ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΓΑ
Σε ρόλο... διαιτητή

Ο Γ. Ορφανός κρατά ισορροπίες στις διαμάχες διαχείρισης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου!

Το ρόλο του διαιτητή, στις διαμάχες διαχείρισης και εξουσίας, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η αναδόμηση, ο εξωραϊσμός - εκσυγχρονισμός του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δείχνει να έχει αναλάβει ο υφυπουργός αθλητισμού, Γ. Ορφανός. Χτες συναντήθηκε με την Επιτροπή (εκπρόσωποι δώδεκα ομάδων) που εξέλεξε η Γενική Συνέλευση της ΕΠΑΕ για την «αναβάθμιση» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στην προσπάθεια προσέγγισης και απεμπλοκής, ουσιαστικά, έδωσε άφεση αμαρτιών, επιχειρώντας να επιβάλει αφετηρία από λευκή σελίδα. Για την προβληματική κατάσταση (που όλοι διαπιστώνουν), παραδέχτηκε το προφανές: «Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: Τόσον καιρό δεν το βλέπανε; Μπορεί να το έβλεπαν και να μην έκαναν τίποτα». Εσπευσε όμως να υποστηρίξει: «Σήμερα αποφάσισαν να καταπολεμήσουν τις αιτίες»... Με τη λογική «και ας πάν' στην ευχή τα παλιά», ο Γ. Ορφανός επιχειρεί τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, για το νέο (ήδη προαποφασισμένο) μοντέλο.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, καθώς και άλλες σκέψεις που έχουμε ήδη επεξεργαστεί θα αποτελέσουν το υλικό, το οποίο η Πολιτεία θα χρησιμοποιήσει. Τώρα μπαίνουμε σε μία άλλη πορεία. Πρέπει να περάσουμε στην επίθεση. Διεκδικούμε την ανάπτυξη μέσα από καινούριες, συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ζητούμε, λοιπόν, την αρωγή όλων όσοι μετέχουν στο ποδόσφαιρο. Ο καθένας θα αναδείξει το δικό του ρόλο με τις δικές του προτάσεις, αλλά κυρίως με τις δράσεις του». Αλλωστε, οι διαφορές των δύο (ΕΠΑΕ, «Σούπερ Λίγκα») δεν είναι για την ουσία. Αμφότεροι έχουν ως στόχο τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και την αύξηση των κερδών για τους επιχειρηματίες του χώρου.

Χαρακτηριστικά, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ και παρουσιαζόμενος ως δημιουργός του πλαισίου που προτείνει η ΕΠΑΕ, Γ. Γούμενος αναφέρθηκε στους άξονές του. Είναι η κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά, εμπορικά, διαφημιστικά δικαιώματα, η γενικότερη αναδιοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το μέγιστο κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των μεγάλων και μικρών ομάδων. Ετσι, «το ποδόσφαιρο να είναι πιο υγιές και πιο ανταγωνιστικό». Ο,τι δηλαδή λέει και η άλλη πλευρά. Πού διαφοροποιούνται; Σε ορισμένα πρόσωπα, ποια πλευρά θα αναλάβει - συμμετέχει και με ποιους όρους, στην «επόμενη μέρα».

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΜΠΑΣΚΕΤ
Διπλό μέτωπο

Διπλό μέτωπο στην Ευρωλίγκα σήμερα με τους αγώνες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Πιο αναλυτικά:

Κόντρα στην Ούλκερ στο ΟΑΚΑ (20.45 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ 3), οι πράσινοι ψάχνουν την 7η νίκη τους στην Ευρωλίγκα, μια νίκη που θα τους φέρει ακόμη πιο κοντά στον αρχικό ευρωπαϊκό στόχο, δηλαδή την 1η θέση του ομίλου. Απέναντι στον αγαπημένο «Ιμπο» της πράσινης εξέδρας, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δε θέλει απλά τη νίκη για βαθμολογικούς λόγους, αλλά και για λόγους γοήτρου, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ήττα στην Α1 απέναντι στον Ολυμπιακό.

Την πίστη του ότι η ΑΕΚ μπορεί να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Στρασμπούργκ (21.30 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ 4), ώστε να παραμείνει ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης στους «16», εξέφρασε ο προπονητής της Ενωσης, Λευτέρης Κακιούσης.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, από τη στιγμή που χάσαμε τέσσερις αγώνες στη σειρά, αλλά πρέπει να ανεβάσουμε την απόδοσή μας και να πάρουμε μια μεγάλη νίκη στο Στρασβούργο», υποστήριξε ο κόουτς του Δικεφάλου και συνέχισε: «Οι πρωταθλητές Γαλλίας είναι μια πραγματικά καλή ομάδα. Παίζουν γρήγορα και αρέσκονται στο παιχνίδι ένας εναντίον ενός. Μια νίκη θα μπορούσε να καλυτερέψει τα πράγματα για μας».

  • Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ αποτελεί ουσιαστικά ο Μπάνε Πρέλεβιτς. Ο τεχνικός του Δικεφάλου συναντήθηκε με τον Τάκη Πανελούδη, ωστόσο αν και από πολλούς αυτή η κίνηση ερμηνεύτηκε ως κίνηση καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές που δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων, εν τέλει αποφασίστηκε να χωρίσουν τους δρόμους τους. Τη θέση του θα πάρει ο Σούλης Μαρκόπουλος που συμφώνησε να βγάλει την ομάδα από το αδιέξοδο.
ΣΚΑΚΙ

Φιλική συνάντηση σκακιού μεταξύ του Αθλητικού Ομίλου Γλυφάδας «Ζήνων» και μελών του Προγράμματος Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, έγινε την περασμένη Κυριακή. Μετά από προετοιμασία τεσσάρων μηνών με προπονητή που παραχώρησε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, έντεκα μέλη του προγράμματος και τέσσερα μέλη του προσωπικού έπαιξαν σκάκι και συναγωνίστηκαν επάξια τους συμπαίκτες τους σε κλίμα ενθουσιασμού και ευγενούς άμιλλας. Η ομάδα σκακιού θα συνεχίσει τις συναντήσεις της στη Μονάδα του Πειραιά μέχρι και τον Ιούνη 2006.

ΒΟΛΕΪ

Τρεις αγώνες για την Ευρώπη θα δώσουν σήμερα τρεις ελληνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει στη Θεσσαλονίκη (20.30 ET3) τη βελγική Κνακ Ροζελάρε, στο ντέρμπι του Α` ομίλου. Επίσης, ο Παναθηναϊκός θα ολοκληρώσει τη συμμετοχή του στη φάση των ομίλων του Τοπ Τιμς Καπ, αντιμετωπίζοντας στο κλειστό της Γλυφάδας (20.00 ET1) τη ρωσική Καζάν. Τέλος, στο κλειστό της Πυλαίας (19.00), και η ρεβάνς για το Κύπελλο Συνομοσπονδίας (φάση των «16») ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ιταλική Πάντοβα (1-3 το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα).

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πέρασε ο Ολυμπιακός

Με ένα γκολ του Ντάνι Γκαρσία στο 14' και αυτογκόλ του Παπαθανασίου στο 91', ο Ολυμπιακός κέρδισε στη Φυλή τον Θρασύβουλο 2-0 και πέρασε στην επόμενη φάση του θεσμού. Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ: Π. Βασιλείου, Κωτσής, Αγγος, Παπαθανασίου, Αθανασιάδης, Ν.Βασιλείου, Σύρος, Πορτουλίδης (46' Λεονάρντο), Χαλιμπούρδας, Πλιάγκας, Γιαννακίδης (79' Κατσίκης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Οκκάς (68' Μπαμπανγκίτα), Σούρερ, Ανατολάκης, Πάντος, Γεωργάτος, Κωστούλας (75' Πατσατζόγλου), Στολτίδης, Καφές, Τζόρτζεβιτς (89' Καστίγιο), Ντάνι.

  • Με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της, θα υποδεχτεί σήμερα η ΑΕΚ τον Εθνικό (16.00, ΝΕΤ). Στο πρόγραμμα, για την 5η φάση του κυπέλλου, υπάρχουν ακόμα δύο αγώνες. Η αυλαία «ανοίγει» με την αναμέτρηση Αγρ. Αστέρα - Εργοτέλη (14.30, ΕΤ 3). Η αγωνιστική μέρα κλείνει με τον αγώνα Λάρισας - Καλαμαριάς (19.00, ΝΕΤ). Ντεμπούτο, στον πάγκο των φιλοξενούμενων, θα κάνει ο Μ. Κατσαβάκης.
ΠΑΟ
Στην Πόρτσμουθ ο «Ολι»

Προ των πυλών της Πόρτσμουθ φέρεται να βρίσκεται ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παναθηναϊκός ήδη έχει συμφωνήσει σε όλα με τον αγγλικό σύλλογο για την παραχώρηση του Νιγηριανοπολωνού επιθετικού.

Ο επιθετικός του «τριφυλλιού» απομένει να συμφωνήσει και να υπογράψει στον αγγλικό σύλλογο κάτι που επιθυμεί διακαώς και αυτό θα συμβεί σήμερα που θα μεταβεί στην Αγγλία και θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις. Ο 27χρονος σέντερ φορ που μετά από τρία περίπου χρόνια (ήταν ένα βήμα από την Μπέρμιγχαμ) ξανααπασχολεί σύλλογο της Αγγλίας και αυτή τη φορά φαίνεται θα παραχωρηθεί στους «Πομπέις», με απευθείας μεταγραφή και όχι με δανεισμό ή οψιόν αγοράς στη συνέχεια, αφού το ποσό που αναφέρουν οι πληροφορίες πως θα λάβει η ελληνική ομάδα είναι άκρως αξιοσέβαστο. Ο παίκτης αποτελεί μια από τις επιλογές του Χάρι Ρέντναπ, ο οποίος επέστρεψε στην ομάδα για να τη «σώσει», αφού βρίσκεται στη 18η θέση και ο τεχνικός της ζήτησε να ενισχυθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ