Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύμπλευση κυβέρνησης - ΚΕΔΚΕ για τον αντιλαϊκό κώδικα

Ικανοποιημένη, σε μεγάλο βαθμό, εξήλθε της χτεσινής συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, για τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Ετσι, αναμένεται άμεσα η κατάθεση στη Βουλή του νέου Κώδικα, με τον οποίο ενισχύεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) ως μηχανισμός υλοποίησης αντιλαϊκών επιλογών, αφού ανάμεσα σε άλλα, προωθείται η συνεργασία των δήμων με το ιδιωτικό κεφάλαιο για την εκτέλεση έργων, αλλά και την παροχή υπηρεσιών και το ξεπούλημα σε αυτό κάθε δράσης ή περιουσίας τους.

Την εξέλιξη αυτή που εισάγει ο νέος Κώδικας, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος ως «επίλυση ενός σημαντικού αριθμού προβλημάτων του θεσμού», που ανοίγει νέους δρόμους, καθώς αξιοποιεί και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο ίδιος παρέπεμψε τη διευθέτηση άλλων ζητημάτων (και κυρίως το αίτημα της ΚΕΔΚΕ να μπορούν οι δήμοι να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους), στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία όπως είπε το ανώτατο όργανο του θεσμού θα παρέμβει δυναμικά μέσα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά και τη χτεσινή συνάντηση επιβεβαιώνεται η σύμπλευση κυβέρνησης και ΚΕΔΚΕ στο πώς θα λειτουργούν οι δήμοι, ως θεσμός προώθησης αντιλαϊκών επιλογών, αλλά και η υποκρισία αμφότερων των πλευρών, προς χάριν εντυπώσεων, με την προβολή δήθεν διαφορών μεταξύ τους. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το συναινετικό κλίμα, μέσα στο οποίο φτιάχτηκε ο νέος Κωδικός «θα βοηθήσει στην ομαλή και μακροχρόνια εφαρμογή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ