Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
«Μεταρρύθμιση» με απολύσεις!

Το νέο, ακόμα πιο αντιδραστικό, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους με το νέο κώδικα. Οσοι «περισσεύουν» θα απολύονται...

Motion Team

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους με το νέο κώδικα. Οσοι «περισσεύουν» θα απολύονται...
Με απολύσεις προσωπικού και εγγυήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για ολοκληρωτική άλωση του πεδίου δράσης της δήμων, «ολοκληρώνει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις της στο χώρο της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης», όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, κατά την παρουσίαση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), η κυβέρνηση καταθέτει τα διαπιστευτήριά της στους στόχους του κεφαλαίου να εισβάλλει σε υπηρεσίες και έργα των δήμων και να αποκομίσει κέρδη σε βάρος των δημοτών. Στην κατεύθυνση αυτή, προωθούνται οι συμπράξεις των δήμων με ιδιώτες και το ξεπούλημα σε αυτό της δημοτικής περιουσίας.

Στο μεταξύ, πρώτα θύματα του νέου Κώδικα αναδεικνύονται οι εργαζόμενοι των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων. Στο όνομα της δήθεν εξυγίανσης του καθεστώτος λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, προβλέπεται η δυνατότητα συγχώνευσης δύο ή περισσοτέρων σε μία και αντιστοίχως η απόλυση του πλεονάζοντος προσωπικού.

Δεύτερα - όχι από άποψη επιπτώσεων - θύματα, οι δημότες, αφού η παροχή σε αυτούς μιας σειράς υπηρεσιών σχετικά με την κοινωνική προστασία, την αλληλεγγύη, την Παιδεία και τον αθλητισμό, θα γίνεται από επιχειρήσεις, με την πρόβλεψη της «είσπραξης εύλογης αποζημίωσης από τους αποδέκτες αυτών για κάλυψη μέρους των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Τρίτο θύμα η ίδια η Αυτοδιοίκηση ως λαϊκός θεσμός που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών και τη διεκδίκηση λύσεων σε όφελός του, αφού καθιερώνεται ως ανώνυμη εταιρία, με επιπλέον δράση σε διάφορους τομείς, μέχρι και «τη διεξαγωγή θαλάσσιων συγκοινωνιών και μεταφορών». Και μέγιστη υποκρισία, η υποτιθέμενη δυνατότητα που δίνει ο νέος Κώδικας για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων για σοβαρά θέματα αρμοδιότητας των δήμων, αφού πίσω από αυτήν κρύβεται η νομιμοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών και δρόμου που χαράσσει ο θεσμός.

Προετοιμάζει απολύσεις

Σ' αυτό το πλαίσιο, ανάμεσα στις «καινοτομίες» του Κώδικα, διακρίνουμε καταρχήν, την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που μπορούν να συστήσουν ή να μετέχουν οι ΟΤΑ. Αυτές διακρίνονται σε δημοτικές ή κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις και σε ανώνυμες εταιρίες που μπορεί να έχουν και τη μορφή των αναπτυξιακών εταιριών και των μονομετοχικών ανώνυμων εταιριών. Σε ένα χρόνο από την έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα, οι δημοτικές επιχειρήσεις που δε θα πληρούν τους όρους, λύονται, ενώ θα μπορούν να συγχωνευτούν σε μία. Προσωπικό των επιχειρήσεων αυτών θα μετατάσσεται, χωρίς αίτησή του, σε άλλες υπηρεσίες του δήμου ή νομικών του προσώπων. Πλεονάζον προσωπικό απολύεται μετά από από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της νέας επιχείρησης.

Συμπράξεις προς όφελος των επιχειρήσεων

Στο μεταξύ, στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και τη συνεργασία με το κεφάλαιο εναποθέτει η κυβέρνηση τη «λύση» για την εξεύρεση χρημάτων από τους δήμους. Αλλωστε, το πρόγραμμα «Θησέας» - με το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «διαμορφώθηκε το οικονομικό πλαίσιο» λειτουργίας των δήμων - κριτήριο για τη χρηματοδότηση έργων είναι η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Επίσης, με το νέο Κώδικα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα να συνάπτουν μεταξύ τους συμβάσεις για την εκτέλεση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Αντικείμενο μπορεί να είναι η βεβαίωση και είσπραξη τελών, δικαιωμάτων, εισφορών και προστίμων. Μπορούν ακόμα να αναθέτουν με διενέργεια διαγωνισμού σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή κοινοπραξίες, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, την εκτέλεση έργων, την παροχή υπηρεσιών προς τον αναθέτοντα φορέα ή προς τους δημότες και την εφαρμογή προγραμμάτων. «Η ανάθεση του έργου ή της υπηρεσίας - σημειώνεται χαρακτηριστικά στον Κώδικα - συνοδεύεται είτε με την καταβολή αμοιβής, είτε με την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του έργου ή της υπηρεσίας, είτε με το δικαίωμα εκμετάλλευσης του έργου ή της υπηρεσίας σε συνδυασμό με την καταβολή της αμοιβής».

Εκλογικό σύστημα

Παράλληλα, επικυρώνεται το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, που κλέβει ψήφους από τις μικρότερες παρατάξεις, ώστε η πρώτη να σχηματίσει την ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως σημειώνεται στον Κώδικα, με ποσοστό 42% θα εκλέγονται οι διοικήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων δήμων με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους. Τα Δημοτικά Συμβούλια δήμων με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους θα εκλέγονται με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή με πάνω από το 50% των ψήφων. Στο μεταξύ, κοινότητες με πληθυσμό πάνω από 4.000 κατοίκους μετατρέπονται σε δήμους.

Στο μεταξύ, το ίδιο το εκλογικό σύστημα που διατηρεί την καλπονοθευτική λογική του, καταρρίπτει τη θέση που εκφράζεται στον Κώδικα, για δήθεν εκδημοκρατισμό του συστήματος διακυβέρνησης των δήμων. Ως τέτοια θεωρούνται, η αύξηση του αριθμού των Δημοτικών Συμβουλίων και των αντιδημάρχων, ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου, η εκλογή αντιδημάρχου από τη μειοψηφία, η διευρυμένη συμμετοχή της μειοψηφίας στις δημαρχιακές επιτροπές και στη διοίκηση των ιδρυμάτων και των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Οταν, οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες που χαράσσουν και την πολιτική ενός δήμου, θα ασκούνται από τις κάθε λογής επιχειρήσεις του.

«Δεν ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική πραγματικότητα, ούτε στο όραμα για μια σύγχρονη και κοντά στον πολίτη Αυτοδιοίκηση», σχολίασε για τον Κώδικα, με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, όταν το ανώτατο συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης στην πορεία διαμόρφωσης του Κώδικα συναίνεσε στις κύριες επιλογές του. Στην ανακοίνωση, πάντως, καταγράφεται ως έλλειψη η μη θεσμοθέτηση της φορολογικής εξουσίας των δήμων, της δυνατότητας δηλαδή να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους.

Ο νέος Κώδικας θα κατατεθεί στη Βουλή το Γενάρη του 2006, ενώ στα τέλη της Ανοιξης αναμένεται να είναι έτοιμος ο αντίστοιχος Κώδικας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ