ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΕΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Σε νέα πρωτόγνωρα ύψη

Ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών

Στην ημερήσια διάταξη της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» βρίσκονται τα κάθε είδους «φέσια» (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) τα οποία στο 11μηνο Γενάρης -Νοέμβρης 2005 απογειώθηκαν σε νέα πρωτόγνωρα ύψη. Σύμφωνα με τα επίσημα, καταγεγραμμένα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ», η συνολική αξία τους ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει τη διογκούμενη ασφυξία, την οικονομική δυσπραγία των μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες, πρώτα και κύρια, πληρώνουν τα σπασμένα του «ελεύθερου ανταγωνισμού». Σε καθημερινή βάση οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπερνούν το ιλιγγιώδες ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δείχνει το μέγεθος των «παράπλευρων απωλειών», την άλλη όψη της οικονομικής «ανάπτυξης» και της εκρηκτικής κερδοφορίας που συνεχίζουν να εμφανίζουν και φέτος οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επιχειρήσεων και απλών δανειοληπτών. Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, στο «κόκκινο», δηλαδή με καθυστέρηση από τρεις μήνες και πάνω, βρίσκονται καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των δανείων (για νοικοκυριά και επιχειρήσεις) με καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες προσεγγίζει στα 9 δισ. ευρώ.

Η εικόνα που εμφανίζουν τα φέσια στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2005 είναι η παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους εκτινάχτηκε σε 1,36 δισ. ευρώ από 922,7 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2004. Το ποσοστό αύξησης φτάνει σε 47,1% και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες παίρνουν κατασταλτικά μέτρα για την αποφυγή του «φαινομένου». Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν στις 116.020 (από 94.216 πέρσι) με αύξηση 23,1%
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Διαμορφώθηκαν σε 167,4 εκατ. ευρώ (από 154,6 εκατ. ευρώ πέρσι) παίρνοντας αύξηση 8,3%. Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν σε 124.991 από 119.336 πέρσι. Το γεγονός αυτό φανερώνει και την οικονομική δυσπραγία των λαϊκών νοικοκυριών, την αδυναμία τους να αποπληρώσουν τις δόσεις για εμπορεύματα που αγόρασαν
  • Η συνολική αξία (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) διογκώθηκε σε 1,53 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 5,5 εκατ. ευρώ τη μέρα.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξευτελιστικά πρόστιμα σε τράπεζες

Οι 8 τράπεζες, που αρνήθηκαν να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις οφειλές των πανωτοκίων, «τιμωρήθηκαν» με πρόστιμο, κατά μέσο όρο, μόλις 6.250 ευρώ!

Με μικροπρόστιμα-κοροϊδία απαντά η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας στην αυθαιρεσία των εμπορικών τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων συνεχίζουν να μην ανταποκρίνονται ούτε καν στις στοιχειώδεις, τυπικές, υποχρεώσεις απέναντι στους πελάτες τους. Οι παραβάσεις αφορούν στις πρακτικές που ακολούθησαν στο νόμο για τα «πανωτόκια» και συγκεκριμένα «τη μη έγκαιρη ή ελλιπή» ενημέρωση των πελατών τους για το ύψος της οφειλής τους. Το συνολικό πρόστιμο που επιβλήθηκε σε 8 πιστωτικά ιδρύματα, για τα οποία υπήρχαν καταγγελίες οφειλετών, ήταν μόλις 50.000 ευρώ. Μια απλή διαίρεση μάς δείχνει πως κατά μέσο όρο επιβλήθηκε σε κάθε μια από τις 8 τράπεζες το ευτελές ποσό των 6.250 ευρώ!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «χάδι» της Τράπεζας της Ελλάδας, που δίνει το «ελεύθερο» στους μεγαλοτραπεζίτες να συνεχίσουν το ...θεάρεστο έργο της τοκογλυφίας σε βάρος των θυμάτων τους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο όνομα του «επαγγελματικού απορρήτου» η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας συνεχίζει να συγκαλύπτει την ασυδοσία των τραπεζιτών, αρνούμενη, κατά την παγιοποιημένη πρακτική της, να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των τραπεζών που «πιάστηκαν στα πράσα». Πρόκειται δηλαδή για μια ακόμη προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών, τη στιγμή που άλλοι φορείς ανακοινώνουν ονομασίες ακόμη και μικρών επιχειρήσεων που ελέγχονται για απλές αγορανομικές παραβάσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδας απέρριψε ορισμένες καταγγελίες που έκρινε «αβάσιμες» και άλλες που, σύμφωνα με τη δική της κρίση, ήταν μικρής σημασίας και δε στοιχειοθετούσαν ούτε καν την επιβολή των ευτελών προστίμων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, από το 2001 μέχρι σήμερα τα συνολικά πρόστιμα στους μεγαλοτραπεζίτες ανέρχονται σε 753.000 ευρώ.

Η πρώτη μονάδα ιδιωτικής ΔΕΗ

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υπονόμευση της ΔΕΗ, με την παραχώρηση αδειών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τα λαϊκά νοικοκυριά. Από αύριο, θα αρχίσει την κανονική του λειτουργία ο Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου 390 MW της εταιρίας «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης ΑΕ» στο βιομηχανικό συγκρότημα της «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) στον Εχέδωρο Θεσσαλονίκης, που είναι θυγατρική των ΕΛΠΕ. Εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την επιβολή «λιγότερου κράτους» και στη ΔΕΗ - μετά την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Γ. Σαλαγκούδης:

  • Δήλωσαν χτες πως «η έναρξη λειτουργίας της πρώτης μεγάλης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από αύριο (σ.σ. σήμερα), αποτελεί μια ιστορική στιγμή»!
  • Υποστήριξαν πως «με την προκήρυξη του διαγωνισμού των 900 MW για την κατασκευή νέων ιδιωτικών μονάδων στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής θα ολοκληρωθεί μια, μεγάλης κλίμακας, παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία».
  • Εμμέσως - πλην σαφώς - ομολόγησαν πως οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι οι ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες, σημειώνοντας πως έτσι «δημιουργείται ένας νέος ελκυστικός χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις»!
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Ανατιμήσεις 3,6%

Σημαντικές ανατιμήσεις εμφάνισαν στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2005 τα υλικά κατασκευής νέων κατοικιών. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε μέσα επίπεδα έτους, καταγράφει αύξηση 3,6% από 3,7% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις - σύγκριση τιμών Νοέμβρη 2005 με Νοέμβρη 2004 - προέρχονται από τα «ηλεκτρολογικά υλικά» (5,9%), «υλικά ύδρευσης - θέρμανσης (4,8%), «προϊόντα μαρμάρου» (4,4%).

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε χτες η αύξηση σε μετρητά κατά 317,2 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της «Εμπορικής Τράπεζας». Οι βασικοί μέτοχοι, η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία συμμετείχαν κατά το ποσοστό που τους αναλογούσε, διατηρώντας, προσωρινά, αμετάβλητο το ποσοστό της συμμετοχής τους.

Σειρά παίρνει η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου (σήμερα κατέχει το 9%), ενώ η κυβέρνηση αφήνει να διαφανεί η πιθανότητα εκποίησης και μετοχικών πακέτων από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μαζί με τον ΟΑΕΔ «ελέγχουν» το 32%. Δώρο στα μελλοντικά αφεντικά ήταν η «λύση» που προώθησε η κυβέρνηση γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της τράπεζας, η «ένταξη στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξόδων προσωπικού κατά τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ ετησίως».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εντολή για τα φωτοβολταϊκά

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ανέθεσε στην Επιχείρηση να προχωρήσει σε μελέτες - σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού - για το κόστος και τον προϋπολογισμό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών κέντρων στο Προεδρικό Μέγαρο, το Μαξίμου και τη Βουλή. Σύμφωνα με τον υπουργό, «η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Ο συγκεκριμένος τομέας έχει πράγματι μεγάλη σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο είναι παραχωρημένος στην ιδιωτική πρωτοβουλία εδώ και πολλά χρόνια με πλουσιοπάροχη επιχορήγηση της παραγωγής. Με τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου για τη γενικότερη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι σχεδιασμοί ανήκουν πλέον στους επιχειρηματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ