Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης

«Εκχωρείται σε ιδιώτες η χρήση των πληροφοριών για να τις εκμεταλλευτούν», τόνισε προχτές στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή

Eurokinissi

Την αντίθεση του ΚΚΕ στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία οι βάσεις πληροφοριακών δεδομένων του δημοσίου μεταβάλλονται σε αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, εξέφρασε προχτές ο εισηγητής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών στην αρμόδια διαρκή επιτροπή.

Για προσπάθεια παράδοσης προς εκμετάλλευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο των τεράστιων πληροφοριακών δεδομένων του δημοσίου τομέα, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο έχει στόχο να δημιουργήσει μια αγορά πληροφοριών που θα βασίζεται στον τεράστιο όγκο πληροφοριών που έχει συγκεντρώσει το δημόσιο» ο οποίος «παραδίδεται στους ιδιώτες». Το νομοσχέδιο, συνέχισε, «εκχωρεί στους ιδιώτες τη χρήση των πληροφοριών, για να τις εκμεταλλευθούν» και «στόχος είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους και όχι η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Οπως επισήμανε ο Τ. Τσιόγκας «είναι χαρακτηριστικό ότι η εισηγητική έκθεση κάνει λόγο για τη δημιουργία μιας αγοράς» και εδώ «φαίνεται ο ρόλος του καπιταλιστικού κράτους που προσφέρει υπηρεσίες με σκοπό την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου», ενώ παράλληλα «αναδεικνύονται οι βασικοί στόχοι της περίφημης "κοινωνίας της πληροφορίας"». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ορίζεται «πρόσβαση των πολιτών σε όσες πληροφορίες θέλει το σύστημα και μάλιστα επί πληρωμή». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε παράλληλα ότι «στη ζούγκλα που ζούμε ξεχάστε τα απόρρητα και τα προσωπικά δεδομένα και τα ιατρικά απόρρητα» μια και «ισοπεδώνονται όλα αφού το εμπόριο δε γνωρίζει φραγμούς».

Την παράδοση των πληροφοριών του δημοσίου παραδέχτηκε ευθέως στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος λέγοντας πως «η εκμετάλλευση των πληροφοριών του δημοσίου τομέα δεν αποτελεί πλέον μονοπώλιο του τελευταίου αλλά παρέχεται και στους ιδιώτες η δυνατότητα αξιοποίησής τους, με παράλληλα πρόβλεψη των απαιτουμένων εγγυήσεων». Το προτεινόμενο νομοθέτημα καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.

Τροπολογία για τα δάνεια των δήμων

Με την απόλυτη πλειοψηφία και όχι με την αυξημένη των 2/3 του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, θα μπορούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να συνομολογούν δάνεια για την ολοσχερή εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο «Για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημοσίου τομέα», στην οποία διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα λήψης δανείου με απόλυτη πλειοψηφία ισχύει μόνο εφόσον το επιτόκιο και οι λοιποί όροι του νέου δανείου είναι ευνοϊκότεροι εκείνων που απορρέουν από τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις.

Στην ίδια τροπολογία επισημαίνεται η αντισυνταγματικότητα της ποσόστωσης, κατά 15%, στην πρόσληψη γυναικών στη Δημοτική Αστυνομία, με βάση την οποία όμως έχουν ήδη γίνει σχετικοί διαγωνισμοί και έχουν καταληφθεί από τους επιλεγέντες συγκεκριμένες θέσεις. Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα μετάταξης του εν λόγω προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας. Εφόσον αυτές δεν υπάρχουν, το προσωπικό θα μεταταγεί σε προσωποπαγείς θέσεις, μέχρι να μείνουν κενές αντίστοιχες οργανικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ