Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Μοράλες: Να γίνει σεβαστή η κυριαρχία μας

ΛΑ ΠΑΣ.-

Μπορεί τελικά αποτελέσματα να μην υπάρχουν ακόμη εντούτοις κανείς πλέον δεν αμφισβητεί την εκλογή του Εβο Μοράλες στην προεδρία της Βολιβίας, ούτε το αμερικανικό CNN που στην ειδική σελίδα της ηλεκτρονικής του έκδοσης αναφέρει ότι «ο Μοράλες εκλέγεται με 50% συν».

Είναι μία πραγματικότητα που όλοι έχουν αποδεχτεί ασχέτως εάν σε κάποιους δεν αρέσει. Πάντως όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τι θα πράξει και ειδικά εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου που αναμενόταν να δώσει - τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - από κοινού με τις λαϊκές οργανώσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη διακηρυγμένη θέση και απαίτηση του Μοράλες για σεβασμό από όλους στην κυριαρχία της χώρας του.

Προς τα παρόν όλοι παραμένουν στις τελευταίες του δηλώσεις όπου κάνει λόγο για αποποινικοποίηση διεθνώς της καλλιέργειας της κόκας: «Μηδέν κοκαΐνη, μηδέν εμπόριο ναρκωτικών, αλλά όχι μηδέν κόκα ούτε μηδέν κοκαλέρος» θα είναι το σύνθημα της νέας κυβέρνησης Μοράλες όπως την παρουσίασε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου. Είπε ότι δε θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του φυτού, αλλά θα διεξάγει δημοψήφισμα για να βρεθούν τρόποι ελέγχου της καλλιέργειας. Πρόσθεσε δε ότι θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε όμως ότι «ο αγώνας κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πρόσχημα για την εξυπηρέτηση γεωπολιτικών συμφερόντων» και ειδικά όχημα της στρατιωτικοποίησης της περιοχής όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Εβο Μοράλες διακήρυξε ότι θα στηρίξει τον «αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα» του Φιντέλ Κάστρο, καλώντας ταυτόχρονα τις ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Κούβα. Αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», χαρακτήρισε τον Μπους τρομοκράτη: «Ο μόνος τρομοκράτης στον κόσμο που γνωρίζω είναι ο Μπους. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις του, όπως αυτή στο Ιράκ, είναι κρατική τρομοκρατία. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους λαούς που αγωνίζονται για έναν λόγο και σ' αυτό που διαπράττουν οι τρομοκράτες. Σήμερα στη Βολιβία και τη Λατινική Αμερική δεν υπάρχουν πλέον λαοί που παίρνουν τα όπλα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αλλά ο ιμπεριαλισμός που στρέφει τα όπλα του εναντίον λαών μέσω στρατιωτικών επεμβάσεων και στρατιωτικών βάσεων», κατέληξε ο Μοράλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ