ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ
Ανώδυνες αποκαλύψεις για το 1975

Ορισμένες από τις πλέον ανώδυνες πλευρές της βρετανικής διπλωματίας, σε σχέση με την Ελλάδα τον πρώτο χρόνο μετά την πτώση της χούντας, «φωτίζουν» τα μυστικά αρχεία του Φόρεϊν Οφις για το 1975, τα οποία, όπως συνηθίζεται, αποδεσμεύτηκαν μετά την παρέλευση τριακονταετίας. Περιλαμβάνονται πολλοί φάκελοι που αφορούν στις τότε εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και στις διπλωματικές κινήσεις για το πρόβλημα της Κύπρου, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή.

Ενδιαφέρον έχουν τα όσα αναφέρονται σε σχέση με τους όρους αποχώρησης της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και τις διαδικασίες στερέωσης της θέσης της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, στα εν λόγω αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αναδεικνύεται το θέμα ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μετά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τον Αύγουστο του 1974, αντιμετωπίστηκε με συγκαταβατικό τρόπο από τους Βρετανούς, καθώς υπήρχε η διαβεβαίωση από τον Κ. Καραμανλή ότι είναι μια αναστρέψιμη επιλογή, όπως και έγινε βέβαια το 1980.

Στην ετήσια έκθεσή του προς το Φόρεϊν Οφις ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, σερ Μπρουκς Ρίτσαρντς, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής «βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τις ανατρεπτικές κινήσεις των φιλοχουντικών στρατιωτικών και το αίτημα του κόσμου για άμεση και ριζική αποχουντοποίηση στις Ενοπλες Δυνάμεις». Επίσης, ο Βρετανός πρέσβης προσθέτει: «Από τη δική μας, τη βρετανική πλευρά, και από την πλευρά της Δύσης, το συμφέρον μας είναι η διατήρηση στην εξουσία της σημερινής κυβέρνησης Καραμανλή, καθώς και των πολιτικών συσχετισμών».

Τον Οκτώβρη του 1975, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συζήτησε τόσο το Κυπριακό όσο και την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα εμπιστευτικά βρετανικά έγγραφα, ο Κ. Καραμανλής είπε στον Βρετανό ομόλογό του ότι όταν έγινε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Αττίλας 2, βρέθηκε μπροστά σε τρεις επιλογές. Να παραιτηθεί, να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία, όπως ήθελαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ή να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, και κατέληξε, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, στη λιγότερο ανεπανόρθωτη επιλογή.

Αναφορικά με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς, στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 1975, στα βρετανικά έγγραφα σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές είχαν ζητήσει τη συνδρομή της Σκότλαντ Γιαρντ στις έρευνες, χωρίς να αναφέρουν αν αυτή η συνεργασία υλοποιήθηκε, ενώ οι Βρετανοί διπλωμάτες εκφράζονται με απογοήτευση, γιατί, όπως υποστηρίζουν, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού Τύπου αντιμετώπισε με απάθεια τη δολοφονία του Γουέλς.

Επίσης, καταγράφεται ο ρόλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ κατά τα γεγονότα του 1974. Μάλιστα, ο τότε Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κάλαχαν, σε έκθεσή του σημειώνει ότι πρώτη έγνοια του Αμερικανού ομολόγου του ήταν να ικανοποιηθεί η Τουρκία.

ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Σαν στο σπίτι τους οι ξένοι πράκτορες

Την ασύδοτη δράση πρακτόρων ξένων δυνάμεων στη χώρα μας αποκαλύπτει το θέμα της απαγωγής Πακιστανών μεταναστών. Δημοσιεύματα εφημερίδων αναφέρονται στην ανάκληση του Ν. Λάνγκμαν, διπλωμάτη που υπηρετούσε στη βρετανική πρεσβεία, ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται σε σενάρια για τον τρόπο που διέρρευσαν τα στοιχεία των στελεχών της ΕΥΠ στον Τύπο.

Συγκεκριμένα «Τα Νέα» αναφέρουν πως μαζί με τον Ν. Λάνγκμαν οι «Τάιμς» αναφέρουν ότι ανακλήθηκαν και δυο κατώτερα στελέχη της βρετανικής πρεσβείας. Σε άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας γίνεται αναφορά σε «γαλάζια» μαχαιρώματα που οδήγησαν στις διαρροές από την ΕΥΠ, ενώ ο «Ελεύθερος Τύπος» υποστηρίζει πως οι περισσότεροι από τους Πακιστανούς που απήχθησαν προέρχονται από την περιοχή Καχούτα, όπου το Πακιστάν διατηρεί ερευνητικό ατομικό κέντρο.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλάδας - Πακιστάν, Σαγιέντ Μοχάμεντ Τζαμίλ, ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούλη είχε δεχτεί καταγγελίες για απαγωγή ομοεθνών του στα Πετράλωνα. Υποστήριξε δε ότι στις «ανακρίσεις» δε χρησιμοποιήθηκε βία. Πρόσθεσε ότι πέντε συμπατριώτες του που ζουν και εργάζονται στα Γιάννενα, δεν έπεσαν θύματα απαγωγής, όπως έχει αναφερθεί από ορισμένα ΜΜΕ, αλλά προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης. Εκεί τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις για τον τρόπο που ήρθαν στην Ελλάδα και αν έχουν συγγενείς σε άλλες χώρες.

Στη συνέντευξη Τύπου ζητήθηκε να ληφθούν εκ νέου οι καταθέσεις των Πακιστανών που δόθηκαν στους αξιωματικούς της Ασφάλειας κατά την πρόσφατη έρευνά της και να χρησιμοποιηθεί άλλος διερμηνέας. Υποστηρίχτηκε η άποψη ότι ίσως η μετάφραση που έκανε την ώρα των καταθέσεων να άλλαζε λίγο τα πράγματα, εμφανίζοντας διαφορετική εικόνα. Παράλληλα ο δημοσιογράφος Ισάντ Μπατ, που εκδίδει πακιστανική εφημερίδα στην Αθήνα, είπε ότι «τέτοια πράγματα συνέβαιναν και το 2004», αναφερόμενος στις μαζικές και αθρόες προσαγωγές συμπατριωτών του στα αστυνομικά τμήμα ενόψει των... αντιτρομοκρατικών μέτρων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Σκυταλοδρομία πρακτόρων

Ο,τι είναι ο Μαλεζάνι για τον Παναθηναϊκό είναι ο Βουλγαράκης για την κυβέρνηση. Προς ώρας περιφέρεται και συμπεριφέρεται ως αλέκτωρ έξω από το κοτέτσι κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει τίποτε. Ο Γιώργος, σίγουρος ότι ποτέ κανείς δεν πάτησε στην κουζίνα του, αλληθώρισε όταν είδε στο πιάτο του τα ονόματα των πρακτόρων του να στριφογυρίζουν σαν κατσαρίδες. Το ένδοξο μέλλον που ονειρεύτηκε ο Βουλγαράκης οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στα μπάζα. Το παρόν του θυμίζει φτηνή ταινία με πρωταγωνιστές Πακιστανούς ομήρους, Εγγλέζους πράκτορες και Ελληνες λεβέντες της ΕΥΠ. Ακολουθώντας το χλωμό άστρο του, ο Βουλγαράκης μπήκε σε μια ιστορία που δε χωρούσε. Αμέσως περιέπεσε στο αμάρτημα του αυτογκόλ και βρέθηκε ανάμεσα σε πράκτορες της ΕΥΠ, που φοβισμένοι για το τι μπορούσαν να πάθουν και όχι για το τι είχαν κάνει, απαιτούσαν να μάθουν πώς τα ονόματά τους έφτασαν στη δημοσιότητα. Οσο για τα θύματά τους, εξουθενωμένα σωματικά και ψυχικά πια, παρακολουθούν, με την αξιοπρέπεια που μόνο οι απελπισμένοι διαθέτουν, το χορό της ηλιθιότητας που αρχίζει από την ΕΥΠ και τελειώνει στην κυβέρνηση. Και το χειρότερο: κανείς απ' όλους αυτούς τους κουμπουροφόρους που πρωταγωνίστησαν στις απαγωγές δε ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τα θύματά του.

Η σκυταλοδρομία πρακτόρων που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση Οτσαλάν περνά επάξια στη Νέα Δημοκρατία με τους Πακιστανούς. Η συνέχεια του αγώνα σίγουρα θα είναι στις πλάτες μας.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Πληθαίνουν οι φάρσες για βόμβες

Διαστάσεις έχει πάρει πλέον η υπόθεση με τις φάρσες για τοποθετήσεις βομβών στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Από την επίθεση στο υπουργείο Οικονομικών, στις 12 Δεκέμβρη, μέχρι και χτες έχουν γίνει περίπου 100 προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για βόμβες σε διάφορα σημεία. Μάλιστα, από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης, τα τηλεφωνήματα κυρίως στο κέντρο της Αμεσης Δράσης, ξεπέρασαν τα 20.

Στα σημεία που υπήρξε προειδοποίηση για εκρηκτικό μηχανισμό ανήκαν το Μέγαρο Μαξίμου, τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, το μετρό στην Ομόνοια, τα ΚΤΕΛ στον Κηφισό, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ακόμα και αεροσκάφος της «Ολυμπιακής».

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενοχη για την τραγωδία του κυπριακού λαού

H βρετανική πολιτική είναι ένοχη για την τραγωδία του κυπριακού λαού και γι' αυτό οφείλει να επανορθώσει με διαφοροποίηση της στάσης της, που μέχρι σήμερα συνεχίζεται αμετάβλητη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Σχολιάζοντας τα βρετανικά αρχεία του 1975, που αποδεσμεύτηκαν προχτές, ο κ. Ομήρου είπε ότι επαναβεβαιώνεται πως η Βρετανία τήρησε παθητική και ένοχη στάση κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι η Βρετανία, ενώ είχε υποχρέωση να ενεργήσει για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Κύπρου δυνάμει των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας, παραβίασε και καταπάτησε τις Συνθήκες και επέτρεψε στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο, δημιουργώντας τα τετελεσμένα, που μας κατατρέχουν μέχρι σήμερα.

Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι είναι γνωστός ο ρόλος του Χένρι Κίσινγκερ, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο συνωμότη των Ηνωμένων Πολιτειών, της CIA και του Πενταγώνου εις βάρος του κυπριακού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ