Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να σταματήσει η αυταρχική δίωξη

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των μαθητών του Πειραματικού έξω από το υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των μαθητών του Πειραματικού έξω από το υπουργείο Παιδείας
Να σταματήσει εδώ και τώρα η αυταρχική δίωξη που ασκεί το υπουργείο Παιδείας σε βάρος της Νικολέτας Στεργιοπούλου, διευθύντριας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας, απαίτησε χτες όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου (καθηγητές, γονείς και μαθητές) καθώς και οι σχετικοί μαζικοί φορείς της περιοχής (Ε' ΕΛΜΕ, Ενωση Γονέων Α' Διαμερίσματος Αθήνας), οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο. Μαζί τους αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται, ότι η διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας παραπέμπεται στο Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, για να παυτεί από τα καθήκοντά της. Η ουσιαστική κατηγορία είναι ότι δεν ακολούθησε τις αυθαίρετες εντολές της προϊστάμενης Διεύθυνσης και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, που την καλούσαν να παραβιάσει την ισχύουσα διαδικασία εγγραφής των μαθητών στο Πειραματικό (κλήρωση) και να εγγράψει στην Α' Γυμνασίου κατ' εξαίρεση δύο μαθήτριες που δεν ήταν καν επιλαχούσες, αλλά το υπουργείο για λόγους που άπτονται άλλων «επιλογών» διέτασσε να εγγραφούν...

Αν και η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και είχε ενημερώσει για τη χτεσινή «επίσκεψη», η ηγεσία του υπουργείου είχε γίνει άφαντη. Σε συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία με τον Κ. Ράμμα, ειδικό γραμματέα του υπουργείου, εκείνος αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας, προσπάθησε να πείσει πώς «ό,τι γίνεται, είναι για το καλό των παιδιών και της κοινωνίας».

«Πιστεύουμε ότι είναι πολιτική δίωξη, γιατί η διευθύντρια υπερασπίζεται το δίκιο. Ο ειδικός γραμματέας επιμένει στην πολιτική της κυβέρνησης, μια πολιτική που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Παιδεία. Ολα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας προς τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, κατήγγειλε την αντιεκπαιδευτική και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και ιδιαίτερα τη δίωξη σε βάρος της διευθύντριας, σημειώνοντας ότι είναι το τρίτο κρούσμα αυταρχισμού που εκδηλώνεται στην Αττική. «Το ΠΑΜΕ δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή την παρέμβαση, θα συνεχίσει, θα στηρίξει τον αγώνα σας μέχρι τη δικαίωση. Απαιτούμε μια δημόσια και δωρεάν Παιδεία ανάλογη με τις ανάγκες των μαθητών και των γονιών», είπε. «Δεν πρέπει να γυρίζουμε πίσω, αλλά να πηγαίνουμε μπροστά», δήλωσε στο «Ρ» η Νικολέτα Στεργιοπούλου.

Οι μαθητές που από τη μεριά τους προχώρησαν χτες σε αποχή από τα μαθήματά τους, δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν «αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι του ρουσφετιού και της αλαζονείας», ενώ όλοι οι φορείς που συγκεντρώθηκαν επισήμαναν ότι, αν το ενδιαφέρον ήταν για όλα τα παιδιά που μένουν κοντά στο Πειραματικό και ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας σε πιο μακρινά σχολεία, τότε το ΥΠΕΠΘ δεν είχε παρά να φέρει σχετική νομοθεσία για την εγγραφή στα Πειραματικά σχολεία, αντί να ζητά ρουσφετολογικές ενέργειες. Η υπόθεση της διευθύντριας εκδικάζεται σήμερα στις 10 το πρωί, στο ΑΠΥΣΔΕ, όπου γονείς, μαθητές, καθηγητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Για την πειθαρχική δίωξη της διευθύντριας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου. «Το γεγονός αυτό προϊδεάζει ότι οι όποιες αλλαγές στα Πειραματικά θα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση, καθορισμένης επιλογής σύμφωνα με την κοινωνικοοικονομική θέση της οικογένειας», επισημαίνεται στην Ερώτηση και οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας αν θα σταματήσει τώρα την άδικη πειθαρχική δίωξη της διευθύντριας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας, ώστε να μπορέσει το σχολείο να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία, που την έχουν διακόψει οι αλλεπάλληλες πιέσεις και κατηγορίες από την πλευρά των ιθυνόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ