Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Αποσιώπηση και υποβάθμιση από τον Τύπο

Αναντίστοιχα της σπουδαιότητας του θέματος, που αφορά στην έγκριση από την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης του αντικομμουνιστικού μνημονίου, ήταν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων χτες, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Μάλιστα, υπήρξαν εφημερίδες που προσπέρασαν σαν μη γενόμενη τη συνέντευξη, όπως τα «Νέα», το «Εθνος», η «Αυγή».

Ορισμένα δημοσιεύματα επιχείρησαν να παρουσιάσουν σαν αδικαιολόγητη την αντίδραση του ΚΚΕ. Ενα απ' αυτά ήταν το δημοσίευμα του «Ελεύθερου», ο οποίος σε ρεπορτάζ, με τίτλο «Α. Παπαρήγα: Κηρύσσει πόλεμο κατά του Συμβουλίου της Ευρώπης», αναφέρει: «Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν αναφέρεται στην τωρινή δράση των κομμουνιστικών κομμάτων αλλά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα που υπήρχαν στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη (...). Παρ' όλα αυτά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε ότι αν υπάρξει απόφαση αυτή θα γίνει σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με διώξεις κατά των κομμουνιστικών κομμάτων». Ο συντάκτης προφανώς δε διάβασε με προσοχή το μνημόνιο, που διανεμήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, και στο οποίο εκτός όλων των άλλων γίνεται σαφής αναφορά στα κομμουνιστικά κόμματα που σήμερα υπάρχουν και δρουν.

Από τον υπόλοιπο Τύπο, η «Ελευθεροτυπία» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Σκληρή αντίδραση ΚΚΕ στην καταδίκη του Συμβουλίου Ευρώπης» παραθέτει ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου για τους κινδύνους διώξεων που εγκυμονεί τυχόν έγκριση του μνημονίου από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Το «Βήμα» κάτω από τον τίτλο «Πυρά από το ΚΚΕ κατά του μνημονίου περί καθεστώτων του υπαρκτού» παραθέτει ελάχιστα από τα όσα είπε η Αλ. Παπαρήγα, σημειώνοντας τη «σκληρή γλώσσα» που χρησιμοποίησε εναντίον του μνημονίου.

Στον «Αγγελιοφόρο» εντοπίσαμε δύο σχόλια, το ένα πλάι στο άλλο, με αλληλοσυμπληρούμενους τίτλους, «Οργιο τρομοκρατίας και...» «...Μολών λαβέ!». Το πρώτο σχόλιο αναφέρεται στην προτροπή της Αλ. Παπαρήγα προς τα ελληνικά κόμματα να πάρουν θέση απέναντι στο μνημόνιο και καταλήγει με το ερώτημα «θα βρει ανταπόκριση;» και το δεύτερο αναφέρεται στην επισήμανση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πως «εμείς δήλωση μετανοίας δεν κάνουμε προς τους ιμπεριαλιστές. Το κεφάλι δεν το σκύβουμε. Δεν πειθαρχούμε. Δεν υπακούμε. Μολών λαβέ λοιπόν».

Η «Μακεδονία» δημοσιεύει ένα σχόλιο επίσης με τίτλο «Αλέκα Παπαρήγα - Βλέπει κίνδυνο ποινικοποίησης της κομμουνιστικής δράσης», το οποίο περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία του ρεπορτάζ.

Η «Βραδυνή» δημοσιεύει θέμα με τίτλο «Κήρυξη πολέμου κατά των κομμουνιστών βλέπει η κ. Παπαρήγα», στο οποίο περιλαμβάνει μικρά αποσπάσματα της συνέντευξης που στοιχειοθετούν τον τίτλο, το κάλεσμα προς τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση, κ.ά.

Η «Αυριανή» φιλοξενεί ένα μικρό θέμα με τίτλο «ΚΚΕ κατά Συμβουλίου Ευρώπης», προτάσσοντας την προτροπή προς τα ελληνικά κόμματα να πάρουν θέση για το ζήτημα και περιλαμβάνοντας ορισμένα ακόμα στοιχεία από τη συνέντευξη Τύπου.

Ο «Λόγος» σε ένα μικρό μονόστηλο, που φέρει τίτλο «Διώξεις κατά κομμουνιστικών κομμάτων φοβάται η Αλ. Παπαρήγα», περιλαμβάνει την εκτίμηση που διατυπώθηκε από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πως το μνημόνιο ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά των κομμουνιστικών κομμάτων και ποινικοποιεί τη λαϊκή δράση και ορισμένα στοιχεία από τη στάση που θα τηρήσει το ΚΚΕ.

Η «Καθημερινή» παραχώρησε ελάχιστο χώρο για το θέμα, όπου υπό τον τίτλο «Για ευρωπαϊκό μνημόνιο - Αντίδραση του ΚΚΕ» παραθέτει ορισμένες φράσεις της Αλ. Παπαρήγα που αφορούν στο περιεχόμενο του μνημονίου και καταλήγει με την προτροπή της προς τα ελληνικά κόμματα να τοποθετηθούν.

Υπό τον τίτλο «Ο κομμουνισμός στο στόχαστρο της Ευρώπης» η «Νίκη» αναφέρεται σχετικά εκτενώς στο θέμα με αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα.

Τα πολιτικά κόμματα

Εκτός από το ΚΚΕ, που έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή, έχει γίνει γνωστό ότι και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, οι οποίοι συμμετέχουν στην Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταψήφισαν το μνημόνιο. Δεν υπάρχει όμως ακόμα επίσημη τοποθέτηση-ανακοίνωση από τα κόμματά τους. Για μετατροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ιδεολογικό δικαστήριο για την ενοχοποίηση ιδεολογικών απόψεων και προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας, που διαπνέεται από τη λογική της ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός. Στην ανακοίνωσή του αφού αναφέρει την ξεκάθαρη θέση του απέναντι στα γραφειοκρατικά και αυταρχικά καθεστώτα του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού, καταλήγει ότι δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια εξέλιξη και ζητά να μην πάει το μνημόνιο προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ