ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ - ΒΑΦΕΩΝ
Βροντερό μήνυμα από μουσουλμάνους και χριστιανούς εργάτες

Με τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση στην Ξάνθη απαίτησαν να δοθεί τέρμα στην προκλητικό αποκλεισμό συναδέλφων τους από το εποχιακό επίδομα

Αποψη από τη χτεσινή, μαχητική συγκέντρωση στην Ξάνθη
Αποψη από τη χτεσινή, μαχητική συγκέντρωση στην Ξάνθη
«Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε», διακήρυξαν με μια φωνή εκατοντάδες μουσουλμάνοι εργάτες που διαδήλωσαν χτες το πρωί στην Ξάνθη, απαιτώντας να σταματήσει η αυθαίρετη παρακράτηση του ειδικού εποχιακού χειμερινού επιδόματος που κατέκτησαν με πολύχρονους αγώνες και πλήρωσαν με το αίμα τους οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Οι μουσουλμάνοι εργάτες εξαιρούνται από την καταβολή του επιδόματος με αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ, με πρόσχημα πως δεν το δικαιούνται επειδή έκαναν μερικά μεροκάματα και στο εξωτερικό, κυνηγώντας να συμπληρώσουν τα 70 - 80 ημερομίσθια. Χτες το πρωί, μαζί με τις οικογένειές τους, αμμοβολιστές, καθαριστές και βαφείς, ξεσήκωσαν το κέντρο της Ξάνθης με τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν.

Στη συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών - Βαφέων Γ. Δεληγιάννης. Ο συνδικαλιστής ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι της Ζώνης, χριστιανοί και μουσουλμάνοι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ανατραπούν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί. Θα παλέψουν για να μην ολοκληρωθεί η αδικία σε βάρος των κατοίκων της Θράκης, έχοντας στο πλευρό τους όλα τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Θα αγωνιστούν για να επεκταθεί η τακτική επιδότηση των ανέργων και να καθιερωθεί και δεύτερο εποχιακό βοήθημα τον Απρίλη και Μάη κάθε έτους.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γ. Πιργελής, εκπρόσωπος της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Γ. Παπαβασιλείου. Παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μύκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους εργάτες. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από τη Νομαρχία όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε στο Νομάρχη το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εργολάβοι σε ρόλο τραμπούκου

Απρόκλητη επίθεση δέχτηκε την περασμένη Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Αμεση απάντηση από τους εργαζόμενους

Κρούσμα τραμπουκισμού από τον εργολάβο Σπύρο Μπακαούκα, που δραστηριοποιείται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε βάρος του Πέτρου Μαυριδόγλου, αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής περιοδείας αντιπροσωπείας του σωματείου για ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο Π. Μαυριδόγλου, κατά τη διάρκεια συνδικαλιστικής παρέμβασης στο πλοίο «ΑΜΟΡΙΤΟ», δέχτηκε αναίτια επίθεση από τον Σπ. Μπακαούκα, ο οποίος, αφού του επιτέθηκε φραστικά λέγοντάς του πως δεν αναγνωρίζει ούτε το σωματείο ούτε τον ίδιο ως εκπρόσωπο, στη συνέχεια - και με τη συνδρομή άλλων - τον χτύπησε στο πρόσωπο και στο σώμα. Αμεση ήταν η αντίδραση της διοίκησης του σωματείου, που έσπευσε στο χώρο του ξυλοδαρμού κι αφού έβαλε τον τραμπούκο στη «θέση» του, ακολούθως απαίτησε από τον συνέταιρό του, Τσαγαλά, με τον οποίο έχουν συστήσει από κοινού εταιρία, να τον διώξει. Ο Τσαγαλάς δεσμεύτηκε στη διοίκηση του συνδικάτου πως ο τραμπούκος συνέταιρός του δε θα παρουσιαστεί ξανά για λογαριασμό της επιχείρησής του.

Με αφορμή αυτό το επεισόδιο, πραγματοποιήθηκε χθες δίωρη στάση εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και συγκέντρωση μπροστά στο παράρτημα του Συνδικάτου στο Πέραμα, όπου ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, αφού κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά σε κάθε πρόκληση από την εργοδοσία, αλλά και αγωνιστική, μαζική ενότητα, ενόψει της διαδικασίας υπογραφής Διμερών Συμβάσεων, προειδοποίησε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ανάλογα τέτοια κρούσματα στο μέλλον θα αντιμετωπίζονται με μηδενική ανοχή και με άμεσο τρόπο.

Απλήρωτοι δεκάδες εργαζόμενοι

Επίσης, σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και η Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας καταγγέλλουν τον εργολάβο Ποντίκη, «ο οποίος αφού προσέλαβε δεκάδες συναδέλφους για εργασίες σε επισκευαζόμενα πλοία σε Πέραμα - Σαλαμίνα - Αίγυπτο κι έκανε τη δουλιά του, άφησε τους εργαζόμενους απλήρωτους».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται στην ανακοίνωση πως τα δύο σωματεία προχώρησαν σε παύση των εργασιών του εργολάβου Ποντίκη, με αίτημα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Ομως, ο Ποντίκης, αντί να καταβάλει τα δεδουλευμένα, άσκησε ποινική δίωξη κατά όλων των μελών των ΔΣ και των δύο σωματείων. «Δε φτάνει που έχει τον περισσότερο κόσμο απλήρωτο, ζητάει και τα ρέστα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΤΙΤΑΝΙΑ»
Ζώνεται με κάμερες - χαφιέδες

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι

Στον ηλεκτρονικό χαφιεδισμό καταφεύγει η διεύθυνση του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ», η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την τοποθέτηση δεκάδων καμερών με στόχο να ελέγχει τους εργαζόμενους. Η εργοδοσία, με το πρόσχημα της ασφάλειας και χωρίς καμιά προειδοποίηση, προχώρησε στην εγκατάσταση καμερών, που καταγράφουν επί 24ώρου την κίνηση (πιθανόν και τις συνομιλίες) σε χώρους, όπως η είσοδος του ξενοδοχείου, η καφετέρια, οι σκάλες, ακόμα και στους υπηρεσιακούς ανελκυστήρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες, σχεδιάζεται η πλήρης κάλυψη των χώρων του ξενοδοχείου με, συνολικά, 90 κάμερες, που θα τοποθετηθούν μέχρι και στο εστιατόριο του προσωπικού.

Χτες, οι εργασίες εγκατάστασης των καμερών διακόπηκαν, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη διεύθυνση του ξενοδοχείου το Σωματείο Εργαζομένων του ξενοδοχείου, μαζί με το Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες». Οι συνδικαλιστές επισήμαναν την αντίθεσή τους σε κάθε είδους παρακολούθηση εργαζομένων και πελατών και απαίτησαν να ξηλωθεί κάθε κάμερα. Η διεύθυνση απάντησε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου.

Οπως τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση το σωματείο, ο Σύνδεσμος και η «Δημοκρατική Συσπείρωση», «στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, όπως και σε άλλα διοργανώνονται αρκετές συσκέψεις, συνέδρια μαζικών φορέων και κομμάτων, συναντιούνται αρκετοί πολίτες που ανταλλάσσουν απόψεις. Είναι πρόκληση απέναντι σε κάθε φορέα, σε κάθε πελάτη ατομικά, η παρακολούθησή τους, η καταγραφή των δραστηριοτήτων τους». Τονίζουν ακόμα ότι θα επιμείνουν αγωνιστικά μέχρι να ακυρωθεί εντελώς η τοποθέτηση καμερών. Επίσης, άμεσα θα καταφύγουν και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ» - ΛΑΡΙΣΑ
Απεργούν οι εργαζόμενοι

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι 130 εργαζόμενοι της «Αλφα Κεράμικα», απαιτώντας από την εργοδοσία να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση στο εργοστάσιο, όπως έχει ανακοινώσει. Στα πλαίσια της σημερινής απεργίας, στις 9 π.μ., θα συγκεντρωθούν έξω από το εργοστάσιο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι εργαζόμενοι της «Αλφα Κεράμικα» αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας σε Γενική Συνέλευσή τους, για να διαμηνύσουν ότι, ακόμα και αν πάρθηκαν πίσω οι 13 απολύσεις που έγιναν παραμονές Χριστουγέννων, ύστερα από την πίεση που άσκησε η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, θα βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση κι ετοιμότητα για μην επιτρέψουν να γίνει καμία άλλη απόλυση. Ταυτόχρονα, απαιτούν να μη δοθεί άδεια καύσης ΠΕΤ - ΚΟΚ στο εργοστάσιο της «Αλφα Κεράμικα», όπως έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, καθώς και να σταματήσει η καύση του επικίνδυνου τοξικού υλικού, όπου αλλού γίνεται στη Λάρισα.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιχείρηση είχε ανακοινώσει την απόλυση των 13 εργαζομένων, απειλώντας ότι την ίδια τύχη θα έχουν άλλοι 60 συνάδελφοί τους, επικαλούμενη τον «αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει στον κλάδο», εκ του γεγονότος ότι η ανταγωνίστρια επιχείρηση «ΒΙΟΚΕΡΑΛ» καίει ΠΕΤ - ΚΟΚ - πρόκειται για επικίνδυνο τοξικό υλικό - που είναι φθηνότερο ως καύσιμη ύλη.

ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ σήμερα στις 6 το απόγευμα έξω από το κατάστημα της «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ αποχαιρετά το 2005 και σηματοδοτεί τη νέα αγωνιστική χρονιά που έρχεται. Δείχνει το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα ως το μόνο δρόμο για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ