ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Η κυβέρνηση δεν την προωθεί ούτε στα λόγια...

Από τις ζημιές στα Μητάτα Κυθήρων

Eurokinissi

Από τις ζημιές στα Μητάτα Κυθήρων
«Σιγήν ιχθύος» εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ, όσον αφορά την εκπόνηση συγκεκριμένου προγράμματος για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ακόμη και ύστερα από το σεισμό των 6,9 Ρίχτερ της περασμένης Κυριακής στα Κύθηρα, που έγινε αισθητός σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής της Ευρώπης.

Το κυβερνητική αυτή αφασία προξενεί ακόμη πιο μεγάλη εντύπωση, όταν με βάση μελέτη ομάδας επιστημόνων του ΤΕΕ, το 70% των οικοδομών που χτίστηκαν στη χώρα μας πριν το 1980 ανεγέρθηκαν με βάση τους παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς που έχουν κριθεί ως ανεπαρκείς ή και χωρίς καθόλου κανονισμούς. Με βάση την ίδια μελέτη, οι περισσότερες οικοδομές που χτίστηκαν πριν το 1985 πρέπει να περάσουν από αντισεισμικό έλεγχο και - αν κριθεί ότι χρειάζεται - να ενισχυθούν.

Το ΤΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών» (ΕΠΑΝΤΥΚ), επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής Θ. Τάσιος, έχει, μεταξύ άλλων, κάνει αποτίμηση της τρωτότητας σαράντα διαφορετικών κατηγοριών κτιρίων, βασισμένη σε επιστημονική έρευνα πανεπιστημιακών της Βόρειας Ελλάδας κυρίως. Επίσης, έχει κάνει Εκτίμηση Διακινδύνευσης για κάθε ΟΤΑ σε όλη την επικράτεια. Εχει κάνει λεπτομερείς προτάσεις δράσεων για πιλοτικές ενισχύσεις χαρακτηριστικών εύτρωτων κτιρίων (δημόσιων και ιδιωτικών) για κάθε ελληνική νομαρχία, προκειμένου να αποκτηθεί σχετική πείρα. Προτάσεις που ακόμη περιμένουν να αξιοποιηθούν.

Επίσης, ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με το ΤΕΕ, έχει συντάξει Κανονισμό Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών, που όμως για την πιλοτική εφαρμογή του απαιτεί κονδύλια 150.000 ευρώ, που όμως ακόμη αναζητούνται...

Εννιά ακατάλληλα σχολεία στα Χανιά

Στο μεταξύ, εννιά σχολεία κρίθηκαν ακατάλληλα για τη διεξαγωγή μαθημάτων στα Χανιά, μετά από τους ελέγχους που διενήργησαν οι μηχανικοί της Νομαρχίας Χανίων και οι μαθητές τους θα μεταφερθούν σε άλλα σχολεία, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σχολεία:

  • 2ο Γυμνάσιο Χανίων
  • 3ο Λύκειο Χανίων
  • 3ο Δημοτικό Χανίων
  • 4ο Δημοτικό Χανίων
  • Δημοτικό Σχολείο Μεσκλών
  • Νηπιαγωγείο Βρυσών
  • Νηπιαγωγείο Αρωνίου
  • Βρεφονηπιακός Σταθμός δήμου Κολυμπαρίου
  • Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών.

Τα σχολεία αυτά, θα ελεγχθούν παραπέρα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορούν να επιδιορθωθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με ελέγχους που διεξήγαγε η νομαρχία Πειραιώς στα Κύθηρα ελέγχθηκαν 106 κτίρια εκ των οποίων 34 χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» και 52 «κίτρινα», ενώ σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ από τα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» μόνο 7 με 8 κατοικούνταν μέχρι τη μέρα του σεισμού. Στη Λακωνία, και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα Βελανιδίων του δήμου Βοϊών 12 σπίτια χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα».

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνεχίζεται το σίριαλ των ακατάλληλων προϊόντων

Νέα ποσότητα ακατάλληλου βιετναμέζικου καφέ 64 τόνων, εντοπίστηκε στο Ε' Τελωνείο του Πειραιά και διατάχτηκε η απαγόρευση εισόδου στην εσωτερική αγορά. Τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν εντοπιστεί άλλοι 68 τόνοι ακατάλληλου βιετναμέζικου καφέ της ίδιας εισαγωγικής εταιρίας (SUCAFINA HELLAS S.A.). Κατά τον έλεγχο του προϊόντος βρέθηκε μεγάλος αριθμός εντομότρητων και μελανών κόκκων σε ποσοστό πάνω από 10%.

Επίσης, τροφική δηλητηρίαση με θύμα ένα μικρό παιδί από κατανάλωση ληγμένου προϊόντος (σοκοφρέτα champion) που πωλούνταν στο σούπερ μάρκετ ΚΑΡΦΟΥΡ Μαρινόπουλος Α.Ε. (Αναπαύσεως και Σάμου 1) στη Σαλαμίνα, κατήγγειλε στη Νομαρχία Πειραιά η μητέρα του παιδιού, κάτοικος Σαλαμίνας, προσκομίζοντας το προϊόν (με ημερ. λήξης 14/8/2005), την απόδειξη αγοράς (με ημερ. 29/12/2005) και ιατρική γνωμάτευση από το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Σε έλεγχο που έγινε χτες στο συγκεκριμένο κατάστημα εντοπίστηκαν σοβαρότατες υγειονομικές παραβάσεις, όπως ληγμένα τυποποιημένα τυριά, τυριά με ευρωτίαση (μούχλα), ενώ δεσμεύτηκαν προϊόντα που δεν έφεραν ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα, όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΣΑΛΩΜΗ χήρα ΙΩΑΝ. ΔΟΜΝΑΚΗ

Ετών 74

Κηδεύουμε αύριο Παρασκευή 13/1/2006 και ώρα 3 μ.μ. από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ν. Ιωνίας. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Ν. Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος).

Τα παιδιά: Μαρία και Κωνσταντίνος, Νατάσα και Δημήτρης. Τα εγγόνια: Ναυσικά, Φαίδων, Γιάννης. Η αδελφή: Ελένη Σαρηγιάννη. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν σε Ευαγή Ιδρύματα.

ΕΒΡΟΣ
Υποχωρούν τα νερά

Σταδιακή πτώση παρουσιάζει η στάθμη του ποταμού Εβρου. Η σταδιακή υποχώρηση των υδάτων φέρνει σταδιακά στην επιφάνεια τις αμέτρητες καταστροφές από τις πλημμύρες ως αποτέλεσμα των ανύπαρκτων αντιπλημμυρικών υποδομών με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που θα προστάτευαν τη ζωή και το μόχθο των ανθρώπων.

Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στις πλημμυρισμένες περιοχές από το Διδυμότειχο μέχρι τις Φέρρες. Χτες στο Πύθιο η στάθμη έπεσε στα 5.30 μέτρα με όριο επικινδυνότητας τα 5.70 μέτρα. Κατεστραμμένα αντλιοστάσια, αγροτικοί δρόμοι, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ποιμνιοστάσια, σπίτια. Χωρίς νερό έχουν μείνει τα χωριά του Διδυμότειχου και του Πυθίου εξαιτίας της πλημμύρας των αντλιοστασίων με νερά του ποταμού Εβρου. Οι κάτοικοι προμηθεύονται νερό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα παραμείνει για κάποιο διάστημα, όπως εκτιμούν κάτοικοι της περιοχής.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε 40νθήμερο μνημόσυνο το Σάββατο 14/1/2006 και ώρα 11.00 π.μ., εις τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Μελισσίων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, υιού και θείου

ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ιατρού Καρδιολόγου

Η σύζυγος: Γεωργία. Τα τέκνα: Ελενα και Δήμητρα. Τα αδέλφια: Ηλίας και Μαρία Πετροπούλου, Φωτεινή και Παναγιώτης Μανωλόπουλος. Η μητέρα: Υβόνη. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας στο πένθος μας για την απώλεια του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΗ

Η σύζυγος: Παναγιώτα. Τα παιδιά: Χαρίκλεια και Νικόλαος. Ο εγγονός: Κωνσταντίνος. Τα αδέλφια: Χρήστος και Μίνα, Νικόλαος και Αννα, Παναγιώτης και Αγγελική. Τα ανίψια.

ΛΑΡΙΣΑ
Εισαγγελική παρέμβαση για το πετ - κοκ

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Σοφία Στ. Αποστολάκη, για το θέμα των προδιαγραφών μεταφοράς και αποθήκευσης του πετ-κοκ, σε σχέση με την τήρηση των όσων προβλέπει η σχετική άδεια που δόθηκε σε επιχείρηση της Λάρισας. Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε ύστερα από την παράσταση αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Σωματείου Κεραμοποιών στην Εισαγγελία, όπου κατέθεσε και φάκελο με τα σχετικά στοιχεία.

Σύμπλευση κυβέρνησης - ΚΕΔΚΕ για τον αντιλαϊκό κώδικα

Ικανοποιημένη, σε μεγάλο βαθμό, εξήλθε της χτεσινής συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, για τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Ετσι, αναμένεται άμεσα η κατάθεση στη Βουλή του νέου Κώδικα, με τον οποίο ενισχύεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) ως μηχανισμός υλοποίησης αντιλαϊκών επιλογών, αφού ανάμεσα σε άλλα, προωθείται η συνεργασία των δήμων με το ιδιωτικό κεφάλαιο για την εκτέλεση έργων, αλλά και την παροχή υπηρεσιών και το ξεπούλημα σε αυτό κάθε δράσης ή περιουσίας τους.

Την εξέλιξη αυτή που εισάγει ο νέος Κώδικας, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος ως «επίλυση ενός σημαντικού αριθμού προβλημάτων του θεσμού», που ανοίγει νέους δρόμους, καθώς αξιοποιεί και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο ίδιος παρέπεμψε τη διευθέτηση άλλων ζητημάτων (και κυρίως το αίτημα της ΚΕΔΚΕ να μπορούν οι δήμοι να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους), στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία όπως είπε το ανώτατο όργανο του θεσμού θα παρέμβει δυναμικά μέσα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά και τη χτεσινή συνάντηση επιβεβαιώνεται η σύμπλευση κυβέρνησης και ΚΕΔΚΕ στο πώς θα λειτουργούν οι δήμοι, ως θεσμός προώθησης αντιλαϊκών επιλογών, αλλά και η υποκρισία αμφότερων των πλευρών, προς χάριν εντυπώσεων, με την προβολή δήθεν διαφορών μεταξύ τους. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το συναινετικό κλίμα, μέσα στο οποίο φτιάχτηκε ο νέος Κωδικός «θα βοηθήσει στην ομαλή και μακροχρόνια εφαρμογή του».

Αγνωστη παραμένει ακόμη η τύχη της βίλας Μινέικο στο Παλιό Ψυχικό, καθώς ο Αρειος Πάγος αναίρεσε χτες την εφετειακή απόφαση που έκρινε ότι η βίλα θα πρέπει να παραμείνει στα τέσσερα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία Κατσανέβα, Γιώργο, Νίκο και Αντρίκο Παπανδρέου. Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση. Αίτηση αναίρεσης της εφετειακής απόφασης είχαν υποβάλλει η οικογένεια του Χ. Βλαχούτσικου και η Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ