Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Παράδοση των ιδρυμάτων στους κανόνες της αγοράς

Ανακοίνωση της Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ

«Το πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα η "επιτροπή σοφών" αποτελεί μια δέσμη προτάσεων για την πλήρη παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους κανόνες της αγοράς», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, σχετικά με τις προτάσεις της δήθεν «ανεξάρτητης» επιτροπής που στήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) για να καταρτίσει τη βάση συζήτησης για το νέο νόμο - πλαίσιο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Αναφερόμενη, λοιπόν, στο πόρισμα αυτής της οχταμελούς επιτροπής που έχει επικρατήσει να λέγεται «επιτροπή σοφών», η ΚΝΕ τονίζει ότι: «Δε χρειάζεται ιδιαίτερη "σοφία" για να καταλάβει κανείς ότι είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κυβερνητικών σχεδίων για νέο νόμο - πλαίσιο με σκοπό τη διεύρυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων και την ενίσχυση των ταξικών φραγμών για τους φοιτητές.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από όλα τα προτεινόμενα μέτρα, όπως: η εισαγωγή μάνατζερ με σκοπό τη λειτουργία των ιδρυμάτων με κριτήριο την κερδοφορία, η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, η αποπομπή όσων δεν ολοκληρώνουν έγκαιρα τις σπουδές τους, η πρόταση για "ανταποδοτικές υποτροφίες" που στην ουσία επικυρώνει την απαράδεκτη κατάσταση των εργαζόμενων φοιτητών. Παράλληλα, οι προτάσεις για περιορισμό του ασύλου, για μείωση της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αποτελούν ρυθμίσεις που διευκολύνουν την υλοποίηση της πολιτικής για μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση».

«Τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι πράγματι σοβαρά», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ, ξεκαθαρίζει όμως ότι η λύση για την αντιμετώπισή τους βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση: «Στην ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα και του κοινωνικού ρόλου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Επιστήμης ώστε να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Στη βάση αυτή χρειάζεται να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες εκπαιδευτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις ώστε να μπορούν όλοι οι νέοι να ολοκληρώνουν χωρίς εμπόδια τις σπουδές τους. Απαιτείται άμεσα η πλήρης κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών των φοιτητών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, περίθαλψη, συγκοινωνίες κλπ.) καθώς και η ολόπλευρη στήριξη των οικογενειών τους ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να εργάζονται».

Η ΚΝΕ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να παλέψουν για να μπει φρένο σε κάθε αντιδραστική αλλαγή, ενάντια στην πολιτική που υποτάσσει την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες του κεφαλαίου. «Μόνη διέξοδος - τονίζει - είναι η συντονισμένη πάλη των φοιτητών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, όλου του λαού για ένα Παλλαϊκό Κίνημα Παιδείας με στόχο την αναδιαμόρφωση μιας αληθινά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημόσιας και Δωρεάν προσανατολισμένης στις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ