Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Η κυβέρνηση δεν την προωθεί ούτε στα λόγια...

Από τις ζημιές στα Μητάτα Κυθήρων

Eurokinissi

Από τις ζημιές στα Μητάτα Κυθήρων
«Σιγήν ιχθύος» εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ, όσον αφορά την εκπόνηση συγκεκριμένου προγράμματος για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ακόμη και ύστερα από το σεισμό των 6,9 Ρίχτερ της περασμένης Κυριακής στα Κύθηρα, που έγινε αισθητός σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής της Ευρώπης.

Το κυβερνητική αυτή αφασία προξενεί ακόμη πιο μεγάλη εντύπωση, όταν με βάση μελέτη ομάδας επιστημόνων του ΤΕΕ, το 70% των οικοδομών που χτίστηκαν στη χώρα μας πριν το 1980 ανεγέρθηκαν με βάση τους παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς που έχουν κριθεί ως ανεπαρκείς ή και χωρίς καθόλου κανονισμούς. Με βάση την ίδια μελέτη, οι περισσότερες οικοδομές που χτίστηκαν πριν το 1985 πρέπει να περάσουν από αντισεισμικό έλεγχο και - αν κριθεί ότι χρειάζεται - να ενισχυθούν.

Το ΤΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών» (ΕΠΑΝΤΥΚ), επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής Θ. Τάσιος, έχει, μεταξύ άλλων, κάνει αποτίμηση της τρωτότητας σαράντα διαφορετικών κατηγοριών κτιρίων, βασισμένη σε επιστημονική έρευνα πανεπιστημιακών της Βόρειας Ελλάδας κυρίως. Επίσης, έχει κάνει Εκτίμηση Διακινδύνευσης για κάθε ΟΤΑ σε όλη την επικράτεια. Εχει κάνει λεπτομερείς προτάσεις δράσεων για πιλοτικές ενισχύσεις χαρακτηριστικών εύτρωτων κτιρίων (δημόσιων και ιδιωτικών) για κάθε ελληνική νομαρχία, προκειμένου να αποκτηθεί σχετική πείρα. Προτάσεις που ακόμη περιμένουν να αξιοποιηθούν.

Επίσης, ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με το ΤΕΕ, έχει συντάξει Κανονισμό Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών, που όμως για την πιλοτική εφαρμογή του απαιτεί κονδύλια 150.000 ευρώ, που όμως ακόμη αναζητούνται...

Εννιά ακατάλληλα σχολεία στα Χανιά

Στο μεταξύ, εννιά σχολεία κρίθηκαν ακατάλληλα για τη διεξαγωγή μαθημάτων στα Χανιά, μετά από τους ελέγχους που διενήργησαν οι μηχανικοί της Νομαρχίας Χανίων και οι μαθητές τους θα μεταφερθούν σε άλλα σχολεία, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σχολεία:

  • 2ο Γυμνάσιο Χανίων
  • 3ο Λύκειο Χανίων
  • 3ο Δημοτικό Χανίων
  • 4ο Δημοτικό Χανίων
  • Δημοτικό Σχολείο Μεσκλών
  • Νηπιαγωγείο Βρυσών
  • Νηπιαγωγείο Αρωνίου
  • Βρεφονηπιακός Σταθμός δήμου Κολυμπαρίου
  • Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών.

Τα σχολεία αυτά, θα ελεγχθούν παραπέρα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορούν να επιδιορθωθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με ελέγχους που διεξήγαγε η νομαρχία Πειραιώς στα Κύθηρα ελέγχθηκαν 106 κτίρια εκ των οποίων 34 χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» και 52 «κίτρινα», ενώ σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ από τα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» μόνο 7 με 8 κατοικούνταν μέχρι τη μέρα του σεισμού. Στη Λακωνία, και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα Βελανιδίων του δήμου Βοϊών 12 σπίτια χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ