ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΕΟ
Αυξήσεις «φωτιά» στα παράβολα μέχρι 56%

Ακολουθούν σύντομα οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, των ταξί, φορτηγών κλπ

Με τσουχτερές αυξήσεις 56% στα παράβολα των ΚΤΕΟ έκανε ποδαρικό στο 2006 η κυβέρνηση, ενώ έπεται καταιγίδα αυξήσεων στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, στα ταξί και γενικότερα στα μεταφορικά κόμιστρα, που θα επιβληθούν σταδιακά από τις αρχές του Φλεβάρη.

Ηδη, από την 1η Γενάρη 2006, η κυβέρνηση επέβαλε στα «μουλωχτά» με υπουργική απόφαση τις αυξήσεις στα παράβολα για τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων στα δημόσια ΚΤΕΟ. Παράλληλα, υπερδιπλασίασε και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ελέγχων των δημόσιων ΚΤΕΟ, ενώ είναι γνωστό ότι ακόμα και το υπάρχον πρόγραμμα (2.000 οχήματα τη βδομάδα) βγαίνει δε βγαίνει. Εκτιμάται ότι ο κύριος στόχος και αυτής της κίνησης της κυβέρνησης, είναι καθαρά εισπρακτικός, με την επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμο τεχνικό έλεγχο. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και κίνηση ενίσχυσης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, αφού πλέον τα παράβολα ιδιωτικών και δημοσίων ΚΤΕΟ, έχουν σχεδόν εξισωθεί.

Τα νέα παράβολα που ισχύουν από την 1η Γενάρη για έλεγχο στα ΚΤΕΟ, είναι 36 ευρώ για ΙΧ και ταξί, από 23,5 ευρώ που ίσχυε έως το τέλος του 2005 (αύξηση 56%). Για τα φορτηγά έως 3,5 τόνους, το παράβολο αυξήθηκε από 35 ευρώ σε 52 ευρώ (αύξηση 48%).

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση για «σκληρό φοροεισπρακτικό μηχανισμό». Η απάντηση στελεχών του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών είναι ότι οι αυξήσεις καθορίζονται βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου που προβλέπεται σε νόμο ο οποίος ψηφίστηκε από κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός από το «χαράτσι» στα παράβολα των ΚΤΕΟ, η κυβέρνηση έχει έτοιμο κύμα αυξήσεων, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά έως τις αρχές Μάρτη και για: Τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Τα εισιτήρια των υπεραστικών ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ, γύρω στο 8%. Τα κόμιστρα των ταξί και φορτηγών ΔΧ, επίσης γύρω στο 8%.

Οριστικές αποφάσεις για το ύψος και το χρόνο επιβολής των αυξήσεων, αναμένεται να λάβει μέσα στο Γενάρη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι «τσουχτερές» αυξήσεις που έχει έτοιμες η κυβέρνηση θα αποτελέσουν ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στο ήδη πενιχρό εισόδημα των μισθοσυντήρητων νοικοκυριών και των συνταξιούχων.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Το 2005 σκαρφάλωσε στο 3,5%

Στα είδη και υπηρεσίες για «στέγαση» οι ανατιμήσεις έφτασαν, επίσημα, στο 9,6%, εξανεμίζοντας - με τις ανατιμήσεις στα άλλα εμπορεύματα - τα λαϊκά εισοδήματα

Πάνω από τις αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθούς και τις συντάξεις έκλεισε το 2005 ο επίσημος πληθωρισμός, γεγονός που από μόνο του μείωσε ακόμα περισσότερο το πραγματικό εισόδημα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Οι απώλειες για τα λαϊκά εισοδήματα μεγάλωσαν παραπέρα με τη φορολογική πολιτική (άμεση και έμμεση φορολογία) και τη γενικότερη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα 12μηνου 2005 εκτινάχτηκε στο 3,5% από 2,9% το 2004. Στα επίσημα στοιχεία καταγράφονται εκρηκτικές ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα ειδών πρώτης ανάγκης, για τα οποία τα φτωχά λαϊκά στρώματα αναγκάζονται να ξοδεύουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους. Πολύ πάνω από τους μέσους στατιστικούς όρους διαμορφώθηκαν οι ανατιμήσεις του 12μηνου σε ειδικές κατηγορίες, όπως σε «στέγαση» (9,6%), «μεταφορές» (5,4%), «εκπαίδευση» (3,7%) κ.α. Είναι φανερό δηλαδή το γεγονός ότι ο επίσημος τιμάριθμος είναι ξεκομμένος και μακριά από την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζουν τα λαϊκά στρώματα.

Το κύμα της ακρίβειας, που μαστίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, αποτυπώνεται και στις παρακάτω επίσημες ανατιμήσεις που κατέγραψε η ΕΣΥΕ για το διάστημα από το Δεκέμβρη του 2004 μέχρι το Δεκέμβρη του 2005:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης: 37,4%
  • Πατάτες νωπές: 24,6%
  • Καύσιμα αυτοκινήτου: 13%
  • Λάδι: 12,2%
  • Ταξί: 7%
  • Συντήρηση-επισκευή αυτοκινήτου: 6,7%
  • Δίδακτρα ιδιωτικού (Δημοτικό): 6%
  • Ιατρικές υπηρεσίες: 5,8%
  • Αρνί, κατσίκι: 5,8%
  • Γάλα παστεριωμένο: 5,2%
  • Υδρευση-αποχέτευση: 5,1%
  • Αλκοολούχα ποτά: 5%
  • Δίδακτρα β΄ βαθμίδας: 4,9%
  • Δημοτικά τέλη: 4,7%
  • Κυλικεία: 4,5%
  • Γιαούρτι: 4,4%
  • Νοσοκομειακή περίθαλψη: 4,2%
  • Ξένες γλώσσες: 4,1%
  • Καφές: 4% κ.ά.

Οι ανατιμήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε εκείνες των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες έχουν εξανεμίσει τα λαϊκά εισοδήματα. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι σωρευτικές ανατιμήσεις, μόνο για την τελευταία διετία 2004 και 2005, φτάνουν για το πετρέλαιο 64,5%, στο λάδι 26,8%, στις ιατρικές υπηρεσίες 13,2%, για ύδρευση-αποχέτευση 10,7%, στο ψωμί 10,4%, στα αυγά 12,4%, για δίδακτρα Δημοτικού 11,8%, για τα ενοίκια (όπου τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά ξοδεύουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους) 9,1% κλπ. Στην ίδια περίοδο (διετία 2004-2005) η σωρευτική ανατίμηση του μέσου επίσημου πληθωρισμού εμφανίζεται στο 6,4% δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις που καταγράφηκαν σε προϊόντα και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Ο μέσος «εναρμονισμένος» πληθωρισμός του 2005 - χρησιμοποιείται για συγκρίσεις με τα άλλα κράτη της ΕΕ - σκαρφάλωσε επίσης στο 3,5% από 3% που ήταν το 2004 και το 2003.

Σύμφωνα με ΓΓ της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκη, από το Μάη του 2006 θα αλλάξει η στάθμιση του πληθωρισμού με βάση τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών.

«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΕ» - «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ»
Στους ιδιώτες μέσω... Συμπράξεων

Οι «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ» και ο «Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών ΑΕ» - σήμερα δημόσιες επιχειρήσεις - είναι τα πρόωρα θύματα του περιβόητου μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για ένα ακόμη μηχανισμό, μέσω του οποίου προωθείται η ιδιωτικοποίηση της υποδομής και των υπηρεσιών του Δημοσίου ή και η παράδοση «έτοιμων» επιχειρήσεων στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, που συναντήθηκε χτες με τις διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων, τους «πρότεινε» να εξετάσουν τη δυνατότητα συμπράξεων και συνεργασιών με φορείς και επενδυτές του ιδιωτικού τομέα.

Μέσω των ΣΔΙΤ, η κυβέρνηση θέτει στόχο για μεν τις «Ελληνικές Αλυκές» τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη μεγαλύτερη διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού, για δε τον «Οργανισμό της Κεντρικής Αγοράς» την άντληση κεφαλαίων, καθώς και την προοπτική μετεγκατάστασής του. Με άλλα λόγια, ήρθε η ώρα των ιδιωτών, οι οποίοι θα πραγματοποιούν τις όποιες επενδύσεις με χρήματα των εργαζόμενων.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Φώλιας, παρουσιάζοντας χτες τα στοιχεία προόδου του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από το 2000 ως το 2005, αναφέρθηκε και στο θεσμό των ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων θα μπορούν να χρηματοδοτούνται από εθνικά και κοινοτικά κεφάλαια... ώριμα έργα που πραγματοποιούνται με τη μορφή των Συμπράξεων. Οι αετονύχηδες «επενδυτές», δηλαδή, θα έχουν διπλό όφελος. Και από την κατασκευή των έργων (θα χρηματοδοτούνται από εθνικά και κοινοτικά κεφάλαια που αποτελούν χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζόμενων) και από την εγγυημένα κερδοφόρα εκμετάλλευση των συγκεκριμένων έργων (κατ' ουσία ιδιωτικών). Ξεκαθαρίζοντας το όλο θέμα ο υπουργός Οικονομίας τις προηγούμενες ημέρες δήλωσε ότι οι περίφημες Συμπράξεις, είναι μία μορφή ιδιωτικοποίησης, καθώς και ότι η κυβέρνηση προτίθεται με τη μέθοδο αυτή να κατασκευάσει κτίρια νοσοκομείων, φυλακών, σχολείων κλπ, αλλά και νέα μεγάλα αεροδρόμια ή να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των λιμανιών.

Τέλος, από τα στοιχεία για την πορεία του Γ' ΚΠΣ που παρέθεσε ο υφυπουργός, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά το πρόβλημα απορροφητικότητας των κονδυλίων, αφού στην περίοδο 2000 - 2005, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες ύψους 14,3 δισ., ευρώ ή το 42% της συνολικής δαπάνης, που για την Ελλάδα αντιστοιχεί στα 34,3 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια μέχρι το τέλος του 2008, θα πρέπει να δαπανηθούν κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ.

Επιδρομή για το ΦΠΑ

Εντολές για αύξηση της «αποδοτικότητας» των κατά τόπους Εφοριών και ειδικά για το ΦΠΑ, έδωσε με υπηρεσιακή εγκύκλιο η ηγεσία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ο πήχης για την αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ ανεβαίνει κάθετα για τις Εφορίες της χώρας που εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά αύξησης ενώ στο στόχαστρο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα βρεθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εμφανίζουν χαμηλότερες αποδόσεις με βάση τις περιοδικές δηλώσεις τους. Είναι φανερό, πως για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει πρόσθετα φορολογικά βάρη στους ΕΒΕ, τόσο από το ΦΠΑ όσο και από τη φορολογία εισοδήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ