι αν το κόστος αυτό είναι μεγαλύτερο από το να προσλάβει δικούς του υπαλλήλους το νοσοκομείο. Εδώ, δηλαδή, έχουμε μια ποιοτική μεταβολή στην παρέμβαση στο χώρο της υγείας, όχι πια μέσα από την υποχρηματοδότηση, αλλά ξεκάθαρα επιλέγεται η εκχώρηση λειτουργίας με οποιοδήποτε κόστος στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, μπαίνει στο νοσοκομείο το ιδιωτικό ιατρείο κι αυτό συνιστά μια ποιοτική μεταβολή, έτσι ώστε το σύστημα να αλώνεται από τα μέσα με συγκεκριμένο τρόπο».

Σημείωσε, ακόμη, ότι η ισότητα και η καθολικότητα που είχε το ΕΣΥ - με όλα του τα προβλήματα μέχρι σήμερα - παύει να υπάρχει. Περιγράφοντας τον τρόπο που θα γίνει αυτό, υπογράμμισε τα παρακάτω: «Οποιος θα μπορεί να πληρώσει και να έχει μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, θα μπορεί να τυχαίνει της κάλυψης του δημόσιου τομέα υγείας με ειδικό, μάλιστα, κοστολόγιο. Μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρία θα μπορεί να νοικιάζει τα πέντε από τα δέκα κρεβάτια εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου για τους δικούς της ασφαλισμένους. Μέσα στο νοσοκομείο, δηλαδή, θα υπάρχουν κρεβάτια της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας. Οταν ένας ανασφάλιστος χρειαστεί το κρεβάτι, μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο, το νοσοκομείο να πληρώσει σε μια ασφαλιστική εταιρία για να χρησιμοποιήσει τα κρεβάτια του. Αυτό είναι το καινούριο που φέρνει ο υπουργός Υγείας μέσα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Καταλαβαίνει κανείς τι θα γίνει σε μια χώρα που η ανεργία αυξάνει και το περιθώριο αυξάνεται, που χτυπιέται ο εργαζόμενος από κάθε πλευρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ