Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κέντρο διερχομένων αποβλήτων

  Ανακοινώσεις της νομάρχη Μ. Τσανάκη

Από 350.000 - 600.000 τόνους κυμαίνεται η ετήσια συνολική παραγωγή επικίνδυνων αποβλήτων. Από αυτά τα περισσότερα και ιδίως αυτά που μεταφέρονται με πλοία στο εξωτερικό από όλο τον ελληνικό χώρο, περνούν από τον Πειραιά. Με αποφάσεις του το Νομαρχιακό Συμβούλιο προ πενταετίας είχε ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ τη δημιουργία δύο μονάδων καταστροφής των τοξικών, μία στη Βόρειο και μια στη Νότιο Ελλάδα. Μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν κατασκευαστεί, αλλά είναι άγνωστο εάν υπάρχει έστω και προέγκριση χωροθέτησης του χώρου που θα γίνουν.

Τα παραπάνω τόνισε χτες η Νομάρχης Πειραιά Μαίρη Τσανάκη σε συνέντευξη Τύπου σημειώνοντας: "Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα, δεδομένου ότι αν δε ληφθεί κάποιο μέτρο η χώρα κινδυνεύει να γίνει σκουπιδότοπος τοξικών. Η μεταφορά των τοξικών στο εξωτερικό για καταστροφή, θα πρέπει να γίνεται με συνθήκες μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Αυτό μπορεί να γίνει με μηδενικό κόστος, αρκεί μόνο η κυβέρνηση να χωροθετήσει λιμένες για την εξαγωγή των αποβλήτων κατά Περιφέρεια. Είναι σχήμα οξύμωρο να "αποσυμφορείται" ο Πειραιάς από τα επιβατικά πλοία των Κυκλάδων, όπως φημολογείται ότι σχεδιάζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να κατακλύζεται με τοξικά».

Η νομάρχης υποστήριξε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν τα κατά τόπους λιμάνια για τα τοπικά φορτία και ειδικά για τα παραγόμενα στην Αττική και στη Βοιωτία να χρησιμοποιηθούν τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τη Δυτική Αττική το λιμάνι της Ελευσίνας. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά παμψηφεί αποφάσισε να εφαρμόσει τα ακόλουθα:

1. Η Νομαρχία να απαιτήσει από την κυβέρνηση να κατασκευαστούν επιτέλους τα εργοστάσια επεξεργασίας και καταστροφής των τοξικών.

2. Να υπάρξει χωροταξική κατανομή για τα λιμάνια από τα οποία θα εξάγονται τα τοξικά.

3. Να διατεθεί χώρος φύλαξης των φορτίων από τον ΟΛΠ.

4. Να χρησιμοποιούνται τα τοξικά απόβλητα από την τσιμεντοβιομηχανία.

5. Να υπάρξουν σοβαρές εγγυήσεις από τις εταιρίες που τα ελέγχουν για την ασφαλή μεταφορά, αλλά και τη δυνατότητά τους να καλύψουν το τεράστιο οικονομικό κόστος σε περίπτωση ατυχήματος, μέσω των ασφαλίστρων.

Επίσης, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα πρέπει να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό που να μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους, καθώς μόνο το 0,12% των τοξικών εξάγεται, ενώ αποθηκεύονται από τις ίδιες επιχειρήσεις σε ποσοστό 76%. «Δυστυχώς δεν υπάρχει έλεγχος για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται. Τα ασφαλιστήρια των συμβάσεων θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος το ύψος των ασφαλίστρων να μπορεί να καλύπτει το κόστος ενός τόσο σοβαρού ατυχήματος. Είναι χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης β' βαθμού να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Αυτές είναι οι προτάσεις μας και από την ανταπόκριση των ιθυνόντων θα κριθεί η περαιτέρω στάση μας», υπογράμμισε η Μαίρη Τσανάκη, προσθέτοντας ότι σύσσωμο το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο αν χρειαστεί να κατέβει στο δρόμο προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση επικίνδυνων τοξικών από την περιοχή.

Στο μεταξύ η νομάρχης με επιστολή της προς τα επιμελητήρια, τον εμπορικό και τον ιατρικό σύλλογο, τα εργατικά κέντρα Πειραιά και Σαλαμίνας που κοινοποιείται και στους δήμους της περιοχής, ζητά να απευθυνθούν στα μέλη τους και στους εργαζόμενους προκειμένου να τους γνωρίσουν εάν μετέχουν σε οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία που δημιουργεί τοξικά ή επικίνδυνα απόβλητα, ή έστω εάν υπάρχει υπόνοια για αυτό, καθώς επίσης αν γίνεται αποθήκευση τέτοιων ουσιών σε εργατικούς χώρους, ώστε η Νομαρχία να πάρει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ