ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Παράδοση των ιδρυμάτων στους κανόνες της αγοράς

Ανακοίνωση της Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ

«Το πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα η "επιτροπή σοφών" αποτελεί μια δέσμη προτάσεων για την πλήρη παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους κανόνες της αγοράς», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, σχετικά με τις προτάσεις της δήθεν «ανεξάρτητης» επιτροπής που στήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) για να καταρτίσει τη βάση συζήτησης για το νέο νόμο - πλαίσιο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Αναφερόμενη, λοιπόν, στο πόρισμα αυτής της οχταμελούς επιτροπής που έχει επικρατήσει να λέγεται «επιτροπή σοφών», η ΚΝΕ τονίζει ότι: «Δε χρειάζεται ιδιαίτερη "σοφία" για να καταλάβει κανείς ότι είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κυβερνητικών σχεδίων για νέο νόμο - πλαίσιο με σκοπό τη διεύρυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων και την ενίσχυση των ταξικών φραγμών για τους φοιτητές.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από όλα τα προτεινόμενα μέτρα, όπως: η εισαγωγή μάνατζερ με σκοπό τη λειτουργία των ιδρυμάτων με κριτήριο την κερδοφορία, η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, η αποπομπή όσων δεν ολοκληρώνουν έγκαιρα τις σπουδές τους, η πρόταση για "ανταποδοτικές υποτροφίες" που στην ουσία επικυρώνει την απαράδεκτη κατάσταση των εργαζόμενων φοιτητών. Παράλληλα, οι προτάσεις για περιορισμό του ασύλου, για μείωση της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αποτελούν ρυθμίσεις που διευκολύνουν την υλοποίηση της πολιτικής για μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση».

«Τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι πράγματι σοβαρά», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ, ξεκαθαρίζει όμως ότι η λύση για την αντιμετώπισή τους βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση: «Στην ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα και του κοινωνικού ρόλου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Επιστήμης ώστε να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Στη βάση αυτή χρειάζεται να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες εκπαιδευτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις ώστε να μπορούν όλοι οι νέοι να ολοκληρώνουν χωρίς εμπόδια τις σπουδές τους. Απαιτείται άμεσα η πλήρης κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών των φοιτητών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, περίθαλψη, συγκοινωνίες κλπ.) καθώς και η ολόπλευρη στήριξη των οικογενειών τους ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να εργάζονται».

Η ΚΝΕ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να παλέψουν για να μπει φρένο σε κάθε αντιδραστική αλλαγή, ενάντια στην πολιτική που υποτάσσει την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες του κεφαλαίου. «Μόνη διέξοδος - τονίζει - είναι η συντονισμένη πάλη των φοιτητών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, όλου του λαού για ένα Παλλαϊκό Κίνημα Παιδείας με στόχο την αναδιαμόρφωση μιας αληθινά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημόσιας και Δωρεάν προσανατολισμένης στις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πακτωλός χρημάτων για χειραγώγηση συνειδήσεων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης με αφορμή τις οικονομικές δραστηριότητες της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη

«Ενώ η κρατική χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων μαζικών φορέων της νεολαίας είναι μηδαμινή, πακτωλός χρημάτων δίνεται σε εταιρίες, σε "μη κυβερνητικές οργανώσεις" (ΜΚΟ), τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από τις κυβερνήσεις. Αυτές οι εταιρίες και οι δραστηριότητες έχουν κοινό συντελεστή την προώθηση της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου, την εξαγορά νεανικών συνειδήσεων». Τα παραπάνω τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες στελεχών της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, που είδαν τις προηγούμενες μέρες το φως της δημοσιότητας.

Οπως εξηγεί το Γραφείο Τύπου της ΚΝΕ, «τα πρόσφατα δημοσιεύματα για στελέχη της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, για τη σύσταση εταιριών που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, καθώς και οι αντιθέσεις ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που το λυμαίνονται, αντανακλούν το περιεχόμενο και τη βαθύτερη ουσία της πολιτικής και της φιλοσοφίας της "ελεύθερης οικονομίας", του καπιταλισμού. Οσο το μέγα σκάνδαλο της κλοπής του μόχθου των εργαζομένων από το κεφάλαιο παραμένει η βάση της κοινωνίας μας, όσο οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν αυτό το σύστημα παραμένουν κυρίαρχες, τέτοια φαινόμενα θα βρίσκουν έδαφος ανάπτυξης και θα αναπαράγονται.

Οι νέοι δέχονται σφοδρή επίθεση στα δικαιώματά τους, στη μόρφωση και στην εργασία, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γίνονται θύματα και αντικείμενο άγριας πολιτικής εκμετάλλευσης, πελατειακών σχέσεων και κερδοσκοπίας από τους δήθεν "θεματοφύλακες της εντιμότητας και της διαφάνειας". Θύματα των εκβιασμών και του ρουσφετιού, που εκτυλίσσονται σε χώρους δουλιάς, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τόσο από την ΟΝΝΕΔ, όσο και από τη Ν. ΠΑΣΟΚ, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ».

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΣΥΝ, στην ΕΕ γιατί: «Αυτοί δεν έχουν τίποτα που να τους συνδέει με τις αγωνίες και τα σύγχρονα προβλήματα των νέων καθώς δεν κουράζονται να δουλεύουν για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και συγκροτημάτων. Οι νέοι και οι νέες έναν δρόμο μπορούν να ανοίξουν με την πάλη τους και τη σύνδεσή τους με το λαϊκό κίνημα: Αυτόν της αξιοπρέπειας και της αγωνιστικής στάσης ζωής. Της αταλάντευτης πάλης για την κατοχύρωση και διεύρυνση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, κόντρα στην υποταγή, στη μοιρολατρία και στον ατομισμό.

Διαφθορά και καπιταλισμός πάνε μαζί. Οσο βασικός νόμος της κοινωνίας είναι η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, αυτά τα φαινόμενα θα είναι παράγωγά του. Η πάλη για "διαφάνεια" δεν μπορεί παρά να είναι πάλη για μια κοινωνία που τον πλούτο θα καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν, οι εργαζόμενοι», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ