Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τίμησαν τα 126 χρόνια από τη γέννηση του Στάλιν

Στις 21 Δεκέμβρη αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με επικεφαλής τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρο της ΚΕ του κόμματος, επισκέφτηκε το Μαυσωλείο του Λένιν και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Ι.Β. Στάλιν, στην Κόκκινη Πλατεία. Μαζί με τον Γκ. Ζιουγκάνοφ χιλιάδες μοσχοβίτες κομμουνιστές, με κόκκινες σημαίες συμμετείχαν στην εκδήλωση τιμής των 126 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν.

Μετά την κατάθεση στεφάνων ο Γκ. Ζιουγκάνοφ μίλησε στους δημοσιογράφους για τη σημασία που έχει αυτή η μέρα για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους του κόσμου:

«Ο Στάλιν ήταν ένας μεγάλος κρατικός ηγέτης, ιδρυτής μιας παγκόσμιας υπερδύναμης. Είχε στρατηγική σκέψη και μπόρεσε να προωθήσει οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που διαμόρφωσαν ποιοτικά μια νέα χώρα, στην οποία ο εργαζόμενος άνθρωπος αισθανόταν τη σιγουριά και την κοινωνική υπεράσπιση. Ο Στάλιν είναι η Μεγάλη Νίκη. Δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την πολιτική της εκβιομηχάνισης, της προετοιμασίας στελεχών, της μορφωτικής μεταρρύθμισης. Ο Στάλιν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους διπλωμάτες και πολιτικούς, που κατάφερε να ενώσει, μπροστά στον κίνδυνο της παγκόσμιας κυριαρχίας της φασιστικής πανούκλας, διαφορετικές χώρες και δυνάμεις. Για να κρίνει κάποιος τον Στάλιν πρέπει να τον προσεγγίσει με τις διαλεκτικές μεθόδους αποτίμησης. Καμία προσπάθεια ταύτισης με τις διώξεις και τις μεμονωμένες παραβιάσεις της νομιμότητας δεν μπορεί να χαρακτηρίσει αυτήν τη σύνθετη, δραματική και ηρωική εποχή της ιστορίας της χώρας μας. Οσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτήν την εποχή, όλο και περισσότερο η ανθρωπότητα θα καταλαβαίνει ότι ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας των Λένιν και Στάλιν».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ