ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
«Εθνικός» σχεδιασμός από ... ιδιώτες

Και με το νόμο πλέον η κυβέρνηση παραδίνει και τα τυπικά ζητήματα της Ενέργειας στους εκπροσώπους του κεφαλαίου

Τη θεσμική παρέμβαση των ιδιωτών στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, εισαγάγει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Παράλληλα, ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία έχει ανάλογες, γνωμοδοτικές εκτός των άλλων, αρμοδιότητες.

Το Συμβούλιο θα είναι 9μελές με 5ετή θητεία και θα γνωμοδοτεί προς την κυβέρνηση για ένα πλήθος ενεργειακών θεμάτων, «με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ», η οποία είναι ανεξάρτητη αρχή. Ο πλεονασμός που εμφανίζεται εξηγείται εύκολα από όσα ορίζει το νομοσχέδιο για τη στελέχωση του Συμβουλίου με εκπροσώπους «από κορυφαίους ενεργειακούς φορείς της χώρας» και πρόσωπα με «εξειδικευμένη εμπειρία σε θέματα ενέργειας».

Υποχρεωτικά θα συμμετέχουν στελέχη από ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, επιχειρήσεις που αποψιλώνονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια (τυπικά και άτυπα) από τα όποια χαρακτηριστικά δημόσιου συμφέροντος στη λειτουργία τους. Ιδιαίτερα στο περιβάλλον της νέας, απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, οι επιχειρήσεις αυτές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στα επερχόμενα επιχειρηματικά παιχνίδια. Το Συμβούλιο θα καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές οι επιχειρήσεις θα κληθούν να βγάζουν κέρδη!!! Τα υπόλοιπα μέλη θα προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Ενέργειας και θα ορίζονται όλα από τον υπουργό Ανάπτυξης. Μόνο ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα διορίζεται με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σχετικά με τη ΡΑΕ, μια από τις διατάξεις που την αφορούν, ορίζει ότι για 3 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας των μελών του ΔΣ, αυτά δε θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με εταιρίες που καλύπτει η Αρχή. Το ίδιο προβλέπεται και για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  • Ενδεικτικό για τον τρόπο που ασκεί την πολιτική της η κυβέρνηση, είναι η ένταξη στο νομοσχέδιο ρύθμισης με την οποία το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα μπορεί να εγγυάται δάνεια για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 49 εργαζόμενους (από 30 που ισχύει τώρα). Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται τράπεζες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, των οποίων ο δανεισμός θεωρείται ότι συμφέρει περισσότερο...
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ενδεκάμηνο πτώσης για τη βιομηχανική παραγωγή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο όγκος στη μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη του 2005 κατά 0,8%

Σε τροχιά υποχώρησης συνεχίζει και φέτος ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τη μεταποιητική βιομηχανία (υλικά αγαθά) και αυτό παρά το γεγονός ότι οι μεγαλοβιομήχανοι του κλάδου συνεχίζουν να επιδοτούνται με τεράστια κρατικά κονδύλια από τους λεγόμενους «αναπτυξιακούς νόμους» και ταυτόχρονα να φουσκώνουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους. Ετσι, παρά την ανοδική - για πολλοστή χρονιά - πορεία του ΑΕΠ (συνολικού πλούτου που παράγεται στη χώρα), η παραγωγή εμπορευμάτων από τη μεταποιητική βιομηχανία, συνεχίζει την ...κατιούσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίες της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), η μεταποιητική παραγωγή στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2005, μειώθηκε κατά 0,8%, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό (0,8%) υποχώρησε και ο γενικός δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής (Ορυχεία, μεταλλεία, μεταποίηση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, νερό). Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι ο όγκος της παραγωγής στους 13 από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους της μεταποίησης παρουσίασε στο εξεταζόμενο εντεκάμηνο πτώση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η πτώση εκτός από τους λεγόμενους παραδοσιακούς κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, ένδυμα - δέρμα κ.ά.) έχει αγγίξει και ορισμένους από τους χαρακτηριζόμενους «δυναμικούς», όπως τα τρόφιμα - ποτά. Τα παραπάνω καταδείχνουν και τη συνεχιζόμενη υποκατάσταση ντόπιων εμπορευμάτων από άλλα εισαγόμενα.

Η εικόνα, όπως αποτυπώνεται στα αναλυτικά στοιχεία ΕΣΥΕ για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2005, είναι η ακόλουθη:

  • Μεταποιητικές βιομηχανίες: Ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων μειώθηκε σε ποσοστό 0,8% έναντι αύξησης 1,4% κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε τροχιά καθίζησης βρίσκονται οι «κλωστοϋφαντουργικές ύλες» (-18,8%), τα «είδη ενδυμασίας» (-14,4%), τα «δέρματα - είδη υπόδησης»(-12,7%). Η μείωση της παραγωγής στα «τρόφιμα - ποτά» διαμορφώνεται σε 2,6%
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: Η πτώση φτάνει σε 3,3% έναντι ισχνής αύξησης 0,9% πέρσι
  • Ενέργεια: Η «παραγωγή - διανομή» φυσικού αερίου αυξήθηκε 6% και ο αντίστοιχος δείκτης για το ηλεκτρικό ρεύμα 1%
  • Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (ορυχεία, βιομηχανία, ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό) υποχώρησε 0,8% έναντι αύξησης 1,3% πέρσι.
ΔΕΗ ΑΕ
Ετοιμάζεται για «απογείωση» ... κερδών

«Χρονιά έναρξης της απογείωσης» της ΔΕΗ χαρακτήρισε το 2006 ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Δ. Μανιατάκης, χτες, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στην οποία παραβρέθηκε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Σίγουρος ότι η ΔΕΗ θα πρωταγωνιστήσει στη νέα ενεργειακή περίοδο εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, εξυμνώντας την κυβερνητική πολιτική που ολοκλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο παράδοσης του τομέα της Ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το σίγουρο είναι πως στις νέες συνθήκες και με δεδομένη τη μείωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ μέσα στο 2006, η αύξηση των κερδών θα είναι το πρώτο μέλημά της τη νέα χρονιά, κάτι που είναι πολύ πιθανό να «απογειώσει» - μαζί με την Επιχείρηση - και τα τιμολόγια, ειδικά για τα νοικοκυριά. Αποκαλυπτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου πως «η ΔΕΗ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για την ελληνική οικονομία και οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι πρέπει να αποκτήσει εκείνο το δυναμισμό, την ευελιξία και την κεφαλαιακή επάρκεια που θα της επιτρέψουν να παίξει "πρωταγωνιστικό ρόλο" μέσα στην ενοποιημένη ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Ευπαθές» στήριγμα της οικονομίας

«Σκούπα, φαράσι και μπογιά». Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος την ...περιφερειακή ανάπτυξη και τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή! Σε ημερίδα που οργάνωσε χτες το υπουργείο μαζί με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, κύριο ζήτημα ήταν η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της Περιφέρειας, που θεωρείται βασικό στοιχείο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες. Στην ομιλία του ο υπουργός έδωσε «δείγμα γραφής», προαναγγέλλοντας ότι με νομοθετική ρύθμιση θα μειωθούν οι προϋποθέσεις του ΕΟΤ για την αδειοδότηση τουριστικών μονάδων από 25 σε ...5!

Μίλησε επίσης για συντονισμό των προσπαθειών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσδιορίζοντας το ζητούμενο στο «ευταξία - καθαριότητα - φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον». Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, στη δική του τοποθέτηση, πέταξε το «μπαλάκι» στους ΟΤΑ και στο Δ΄ ΚΠΣ. Το ...όραμα του Δ. Αβραμόπουλου για την «ανάπτυξη της περιφέρειας» συνοδεύτηκε από ρήσεις του τύπου: «Ο τουρισμός είναι η μοναδική ευκαιρία προόδου και ανάπτυξης της χώρας», «Σήμερα η οικονομία της χώρας μας κρατιέται όρθια χάρη στον ελληνικό τουρισμό». Ωστόσο, η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου παίρνει εμφανώς διαστάσεις αυτοσκοπού, γι' αυτό και το θέμα των κινήτρων για επενδύσεις προβλήθηκε για μια ακόμη φορά. Για πρώτη φορά όμως ο υπουργός χαρακτήρισε τον τουρισμό «ευπαθές προϊόν» που επηρεάζεται από φυσικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Μια εφιαλτική προοπτική εάν ισχύουν όσα είπε για το βαθμό εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από αυτό το «ευπαθές προϊόν».

Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη ομολογία συνδέθηκε με το σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και η ανησυχία του υπουργού είχε να κάνει με τις συζητήσεις που γίνονται για την έντονη σεισμική δραστηριότητα για την οποία διακρίνεται η Ελλάδα. Ετσι, εμμέσως, κάλεσε σε περιορισμό της όποιας συζήτησης, καθώς η χώρα είναι ασφαλής, κάτι που το μαρτυρούν και τα μνημεία που στέκουν όρθια!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ