Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πληθαίνουν οι ενστάσεις περί νοθείας

Και κοσμικά σιιτικά κόμματα συμμερίζονται τις καταγγελίες των σουνιτών για νοθεία και παρατυπίες κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας σε αρκετές περιοχές

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διογκώνεται η αντιπαράθεση για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των εκλογών καθώς το ένα μετά το άλλο τα σουνιτικά κόμματα καταγγέλλουν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ιδιαιτέρως στη Βαγδάτη, μιλώντας για νοθεία και παρατυπίες. Τους ισχυρισμούς αυτούς υιοθετούν, όπως φαίνεται, και τα σιιτικά κοσμικά κόμματα με πρώτο τον πολιτικό συνασπισμό του οποίου ηγείται το κόμμα του πρώην «πρωθυπουργού» Ιγιάντ Αλάουι και όπου συμμετέχει και το ΚΚ Ιράκ.

Εκπρόσωποι των κομμάτων αυτών συναντήθηκαν, χτες, προκειμένου να συγκεντρώσουν όλες τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν τα αποτελέσματα που θα εκδώσει η Ιρακινή Εθνική Εκλογική Επιτροπή ή θα ζητήσουν επανάληψη της ψηφοφορίας. Η Εκλογική Επιτροπή υποστηρίζει ότι «εξετάζονται οι ενστάσεις». Υπογράμμισε ότι «όσοι πολιτικοί προβαίνουν σε τόσο σοβαρές καταγγελίες θα έπρεπε να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους». Κατά τ' άλλα, ανακοινώθηκε το τελικό ποσοστό συμμετοχής, που φθάνει το 69,9%.

Χτες, σε σποραδικές επιθέσεις σκοτώθηκαν συνολικά 15 άτομα, κυρίως Ιρακινοί αστυνομικοί. Ξεχωρίζει η επίθεση ενόπλων κατά λεωφορείου εργαζομένων σε αμερικανική βάση στην Μπαακούμπα, με 1 νεκρό και 3 τραυματίες, καθώς και η βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 1 Αμερικανό στρατιώτη. Επίσης, στο κέντρο της Βαγδάτης, κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αστυνομικούς και σε αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 πολίτης και να τραυματιστούν 2.

Εκτιμήσεις και καταγγελίες

Σχολιάζοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας, σερ Τζέρεμι Γκρίνστοουκ, εκτιμούσε ότι η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων θα «κρατήσει τουλάχιστον 5 χρόνια». Συμπλήρωνε, επίσης, ότι για να αντιμετωπιστεί η αντίσταση, στο Ιράκ θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον 100.000 κατοχικοί στρατιώτες. Οι δηλώσεις Γκρίνστοουκ αντιτίθενται στις διαρροές από την Ουάσιγκτον περί πιθανής μείωσης των αμερικανικών στρατευμάτων, σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η εγχώρια κοινή γνώμη, ενώ συμπίπτουν με την έναρξη της οριστικής και ολικής αποχώρησης των βουλγαρικών στρατευμάτων.

Τέλος, χτες, επαναλήφθηκε η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν και 7 ακόμη συνεργατών του για τη σφαγή 182 πολιτών στο Ντουτζάιλ το 1982 μετά από αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του. Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας με λεπτομερείς περιγραφές βασανιστηρίων. Ο Χουσεΐν δήλωσε ότι «όσοι βασάνισαν αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει πραγματικά να τιμωρηθούν παραδειγματικά», διαχωρίζοντας τον εαυτό του από τα γεγονότα. Επίσης, κατήγγειλε ότι βασανίστηκε από τους Αμερικανούς στρατιώτες που τον συνέλαβαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ