ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Οχι στον αντικομμουνισμό

Παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο, στην τσέχικη πρεσβεία, ενάντια στην προσπάθεια απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας

Μπροστά στην πρεσβεία της Τσεχίας θα βρεθούν αύριο Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι, εκπρόσωποι από δεκαεννιά φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους της Αθήνας, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα και να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της κυβέρνησης της Τσεχίας να θέσει εκτός νόμου την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) της χώρας, γιατί ασπάζεται το μαρξισμό - λενινισμό και την ταξική πάλη!

«Οι Σύλλογοι Φοιτητών που υπογράφουν αυτό το κείμενο καταγγέλλουν την επίθεση ενάντια στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας, καθώς επίσης και την προσπάθεια απαγόρευσής της από την κυβέρνηση της Τσεχίας και πιο συγκεκριμένα το υπ. Εσωτερικών. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας ενάντια στη φίμωση, την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση της πάλης για τα δικαιώματα των νέων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο!», λέει το κείμενο που θα δώσουν οι σύλλογοι στην πρεσβεία, ενώ παράλληλα παίρνουν σχετικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων στις σχολές τους.

Οι σύλλογοι που συμμετέχουν στην κινητοποίηση είναι: Ηλεκτρολόγων, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων - Ναυπηγών, Τοπογράφων, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων και Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Πολυτεχνείου), Οικονομικού Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Φιλοσοφικής, Νομικής και Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) και Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Πειραιά, Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ), Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας και ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ).

ΛΑΡΙΣΑ
Αναγκαία η ένταση της ιδεολογικής διαπάλης

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση, χτες, της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

«Η σύγχρονη ιδεολογική διαπάλη» ήταν το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης, που διοργάνωσε χτες η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός» από τη «Σύγχρονη Εποχή». Ομιλητής στην εκδήλωση, που έγινε στο «Χατζηγιάννειο», ήταν ο Ν. Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι το ξεπέρασμα της κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος, στις μέρες μας, είναι αναγκαιότητα, αλλά και μια επίπονη διαδικασία. Και συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι καρδιά αυτής της πορείας θα είναι το ξεπέρασμα της ιδεολογικής κρίσης, που σημαίνει:

- Ιδεολογική διαπάλη μέσα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στο κομμουνιστικό κίνημα σε κάθε χώρα, δυνάμωμα ιδεολογικό - θεωρητικό, πολιτικό.

- Ενίσχυση των δεσμών των επαναστατικών δυνάμεων με τα κοινωνικά κινήματα.

- Πάλη με τα οπορτουνιστικά ρεύματα του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης. Πρώτα απ' όλα πάλη με το δεξιό οπορτουνισμό, που είναι το κύριο ρεύμα που πλήττει το κομμουνιστικό κίνημα, αλλά και πάλη με τον αριστερό οπορτουνισμό, τη φραστική ψευδοεπαναστατικότητα, το αναρχοαυτόνομο, ρεύματα που εμφανίζονται πιο ενισχυμένα σε κινήματα της νεολαίας.

- Πάλη για συγκρότηση ενός διακριτού κομμουνιστικού πόλου που θα εξασφαλίζει κοινή δράση πάνω στην ενιαία στρατηγική απέναντι στο διεθνή ταξικό αντίπαλο.

- Ενταση της ιδεολογικής και πολιτικής πάλης εκ μέρους των κομμουνιστών, οργανωμένων και ανοργάνωτων φίλων τους, μέσα στα κινήματα, στις μαζικές οργανώσεις, στις συσπειρώσεις, στα μέτωπα πάλης, μέσα στους θεσμούς του συστήματος, όπως είναι το Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο, τα όργανα της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αύριο της Περιφερειακής.

- Η ιδεολογική πάλη να είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής πολιτικής και μαζικής δράσης.

Οσον αφορά στην τακτική του Συνασπισμού, ως οπορτουνιστικού φορέα σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή την τακτική του απέναντι στο ΚΚΕ, την οποία ενισχύει και η αστική προπαγάνδα, υπογράμμισε ότι αποτελεί τον κύριο εκφραστή του σύγχρονου δεξιού οπορτουνισμού στην Ελλάδα και σαν τέτοιο τον αντιμετωπίζει το ΚΚΕ, ως άμεσο κίνδυνο για το εργατικό κίνημα, καθώς απονευρώνει την προοπτική του. Ο οπορτουνισμός, συμπλήρωσε, το λιγότερο συντηρεί τους δισταγμούς για ταξική σύγκρουση και ευθύνεται για τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στα κόμματα της αστικής εξουσίας, για το φαινομενικό πολιτικό αδιέξοδο στα «αυθόρμητα» ξεσπάσματα μαζών.

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, των προβλημάτων και των ελλείψεών του, εντείνει την ιδεολογική δουλιά του, τη μελέτη για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, τη συγγραφή της Ιστορίας του Κόμματος και προχωρά σε εκδόσεις του ιδεολογικού, πολιτικού, ιστορικού βιβλίου. Συγκεκριμένα, δε, για το βιβλίο «Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός», επισήμανε την ανάγκη μελέτης και διάδοσής του.

«ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ»
«Αντεπίθεση» Γιοσάκη με μηνύσεις

Με την «αντεπίθεση» του Ιάκωβου Γιοσάκη, ο οποίος κατέθεσε χτες τρεις μηνυτήριες αναφορές, συνεχίστηκε το σίριαλ «παραδικαστικά κυκλώματα». Συγκεκριμένα, ο πρώην αρχιμανδρίτης υποστηρίζει ότι η έρευνα δεν έχει συμπεριλάβει και άλλα πρόσωπα, τα οποία είχαν συμμετοχή και στρέφεται τόσο εναντίον του εφέτη - ανακριτή Γιάννη Σίδερη, όσο και κατά των δικηγόρων Γιάγκου Λαμπίρη και Χριστίνας Χαρατσάρη - Βαληνάκη, συζύγου του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη. Ταυτόχρονα ζήτησε και πήρε νέα προθεσμία (την τρίτη κατά σειρά), για τη Δευτέρα 16 Γενάρη στις 10 το πρωί, προκειμένου να απολογηθεί για την αποδιδόμενη εμπλοκή του στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα, καθώς όπως είπε δεν έχει παραλάβει ακόμη το σύνολο της δικογραφίας που υπερβαίνει τις 20.000 σελίδες.

Ο Γιοσάκης, που είχε προαναγγείλει τις ενέργειές του, στις μηνυτήριες αναφορές του αναφέρεται σε υπόθεση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, την οποία δίκασε η πρώην δικαστής Αντωνία Ηλία, το Σεπτέμβρη του 2003, και η οποία ήταν στο ίδιο πινάκιο με άλλες δυο υποθέσεις, για τις οποίες τόσο η πρώην δικαστής, όσο και ο δικηγόρος, Σάκης Κεχαγιόγλου, έχουν ελεγχθεί και έχουν ασκηθεί σε βάρος τους ποινικές διώξεις. Οπως υποστηρίζει, μολονότι η πρώην δικαστής κατηγορείται για δύο υποθέσεις που ήταν στο ίδιο έκθεμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση που αφορούν σε οικονομική διαφορά, δεν ελέγχθηκε καθόλου και δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ούτε αυτή, ούτε η δικηγόρος Χριστίνα Βαληνάκη που χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Λόγο για εμπλοκή της συζύγου του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη έκανε προχτές πρώτος ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, λέγοντας ότι η Χριστίνα Βαληνάκη ήταν συνήγορος του γιατρού Γιώργου Ζορνατζή, ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας δύο γιατρών και μιας ασθενούς. Ο Ζορνατζής αποφυλακίστηκε και για την αποφυλάκισή του έχει ήδη προφυλακιστεί ο δεύτερος δικηγόρος του, Σάκης Κεχαγιόγλου, ενώ έχει τεθεί σε αργία και διώκεται ποινικά ο ανακριτής.

Η Χριστίνα Βαληνάκη σε δήλωσή της αναφέρει: «Οι λειτουργοί της Θέμιδος, στους οποίους έχω την τιμή να συμπεριλαμβάνομαι, οφείλουν να υπηρετούν τη δικαιοσύνη και να συμβάλουν θετικά με όποιο τρόπο τούς ζητηθεί στη διαλεύκανση υποθέσεων που θίγουν και υπονομεύουν το κύρος της και του δικηγορικού σώματος. Ως προς το θόρυβο που επιχειρείται να δημιουργηθεί εάν και εφόσον με καλέσει η δικαιοσύνη να συνεισφέρω τη μαρτυρία μου, θα εκπληρώσω το χρέος μου ως απλός πολίτης και ως δικηγόρος».

Για τον Γιάννη Σίδερη ο Γιοσάκης υποστηρίζει ότι δεν άσκησε, όπως έπρεπε, τα καθήκοντά του και ζητά τον ποινικό έλεγχο για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.

Η πίτα της ΕΔΥΕΘ

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 14 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

ΚΙΛΚΙΣ
Εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οργανώνει η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, το Σάββατο 14 Γενάρη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο καφέ «ΟΑΣΗ» στο Παλιό Αγιονέρι Κιλκίς. Θα μιλήσει ο Κώστας Χαλίτσιος, μέλος του ΝΓ της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η Κομματική Οργάνωση Ναυπάκτου του ΚΚΕ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή της το Σάββατο 14 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Φλοίσβος», στην Ψανή Ναυπάκτου.

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 14 Γενάρη στο κέντρο «Λεωφόρος». Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 14 Γενάρη, στο κέντρο «Εδέμ» στη Νεοχωρούδα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Συνεστίαση στο κέντρο «Χωριό» (Μυρτιδιωτίσσης 31, στην Καστέλα) με ζωντανή μουσική από 8μελή ορχήστρα, μενού εξαιρετικό, και άφθονο κρασί, διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 15 Γενάρη, στη 1.30μ.μ., η Αχτίδα Α' Πειραιά του ΚΚΕ.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Πέμπτη, στις 18.45, την εκπομπή «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον πνευμονολόγο Νέαρχο Γιατρομανωλάκη για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και πώς αυτές αντιμετωπίζονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ