Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και γερμανικό ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ;

Και το όνομα της γερμανικής Deutsche Telekom διαρρέει τώρα η κυβέρνηση, ως μια από τις ξένες εταιρίες που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το νέο μετοχικό πακέτο του ΟΤΕ, που βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση αποτάθηκε σε 11 ευρωπαϊκούς οργανισμούς αναζητώντας αγοραστή, για μετοχικό πακέτο μέχρι και 20% του ΟΤΕ και θέσεις στο ΔΣ του. Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ενδιαφέρον έδειξαν μόνο η Telecom Italia και η ισπανική Telefonica. Τώρα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας λέγεται ανεπίσημα ότι πρόκειται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και οι Γερμανοί.

Παρότι παλαιότερα ακούγονταν φήμες για τη γαλλική Vivendi, τώρα φωτογραφίζεται η Deutsche Telekom, που ελέγχεται κατά 65% από το γερμανικό δημόσιο. Πιθανά να πρόκειται για «επικοινωνιακό» κόλπο της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να εμφανίσει κάποια θετικά - κατ' αυτήν - βήματα στην πορεία ιδιωτικοποιήσεων και να απαντήσει στη νεοφιλελεύθερη κριτική που της ασκείται περί «αργοπορίας». Πιθανά να επιχειρεί στήριξη της μετοχής του ΟΤΕ, η αξία της οποίας μειώνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες.

Ομως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πραγματικού ενδιαφέροντος των Γερμανών. Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διείσδυσης της γερμανικής εταιρίας στη βαλκανική αγορά. Πρόσφατα απέκτησε, μέσω της θυγατρικής της ουγγρικής Matav, το 51% του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της ΠΓΔΜ, υποσκελίζοντας τον ΟΤΕ. Παράλληλα, αύξησε τη συμμετοχή της στην κροατική Croatia Telecom. Ακόμα, έχουν δημοσιοποιηθεί σχέδιά της περί δραστηριοποίησης στις αγορές της Σερβίας και της Βουλγαρίας.

Αναφορικά με τις άλλες δύο ενδιαφερόμενες: Ακούγεται το σενάριο περί απλής ανταλλαγής με την Telefonica πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, ύψους 5-10%, με αντίστοιχης αξίας πακέτο μετοχών της ισπανικής εταιρίας.

Για την Telecom Italia σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον της ατονεί και ότι θεωρεί προσφορότερη μια συνεργασία με τη ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ και η ιταλική εταιρία κατέχουν μερίδια σε κοινοπραξίες που αδειοδοτήθηκαν πρόσφατα για να παρέχουν υπηρεσίες ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας. Δεν αποκλείεται να συνεργαστούν αργότερα, με ανακατατάξεις στα εταιρικά σχήματα. Αλλωστε, η ΔΕΗ διαθέτει έτοιμο μηχανογραφικό σύστημα, υποκαταστήματα παντού και ευρύ πελατολόγιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ