ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πληθαίνουν οι ενστάσεις περί νοθείας

Και κοσμικά σιιτικά κόμματα συμμερίζονται τις καταγγελίες των σουνιτών για νοθεία και παρατυπίες κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας σε αρκετές περιοχές

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διογκώνεται η αντιπαράθεση για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των εκλογών καθώς το ένα μετά το άλλο τα σουνιτικά κόμματα καταγγέλλουν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ιδιαιτέρως στη Βαγδάτη, μιλώντας για νοθεία και παρατυπίες. Τους ισχυρισμούς αυτούς υιοθετούν, όπως φαίνεται, και τα σιιτικά κοσμικά κόμματα με πρώτο τον πολιτικό συνασπισμό του οποίου ηγείται το κόμμα του πρώην «πρωθυπουργού» Ιγιάντ Αλάουι και όπου συμμετέχει και το ΚΚ Ιράκ.

Εκπρόσωποι των κομμάτων αυτών συναντήθηκαν, χτες, προκειμένου να συγκεντρώσουν όλες τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν τα αποτελέσματα που θα εκδώσει η Ιρακινή Εθνική Εκλογική Επιτροπή ή θα ζητήσουν επανάληψη της ψηφοφορίας. Η Εκλογική Επιτροπή υποστηρίζει ότι «εξετάζονται οι ενστάσεις». Υπογράμμισε ότι «όσοι πολιτικοί προβαίνουν σε τόσο σοβαρές καταγγελίες θα έπρεπε να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους». Κατά τ' άλλα, ανακοινώθηκε το τελικό ποσοστό συμμετοχής, που φθάνει το 69,9%.

Χτες, σε σποραδικές επιθέσεις σκοτώθηκαν συνολικά 15 άτομα, κυρίως Ιρακινοί αστυνομικοί. Ξεχωρίζει η επίθεση ενόπλων κατά λεωφορείου εργαζομένων σε αμερικανική βάση στην Μπαακούμπα, με 1 νεκρό και 3 τραυματίες, καθώς και η βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 1 Αμερικανό στρατιώτη. Επίσης, στο κέντρο της Βαγδάτης, κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αστυνομικούς και σε αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 πολίτης και να τραυματιστούν 2.

Εκτιμήσεις και καταγγελίες

Σχολιάζοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας, σερ Τζέρεμι Γκρίνστοουκ, εκτιμούσε ότι η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων θα «κρατήσει τουλάχιστον 5 χρόνια». Συμπλήρωνε, επίσης, ότι για να αντιμετωπιστεί η αντίσταση, στο Ιράκ θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον 100.000 κατοχικοί στρατιώτες. Οι δηλώσεις Γκρίνστοουκ αντιτίθενται στις διαρροές από την Ουάσιγκτον περί πιθανής μείωσης των αμερικανικών στρατευμάτων, σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η εγχώρια κοινή γνώμη, ενώ συμπίπτουν με την έναρξη της οριστικής και ολικής αποχώρησης των βουλγαρικών στρατευμάτων.

Τέλος, χτες, επαναλήφθηκε η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν και 7 ακόμη συνεργατών του για τη σφαγή 182 πολιτών στο Ντουτζάιλ το 1982 μετά από αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του. Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας με λεπτομερείς περιγραφές βασανιστηρίων. Ο Χουσεΐν δήλωσε ότι «όσοι βασάνισαν αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει πραγματικά να τιμωρηθούν παραδειγματικά», διαχωρίζοντας τον εαυτό του από τα γεγονότα. Επίσης, κατήγγειλε ότι βασανίστηκε από τους Αμερικανούς στρατιώτες που τον συνέλαβαν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπλοκή στις παλαιστινιακές εκλογές λόγω Ιερουσαλήμ

Από ισραηλινή εισβολή στη Δυτική Οχθη

Associated Press

Από ισραηλινή εισβολή στη Δυτική Οχθη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ορατό είναι το ενδεχόμενο αναβολής των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών, μετά από χθεσινές δηλώσεις ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στους, περίπου, 200.000 Παλαιστινίους κατοίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ να ψηφίσουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ισραηλινή πλευρά δεν έχει αντίρρηση η διαδικασία να διεξαχθεί σε άλλο σημείο των παλαιστινιακών εδαφών. Από την άλλη, η παλαιστινιακή πλευρά δε δέχεται μια τέτοια ρύθμιση, τονίζοντας ότι θα είναι σαν να αποδέχεται ως τετελεσμένη την ισραηλινή εξουσία στην κατεχόμενη πλευρά της πόλης.

Το νέο στοιχείο, πάντως, προκύπτει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον Πρόεδρο Αμπάς, καθώς η οργάνωσή του «Φατάχ» διέρχεται μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της και απειλείται με διάσπαση στην εκλογική αντιπαράθεση, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιη τη σημαντική άνοδο της εκλογικής επιρροής της «Χαμάς». Δεν έλειψαν, μάλιστα, και σχόλια περί «κάποιου είδους συνεννόησης» μεταξύ ισραηλινής και παλαιστινιακής ηγεσίας, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να δει τη «Χαμάς» κυρίαρχη στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή.

Οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από την Παλαιστινιακή Αρχή, που, όμως, απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα της «Χαμάς» να υπάρξει ενδοπαραταξιακή συμφωνία στην παλαιστινιακή πλευρά, προκειμένου να βρεθεί πρακτική λύση και να μη χρειαστεί να αναβληθούν οι εκλογές. Την ίδια ώρα, έρευνα που διεξήγαγε το εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ δείχνει ότι το 50% των Ισραηλινών βλέπει «θετικά» την έναρξη ενός διαλόγου με τη «Χαμάς» σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο για την επίτευξη ειρήνης, καθώς θεωρεί δεδομένο και σεβαστό το γεγονός ότι η οργάνωση χαίρει της εκτίμησης της παλαιστινιακής κοινής γνώμης.

Παράλληλα με όλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις εισβολές του στη Δυτική Οχθη. Επιχειρώντας στην Τζενίν, σκοτώθηκε ο τοπικός ηγέτης της «Χαμάς», 28χρονος Ζαγιέντ Μούσα, που αρνήθηκε να παραδοθεί. Στη Νάμπλους, σε ανάλογη επιχείρηση, σημειώθηκαν επεισόδια με νεαρούς Παλαιστινίους. Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Δυτική Οχθη, ο Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «μετέτρεψε τα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως τη Βηθλεέμ, που είναι η γενέτειρα του Χριστού, σε μια μεγάλη φυλακή».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Ο αναδειχθείς διαμέσου της λεγόμενης «πορτοκαλί επανάστασης» Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο είχε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA Πόρτερ Γκος, δήλωσε χτες η εκπρόσωπός του Ιρίνα Γκερασένκο. Η εκπρόσωπος είπε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που άπτονται της «αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας». Ωστόσο, είναι πιθανό να συζητήθηκε και το ζήτημα της ενεργειακής «κόντρας» με τη Ρωσία.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ.-- Δημοψήφισμα για το χαρακτήρα του πολιτεύματος - αν θα είναι προεδρικό ή βουλευτικό - θα πραγματοποιηθεί το 2006 στην Κιργιζία, ανακοίνωσε χτες ο εκλεγείς το καλοκαίρι, διαμέσου μιας ακόμη υποστηριχθείσας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ «λαϊκής εξέγερσης», Πρόεδρος Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ. Οποιαδήποτε αλλαγή θα ισχύσει από το 2009-10.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Πρώτη δύναμη στην τελευταία σφυγμομέτρηση της σερβικής κοινής γνώμης ήρθε το αντιπολιτευόμενο «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Βόισλαβ Σέσελι που προηγείται με 33,7%. Δεύτερο με διαφορά έρχεται το κυβερνητικό «Δημοκρατικό Κόμμα» με 24,5% και τρίτο το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα... Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας συγκέντρωσε το 3,7% της προτίμησης των ερωτηθέντων.

ΧΑΓΗ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε πως η Ερυθραία ευθύνεται για τον πόλεμο με την Αιθιοπία (1998-2000) με την εισβολή στην πόλη Μπάντμε. Αιθίοπας αξιωματούχος δήλωσε πως η χώρα του ετοιμάζεται να διεκδικήσει από την Ερυθραία αποζημιώσεις «εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους, το Γενάρη, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι της ομάδας των 3 της ΕΕ (Βρετανία - Γερμανία - Γαλλία) και της Τεχεράνης, χαρακτηρίζοντας τη χτεσινή προκαταρκτική ημέρα ως «εποικοδομητική». Ταυτόχρονα, βέβαια, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέκρινε δριμύτατα τις δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου περί «μεταφοράς του Ισραήλ στην Ευρώπη» και περί «σβησίματός του από το χάρτη», χαρακτηρίζοντάς τες «εξαιρετικά επιζήμιες για τη διεθνή αλληλεγγύη και για το Ιράν».

ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ο Ράμσφελντ θυμήθηκε τον ... Οσάμα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που επισκέφθηκε χτες το Πακιστάν, επανέλαβε τη θεωρία ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν «δεν μπορεί πλέον να διοικήσει» το δίκτυο της «Αλ Κάιντα» διότι «ξοδεύει ένα μεγάλο τμήμα του χρόνου του προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψή του»: Οπως είπε, «δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι ικανός να επιχειρεί αποτελεσματικά, να διοικεί το παγκόσμιο δίκτυο της "Αλ Κάιντα", αλλά θα μπορούσα να κάνω λάθος. Απλώς δεν ξέρουμε».

Ακόμη, ο Ράμσφελντ, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, τόνισε ότι 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες (από τους συνολικά 19.000) που βρίσκονται στο Αφγανιστάν «θα αποχωρήσουν» στα μέσα του 2006 και θα αντικατασταθούν από άνδρες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την (κατοχική) αποστολή του εκεί, ούτε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ο Ράμσφελντ «επαναβεβαίωσε» τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο Ισλαμαμπάντ στον «αντιτρομοκρατικό» αγώνα που διεξάγει και υποσχέθηκε ένταση των προσπαθειών αρωγής στα θύματα του σεισμού της 8ης του Οκτώβρη που κόστισε τουλάχιστον 73.000 ζωές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ