Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξευτελιστικά πρόστιμα σε τράπεζες

Οι 8 τράπεζες, που αρνήθηκαν να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις οφειλές των πανωτοκίων, «τιμωρήθηκαν» με πρόστιμο, κατά μέσο όρο, μόλις 6.250 ευρώ!

Με μικροπρόστιμα-κοροϊδία απαντά η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας στην αυθαιρεσία των εμπορικών τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων συνεχίζουν να μην ανταποκρίνονται ούτε καν στις στοιχειώδεις, τυπικές, υποχρεώσεις απέναντι στους πελάτες τους. Οι παραβάσεις αφορούν στις πρακτικές που ακολούθησαν στο νόμο για τα «πανωτόκια» και συγκεκριμένα «τη μη έγκαιρη ή ελλιπή» ενημέρωση των πελατών τους για το ύψος της οφειλής τους. Το συνολικό πρόστιμο που επιβλήθηκε σε 8 πιστωτικά ιδρύματα, για τα οποία υπήρχαν καταγγελίες οφειλετών, ήταν μόλις 50.000 ευρώ. Μια απλή διαίρεση μάς δείχνει πως κατά μέσο όρο επιβλήθηκε σε κάθε μια από τις 8 τράπεζες το ευτελές ποσό των 6.250 ευρώ!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «χάδι» της Τράπεζας της Ελλάδας, που δίνει το «ελεύθερο» στους μεγαλοτραπεζίτες να συνεχίσουν το ...θεάρεστο έργο της τοκογλυφίας σε βάρος των θυμάτων τους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο όνομα του «επαγγελματικού απορρήτου» η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας συνεχίζει να συγκαλύπτει την ασυδοσία των τραπεζιτών, αρνούμενη, κατά την παγιοποιημένη πρακτική της, να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των τραπεζών που «πιάστηκαν στα πράσα». Πρόκειται δηλαδή για μια ακόμη προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών, τη στιγμή που άλλοι φορείς ανακοινώνουν ονομασίες ακόμη και μικρών επιχειρήσεων που ελέγχονται για απλές αγορανομικές παραβάσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδας απέρριψε ορισμένες καταγγελίες που έκρινε «αβάσιμες» και άλλες που, σύμφωνα με τη δική της κρίση, ήταν μικρής σημασίας και δε στοιχειοθετούσαν ούτε καν την επιβολή των ευτελών προστίμων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, από το 2001 μέχρι σήμερα τα συνολικά πρόστιμα στους μεγαλοτραπεζίτες ανέρχονται σε 753.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ