ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ» - ΛΑΡΙΣΑ
«Μποναμάς» απολύσεων!

Στην απόλυση 12 εργαζομένων προχώρησε, παραμονές Χριστουγέννων, η εργοδοσία της επιχείρησης κεραμοποιίας «Αλφα Κεράμικα», που εδρεύει στη Λάρισα, απειλώντας ότι την ίδια τύχη θα έχουν άλλοι 60 εργαζόμενοι, από τους 130 που απασχολεί συνολικά το εργοστάσιο. Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει τις απολύσεις είναι ο «αθέμιτος ανταγωνισμός που υπάρχει στον κλάδο», επικαλούμενη το γεγονός ότι η ανταγωνίστρια επιχείρηση «ΒΙΟΚΕΡΑΛ» καίει ΠΕΤ-ΚΟΚ - πρόκειται για επικίνδυνο τοξικό υλικό - που είναι φθηνότερη καύσιμη ύλη απ' αυτή που καίει η «Αλφα Κεράμικα».

Βεβαίως, πρόκειται για ένα επιχείρημα που προκαλεί ιδιαίτερα και καταδεικνύει ότι στο βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας και του «σκυλοφαγώματος» των μεγαλοεπιχειρηματιών για το ποιος θα έχει μεγαλύτερα κέρδη θυσιάζονται, αφενός, οι εργαζόμενοι και, αφετέρου, η δημόσια υγεία. Και η ευθύνη βρίσκεται, βεβαίως, στην κυβερνητική πολιτική που στηρίζει τέτοιου είδους τακτικές και πρακτικές της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Η είδηση της απόλυσης των 12 εργαζομένων στην επιχείρηση «Αλφα Κεράμικα» προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αντιπροσωπεία της οποία βρέθηκε χτες στο εργοστάσιο εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους απολυμένους εργάτες και διαμηνύοντας την απόφασή της να οργανώσει δυναμικές κινητοποιήσεις για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μη γίνει καμία άλλη. Σ' αυτή την κατεύθυνση συγκαλείται σήμερα γενική συνέλευση των εργαζομένων του εργοστασίου.


ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Επείγει η κάλυψη των λαϊκών αναγκών

Αόριστες υποσχέσεις της κυβέρνησης για «δυναμική στελέχωση» και «αύξηση των μέσων μεταφοράς» στην εκδήλωση για τα 20χρονα του Κέντρου

Για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες της επείγουσας ιατρικής χρειάζεται ο διπλασιασμός του προσωπικού και των μέσων του ΕΚΑΒ
Για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες της επείγουσας ιατρικής χρειάζεται ο διπλασιασμός του προσωπικού και των μέσων του ΕΚΑΒ
Στη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), οι διαπιστώσεις για την προσφορά του Κέντρου στην ώρα της ανάγκης συνοδεύτηκαν απ' τη μόνιμη αρνητική διαπίστωση για την προνοσοκομειακή φροντίδα στη χώρα μας: Θα 'πρεπε να είναι διπλάσιος ο αριθμός των εργαζομένων και των μέσων μεταφοράς του ΕΚΑΒ, για να ικανοποιηθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες επείγουσας ιατρικής.

Σήμερα το ΕΚΑΒ είναι αναπτυγμένο Πανελλαδικά σε 12 Παραρτήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Καβάλα, Ιωάννινα, Λαμία, Αλεξανδρούπολη, Τρίπολη, Κοζάνη και Μυτιλήνη). Τα ασθενοφόρα που λειτουργούν πανελλαδικά είναι 520, οι κινητές μονάδες 94, τα οχήματα των γιατρών 6, οι μοτοσικλέτες 25 και τα ελικόπτερα 3. Υπάρχουν ακόμη περίπου 350 ασθενοφόρα που χρησιμοποιούνται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, όπου δεν έχει αναπτυχθεί το ΕΚΑΒ.

Τα πληρώματα - διασώστες ανέρχονται σε 2.450, ενώ οι γιατροί είναι 131. «Χρειαζόμαστε άλλα τόσα μέσα μεταφοράς, γιατί γίνανε αμαρτήματα και όχι παραρτήματα», είπε ο Διευθυντής του Παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Μπούτλης που έκανε την ιστορική διαδρομή στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Και απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό Υγείας Θανάση Γιαννόπουλο τόνισε: «Το ΕΚΑΒ πρέπει να παραμείνει δημόσιο».

Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Χρήστος Μπαρκονίκος συμπλήρωσε: «Χρειάζονται ακόμα 3.000 προσλήψεις προσωπικού για να μπορέσουμε να καλύψουμε πανελλαδικά τις ανάγκες. Δε νοείται κάλυψη των Κέντρων Υγείας με έναν οδηγό στο ασθενοφόρο. Οι εργαζόμενοι έχουν ταυτίσει τη ζωή τους με το ΕΚΑΒ. Πέθαναν συνάδελφοί μας στο τιμόνι. Κι όμως το επάγγελμά μας δεν αναγνωρίζεται ως ανθυγιεινό».

Ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος αναγνώρισε την υπερεργασία των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Ομως στο τι πρέπει να συνοδεύσει αυτή την αναγνώριση είπε ότι είναι αντικείμενο συζήτησης. Κατά τα άλλα, υποσχέθηκε μια «δυναμική στελέχωση του ΕΚΑΒ» και «αύξηση των μέσων μεταφοράς», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς.

Το ΕΚΑΒ έχει συνδεθεί με τις αεροδιακομιδές - που εργαζόμενοι και ασθενείς τις πλήρωσαν σε τρεις πτώσεις ελικοπτέρων με πολλά θύματα.

Σήμερα, το πτητικό έργο του ΕΚΑΒ το έχει αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία, πετώντας τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, καθώς διαθέτει και δικά της ιπτάμενα μέσα. Επίσης, ο Στρατός Ξηράς διαθέτει τα ελικόπτερα «Σινούκ». «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία βελτιστοποίησης αυτής της διαδικασίας με το στρατό με τη συμμετοχή των εργαζομένων», δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ Βασίλης Κεκερής.

Στην 10ετή λειτουργία του Τμήματος αεροδιακομιδών πραγματοποιήθηκαν 15.531 μεταφορές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται απ' το νησιωτικό χώρο.

Συνολικά, το ΕΚΑΒ μεταφέρει 582.620 περιστατικά εκ των οποίων τα 479.355 είναι επείγοντα, ενώ τα 103.265 χρόνια.


ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Καταγγελίες για εκλογές νοθείας

Με ξεκάθαρο τρόπο αποδείχτηκαν οι καταγγελίες του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος για την παραγωγή νόθων αντιπροσώπων για τις Ομοσπονδίες των αναπήρων από την απαράδεκτη διαδικασία για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), που έγιναν το περασμένο Σάββατο (17.12.2005) στον Παγκρήτιο Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών (ΠαΣΑΠ).

Τη διαδικασία καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους, ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες ανάπηρων ατόμων, συνδικαλιστές του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Οπως υπογραμμίζουν, η πλειοψηφία του ΠαΣΑΠ επιχείρησε το περασμένο Σάββατο να πραγματοποιήσει τη γενική συνέλευση, χωρίς απαρτία, ενώ στην πορεία αποδείχτηκε ότι τα μέλη του ΠαΣΑΠ καλούνταν να ψηφίσουν για αντιπροσώπους στην Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ) και την ΕΣΑΕΑ και ως μέλη του ΠαΣΑΠ, αλλά και ως μέλη του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμΕΑ Ηρακλείου! Μετά από την αποκάλυψη της νοθείας και τις διαμαρτυρίες μελών του Συλλόγου η γενική συνέλευση διαλύθηκε και η διαδικασία των εκλογών δεν ολοκληρώθηκε.

«Ψηφοδέλτια και σφραγισμένοι φάκελοι κυκλοφορούσαν πριν καν εκλεγεί η Εφορευτική Επιτροπή. Επιχειρήθηκε ταυτόχρονη εκλογική διαδικασία για δυο διαφορετικά σωματεία. Αρκετές υποψηφιότητες έκλεισαν την παραμονή των εκλογών, ενώ απέκλεισαν άλλες που είχαν κατατεθεί μέρες πριν», υπογραμμίζουν οι αγωνιστές ανάπηροι.

«Με μοναδικό σκοπό να μην υπάρξει πραγματικό γονεϊκό και αναπηρικό κίνημα, που θα διεκδικεί λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, οι κυβερνήσεις όλα τα χρόνια - μαζί με τις νομαρχίες και τους δήμους - εξαγοράζουν ένα μικρό μέρος των αναπήρων, διαμορφώνοντας μια ελίτ και μέσω των αναπήρων "μαϊμού" και άλλων μηχανισμών χειραγώγησης, νοθεύουν τη θέληση των αναπήρων ελέγχοντας τις αναπηρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αυτό ακριβώς το ρόλο έπαιζε και η συγκεκριμένη ομάδα στον ΠαΣΑΠ καλυπτόμενη από το γεγονός πως χρόνια τώρα, κυβερνήσεις και ΕΣΑΕΑ αρνούνται το φτιάξιμο νόμου που θα διέπει το αναπηρικό συνδικαλιστικό κίνημα», τονίζεται στην ανακοίνωση.


«ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ
Τρεις εκδοχές απ' τα πορίσματα

Οι έλεγχοι και η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που έγιναν για τα υπολείμματα ποντικού σε κρεατόσουπα του «Δρομοκαΐτειου» ψυχιατρείου έφεραν τρεις εκδοχές για το συμβάν που σημειώθηκε στις 27 Νοέμβρη 2005.

  • Στην έκθεση του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι κάποια σημεία του ποντικού θα μπορούσαν να έχουν τεμαχιστεί με μαχαίρι και κάποια άλλα να έχουν διαλυθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  • Στην προκαταρκτική έκθεση ομάδας επιστημόνων του Τομέα Μικροβιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας υπογραμμίζεται ότι «το ένα άκρο του κυλινδρικού τμήματος (ουρά) είναι κάθετα διατετμημένο ως επί πιθανής διατομής από τέμνον όργανο».
  • Τέλος, από την Ενορκη Διοικητική Εξέταση που έκανε το ίδιο το ψυχιατρείο προκύπτει ότι «κατά το διάστημα παρασκευής και μεταφοράς της σούπας δεν εισήλθε τρωκτικό ζωντανό ή νεκρό μέσα στο φαγητό», καθώς και ότι είχε γίνει προσφάτως στους χώρους του νοσοκομείου μυοκτονία και απεντόμωση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ