Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Απαίτηση της εποχής» η αντιλαϊκή πολιτική

Απλόχερη στήριξη στην πολιτική της απελευθέρωσης του ωραρίου, της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και γενικότερα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, παρέχει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποτελεί βασικό στυλοβάτη της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Απέναντι στη λαίλαπα των αντεργατικών αλλαγών, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δε διαφωνεί και δεν αντιδρά επί της ουσίας, αλλά ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα, υποδεικνύοντάς της τρόπους για να γίνει πιο αποτελεσματική.

Ετσι, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, εντόπισε τη διαφωνία του κόμματός του με την επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος και συναίνεση.

Οι δηλώσεις βέβαια του Ν. Αθανασάκη αλλά και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να καταθέσουν τη διαφωνία τους για τη μη προηγούμενη συναίνεση των «κοινωνικών εταίρων», εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκε για άλλη μια φορά από τον Γ. Παπανδρέου, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Βήμα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «απαίτηση της εποχής» την εξέλιξη των «εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ», ενώ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν σε νέες μορφές απασχόλησης, τις οποίες περιγράφει ως «οι εργασίες από το σπίτι, η εργασία που γίνεται με ολοκληρωμένα μέσα, η εργασία με άλλα ωράρια». Και επισημαίνει, για να μην αφήσει καμία υπόνοια ότι διαφωνεί με την κυρίαρχη πολιτική, ότι αυτά όλα είναι που θα κάνουν «πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις». Στη συνέντευξή του, τάσσεται σαφώς υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας, ενώ σημειώνει ότι «δεν πρέπει να αποκλείσει κανείς τη συζήτηση» σχετικά με τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχωράει μάλιστα σε υποδείξεις προς την κυβέρνηση ώστε να είναι πιο αποτελεσματική στη σάρωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η Αναλογιστική Αρχή, που θα αναδεικνύει τα προβλήματα και θα καθορίζει τους στόχους, ενώ τονίζει ότι η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα... δεν αρκεί!

Στη χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε μάχη για τις επιδοτήσεις στη Σύνοδο Κορυφής και χαρακτήρισε το 2006 έτος νίκης για το κόμμα του. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων, ζητήματα λειτουργίας της δικαιοσύνης καθώς και σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν (και του εκλέγεσθαι σε θέσεις δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων) σε μετανάστες που κατοικούν στην Ελλάδα πέντε χρόνια και σε συγκεκριμένο δήμο δύο χρόνια συνεχώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ