Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
«Εθνικός» σχεδιασμός από ... ιδιώτες

Και με το νόμο πλέον η κυβέρνηση παραδίνει και τα τυπικά ζητήματα της Ενέργειας στους εκπροσώπους του κεφαλαίου

Τη θεσμική παρέμβαση των ιδιωτών στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, εισαγάγει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Παράλληλα, ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία έχει ανάλογες, γνωμοδοτικές εκτός των άλλων, αρμοδιότητες.

Το Συμβούλιο θα είναι 9μελές με 5ετή θητεία και θα γνωμοδοτεί προς την κυβέρνηση για ένα πλήθος ενεργειακών θεμάτων, «με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ», η οποία είναι ανεξάρτητη αρχή. Ο πλεονασμός που εμφανίζεται εξηγείται εύκολα από όσα ορίζει το νομοσχέδιο για τη στελέχωση του Συμβουλίου με εκπροσώπους «από κορυφαίους ενεργειακούς φορείς της χώρας» και πρόσωπα με «εξειδικευμένη εμπειρία σε θέματα ενέργειας».

Υποχρεωτικά θα συμμετέχουν στελέχη από ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, επιχειρήσεις που αποψιλώνονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια (τυπικά και άτυπα) από τα όποια χαρακτηριστικά δημόσιου συμφέροντος στη λειτουργία τους. Ιδιαίτερα στο περιβάλλον της νέας, απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, οι επιχειρήσεις αυτές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στα επερχόμενα επιχειρηματικά παιχνίδια. Το Συμβούλιο θα καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές οι επιχειρήσεις θα κληθούν να βγάζουν κέρδη!!! Τα υπόλοιπα μέλη θα προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Ενέργειας και θα ορίζονται όλα από τον υπουργό Ανάπτυξης. Μόνο ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα διορίζεται με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σχετικά με τη ΡΑΕ, μια από τις διατάξεις που την αφορούν, ορίζει ότι για 3 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας των μελών του ΔΣ, αυτά δε θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με εταιρίες που καλύπτει η Αρχή. Το ίδιο προβλέπεται και για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  • Ενδεικτικό για τον τρόπο που ασκεί την πολιτική της η κυβέρνηση, είναι η ένταξη στο νομοσχέδιο ρύθμισης με την οποία το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα μπορεί να εγγυάται δάνεια για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 49 εργαζόμενους (από 30 που ισχύει τώρα). Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται τράπεζες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, των οποίων ο δανεισμός θεωρείται ότι συμφέρει περισσότερο...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις στις ΥΚΩ υπέρ των εταιρειών (2011-05-19 00:00:00.0)
Κι άλλο χαράτσι στο όνομα των κερδών (2010-03-11 00:00:00.0)
Θα επιβάλλει πρόστιμα μέχρι και 1 εκατ. ευρώ (2006-01-10 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται η παράδοση στους ιδιώτες (2005-07-15 00:00:00.0)
Την παραδίδουν στα πολυεθνικά κέντρα (1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ