Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΕΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Σε νέα πρωτόγνωρα ύψη

Ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών

Στην ημερήσια διάταξη της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» βρίσκονται τα κάθε είδους «φέσια» (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) τα οποία στο 11μηνο Γενάρης -Νοέμβρης 2005 απογειώθηκαν σε νέα πρωτόγνωρα ύψη. Σύμφωνα με τα επίσημα, καταγεγραμμένα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ», η συνολική αξία τους ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει τη διογκούμενη ασφυξία, την οικονομική δυσπραγία των μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες, πρώτα και κύρια, πληρώνουν τα σπασμένα του «ελεύθερου ανταγωνισμού». Σε καθημερινή βάση οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπερνούν το ιλιγγιώδες ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δείχνει το μέγεθος των «παράπλευρων απωλειών», την άλλη όψη της οικονομικής «ανάπτυξης» και της εκρηκτικής κερδοφορίας που συνεχίζουν να εμφανίζουν και φέτος οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επιχειρήσεων και απλών δανειοληπτών. Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, στο «κόκκινο», δηλαδή με καθυστέρηση από τρεις μήνες και πάνω, βρίσκονται καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των δανείων (για νοικοκυριά και επιχειρήσεις) με καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες προσεγγίζει στα 9 δισ. ευρώ.

Η εικόνα που εμφανίζουν τα φέσια στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2005 είναι η παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους εκτινάχτηκε σε 1,36 δισ. ευρώ από 922,7 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2004. Το ποσοστό αύξησης φτάνει σε 47,1% και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες παίρνουν κατασταλτικά μέτρα για την αποφυγή του «φαινομένου». Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν στις 116.020 (από 94.216 πέρσι) με αύξηση 23,1%
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Διαμορφώθηκαν σε 167,4 εκατ. ευρώ (από 154,6 εκατ. ευρώ πέρσι) παίρνοντας αύξηση 8,3%. Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν σε 124.991 από 119.336 πέρσι. Το γεγονός αυτό φανερώνει και την οικονομική δυσπραγία των λαϊκών νοικοκυριών, την αδυναμία τους να αποπληρώσουν τις δόσεις για εμπορεύματα που αγόρασαν
  • Η συνολική αξία (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) διογκώθηκε σε 1,53 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 5,5 εκατ. ευρώ τη μέρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ