Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μέτωπο προάσπισης της δημόσιας υγείας

Κοινές διαπιστώσεις σε εκδήλωση που οργάνωσαν τα σωματεία και επιτροπές της ΕΙΝΑΠ στα τρία νοσοκομεία

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή εκδήλωση (Πάνω το προεδρείο)
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή εκδήλωση (Πάνω το προεδρείο)
Την ανησυχία τους για το μέλλον του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και την απόφασή τους να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, πρόγευση των οποίων αποτελεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, εξέφρασαν οι φορείς στη χτεσινή ενημερωτική εκδήλωση, που πραγματοποίησε στον Πειραιά η Συντονιστική Επιτροπή που συγκρότησαν τα σωματεία των γιατρών και των εργαζομένων του Τζάνειου, του Κρατικού Νίκαιας και του «Μεταξά».

Κοινός τόπος των συγκεντρωμένων ήταν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ανατρέπει το περιεχόμενο και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση, θέτει φραγμούς στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, καθιερώνει έναν χαλύβδινο θώρακα αυταρχισμού σε όλες τις μορφές της διοίκησης, με απώτερο στόχο την καταστολή κάθε αντίστασης των εργαζομένων στα κυβερνητικά σχέδια.

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αλλά και συνολικότερα το σχέδιο "μεταρρύθμισης", όχι μόνο δεν απαντάει στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά, αντίθετα, νομοθετεί την απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων. Οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι, που στήριξαν τόσα χρόνια το ΕΣΥ, δουλεύοντας με εξοντωτικούς ρυθμούς, δεν είναι διαθέσιμοι να δεχτούν την ανατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας», τόνισε ο Βαγγέλης Λόης, εκπρόσωπος της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης.

«Το υπουργείο Υγείας στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος στο οποίο τα νοσοκομεία θα έχουν την ταμπέλα του δημόσιου, αλλά στην ουσία θα γίνονται μόνο ιδιωτικές πράξεις, τις οποίες θα καλούνται να πληρώσουν οι χρήστες υγείας», επισήμανε στη συνέχεια ο Β. Λόης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ομηρία των 60.000 εργαζομένων με την κατάργηση της διοίκησης των νοσοκομείων, με την καθιέρωση της μονοπρόσωπης διοίκησης (μάνατζερ) και την υπαγωγή των νοσοκομείων στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ). Στη δυνατότητα των ΠΕΣΥ να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν τομείς των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και στην αύξηση των ιατρικών πράξεων, που θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. «Το κόστος αυτής της αύξησης θα το πληρώσουν ο πολίτης και τα ασφαλιστικά ταμεία, που μην αντέχοντας το βάρος θα καταρρεύσουν», επισήμανε ο Β. Λόης.

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας ο Γ. Νικολαΐδης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), και υπογράμμισε ότι η Ενωση έχει απορρίψει συνολικά το νομοσχέδιο, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην καθιέρωση του αυταρχισμού και της φασίζουσας νοοτροπίας στη διοίκηση.

Στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τους κατοίκους και τα νοσοκομεία του Πειραιά η λεγόμενη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, αναφέρθηκε ο Λ. Αθανασιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Μεταξά». Οπως υπογράμμισε, στο 3ο ΠΕΣΥ Αττικής, στο οποίο υπάγονται τα νοσοκομεία του Πειραιά, υπάγονται και μια σειρά νησιών, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της Αττικής. «Πρόκειται για περιθωριοποίηση και όχι για περιφερειοποίηση», είπε και τόνισε ότι αν δε χρηματοδοτηθούν και στελεχωθούν με προσωπικό τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) των νησιών και των άλλων περιοχών, ο πληθυσμός τους θα συσσωρευτεί στα τρία νοσοκομεία του Πειραιά, τα οποία ήδη ασφυκτιούν από τις ελλείψεις.

«Το σχέδιο μεταρρύθμισης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Υγεία για τον πολίτη" μόνο για τον πολίτη δεν ενδιαφέρεται», τόνισε ο Αρης Ζέντελης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Κρατικού Νίκαιας. Επισήμανε, επίσης, ότι η νοσηλεία στα νοσοκομεία χωρίζεται πλέον σε δυο ταχύτητες: Αυτή που θα είναι πιο υποβαθμισμένη απ' ό,τι σήμερα, πιθανότατα με μειωμένες κλίνες, και αυτή που θα δημιουργηθεί για την οικονομική ελίτ. Τέλος, αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες από τη λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία.

Στη συνέχεια η Α. Χλωράκη, μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο «Μεταξά», αναφέρθηκε στην έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και στην αξιολόγηση των γιατρών. Για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μίλησε ο Γ. Αντύπας, μέλος της Πενταμελούς του Κρατικού Νίκαιας, ενώ στα οικονομικά των νοσοκομείων αναφέρθηκε ο Μ. Στελάτος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Τζάνειου.

«Δεν μπορεί το υπουργείο Υγείας να μιλάει για αναβάθμιση του ΕΣΥ όταν τα νοσοκομεία δεν έχουν κτιριακή υποδομή ή ξενοδοχειακή υποστήριξη, όταν η έλλειψη προσωπικού είναι τέτοια που δε λειτουργούν ακόμα και πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ», τόνισε η Β. Ανεμοδουρά, γγ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Στις τραγικές συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πολίτες και ειδικότερα για τους κατοίκους του Πειραιά, οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία και τις επαγγελματικές ασθένειες, αναφέρθηκε ο Ιορδάνης Πουντίδης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Εργατικών Σωματείων Πειραιά. «Η αυταρχική αντιμετώπιση της κυβέρνησης είναι κοινή παράμετρος στον τομέα της υγείας, των εργασιακών δικαιωμάτων, στο ασφαλιστικό», επισήμανε, και τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο αντίστασης όλων των εργαζομένων.

Στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του Πειραιά από τη μεγάλη συσσώρευση κόσμου και τις ελλείψεις, αναφέρθηκε ο Γ. Πατσιλινάκος, δήμαρχος Περάματος, και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση και στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας για την απόκρουση των ανθυγιεινών σχεδίων.

Την αντίθεση της ΝΔ στο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή, μετέφερε στην εκδήλωση ο βουλευτής του κόμματος Π. Μελάς. «Η αναγνώριση των προβλημάτων είναι σωστή, η θεραπεία όμως λάθος», είπε ο Π. Μελάς. Στη συνέχεια ωστόσο διεκδίκησε για λογαριασμό του κόμματός του την πατρότητα της ιδέας για τους μάνατζερ στα νοσοκομεία.

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο δε λύνει τα πραγματικά προβλήματα της υγείας στη χώρα μας μετέφερε στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωπος των συνταξιουχικών σωματείων Πειραιά, ο πρόεδρος του ΔΣ του Τζάνειου, Β. Κωνσταντόπουλος, ο Α. Νεράντζης, βουλευτής της ΝΔ, ο Παν. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΝ, ο Γ. Αράπης, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, η Στ. Αλφιέρη, η Ελ. Παντελάκη νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονόδρομος η οργανωμένη πάλη για τα ζητήματα της Υγείας (2022-12-14 00:00:00.0)
Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα! (2022-12-02 00:00:00.0)
Από τα «πιράνχας» στα «σκυλόψαρα» (2001-01-14 00:00:00.0)
Αφετηρία πανελλαδικής δραστηριότητας (1997-07-17 00:00:00.0)
"Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ" (1997-07-03 00:00:00.0)
Ο λόγος στις συνελεύσεις των εργαζομένων (1997-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ