ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αντρέας Δημάκης
Αντρέας Δημάκης
Φωτ.

Στη μνήμη της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΜΠΑΝΑΚΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία πέθανε στις 27 Οκτώβρη 2005, τα παιδιά της Θοδωρής και Ηλέκτρα και τα εγγόνια της Βαγγέλης και Γιώργος προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΝΕ Πρέβεζας.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μελών του ΚΚΕ, συγχωριανών μου από το χωριό Ρευματιά Χρύσοβα Μεσσηνίας ΚΩΣΤΑ ΝΕΖΗ (φωτογραφία), ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΩΤΣΟΥ (φωτογραφία), ΜΗΤΣΟΥ ΤΣΩΤΣΟΥ, ΝΙΚΟΥ, ΗΛΙΑ και ΚΩΣΤΑ ΔΕΔΟΥΣΗ, προσφέρω 70 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Μήτσος Παπαδόπουλος

* * *

Φωτ.

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ γεννήθηκε το 1924 στο Πελόπιο Ηλείας. Μέλος του ΚΚΕ από το 1942 και ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Διώχτηκε, μετά την Απελευθέρωση και εξορίστηκε στους Παξούς, στη Γαύδο, στην Ικαρία και το Μακρονήσι.

Ως το 1989, που πέθανε, αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ, με καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ μέλος του ΚΚΕ έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με το ψευδώνυμο Καραδήμας.

Μετά την Απελευθέρωση, έπειτα από συνεχείς διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια εξορίστηκε στο Μακρονήσι και στο Τρίκκερι.

ΜΗΝΟΔΩΡΑ ΠΟΖΑΤΖΙΔΟΥ
ΜΗΝΟΔΩΡΑ ΠΟΖΑΤΖΙΔΟΥ
Πέθανε σε σανατόριο στις 16 Οκτώβρη 1953,

Τα παιδιά του Χριστίνα και Γιάννης, περήφανα για τον αντιφασιστικό αγώνα του, προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αμαλιάδας 100 ευρώ και σ' αυτόν ένα μεγάλο δάκρυ ευγνωμοσύνης για τη θυσία του στα 41 χρόνια του.

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη του συζύγου μου ΙΩΑΝΝΗ ΜΗΤΡΑΝΤΖΑ αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και για την ονομαστική γιορτή του, καθώς επίσης στη μνήμη των γονιών μου ΛΑΖΑΡΟΥ και ΜΗΝΟΔΩΡΑΣ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗ, προσφέρω 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης.

Σοφία Μητραντζά

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου και συναγωνιστή στον ΕΛΑΣ και στο ΔΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑ, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση 150 ευρώ, μέσω ΚΟ Λαμίας.

Δημήτρης Τζιβάρας

* * *

Συμπληρώθηκαν φέτος 5 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ μέλους του ΚΚΕ από τους Αγιους Ανάργυρους Φλώρινας. Από μικρός γνώρισε τη φτώχεια και την ορφάνια. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΚΝΕ στην περιοχή Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας. Στην Κατοχή ως μέλος του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ ανέπτυξε σημαντική δράση στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, με το ψευδώνυμο Μήτσος.

Μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, μαζί με την αδελφή του Μαίρη (Χάρη) πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην Κεντρική Μακεδονία. Το 1949 τραυματίστηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος. Πέρασε από φυλακές, εξορίες, ταλαιπωρίες και αναγκάστηκε να ξενιτευτεί μετανάστης στη Γερμανία. Εκεί συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΕΔΑ. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ελληνικής Κοινότητας του Ρουσελχάιμ και της αντιδικτατορικής Επιτροπής. Συμμετείχε ακούραστα στους αγώνες του μαζικού και μεταναστευτικού κινήματος και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Επιτροπής Ειρήνης. Σε όλες τις εκλογικές μάχες του ΚΚΕ ήταν παρών.

Ιωάννης Μητραντζάς
Ιωάννης Μητραντζάς
Διακρινόταν για το καθαρό μυαλό του, την τολμηρή σκέψη και το σαφή λόγο, πάντα προς όφελος του ΚΚΕ.

Ακούραστος, δραστήριος, άξιος ως το τέλος της ζωής του.

Πέθανε έπειτα από βαριά αρρώστια στα 77 χρόνια του.

Στη μνήμη του Γιώργη Αναστασιάδη, της αδελφής του Μαίρης και όλων των νεκρών αγωνιστών η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ στο Παράρτημα Φλώρινας της ΠΕΑΕΑ και 100 ευρώ στην ΚΟ Φλώρινας για την οικονομική εξόρμηση.

Αρης Αναστασιάδης

* * *

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που «έχασα» τον αγαπημένο σύζυγό μου ΜΑΝΩΛΗ ΠΕΡΑΚΗ.

Στη μνήμη του προσφέρω στο Παράρτημα Αγίου Δημητρίου της ΠΕΑΕΑ 50 ευρώ.

Νίκη Περάκη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΝΤΡΕΑ ΔΗΜΑΚΗ προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Οικοδόμων Νέας Ιωνίας.

Ο γιος του Δήμος

Λάρος Ποζατζίδης
Λάρος Ποζατζίδης
Χρυσούλα Μπανάκου
Χρυσούλα Μπανάκου
Κωνσταντίνος Κεφαλάς
Κωνσταντίνος Κεφαλάς

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
* * *

φωτ

Πριν μερικά χρόνια πέθανε ο σύζυγος, πατέρας, παππούς ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στέλεχος του ΚΚΕ. Τον θυμόμαστε πάντα. Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πάνω Καισαριανής.

Η γυναίκα του Τασσούλα Χονδροπούλου

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, μαχητή του ΔΣΕ, και της ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ, αγωνίστριας του ΕΑΜ, ο εγγονός Χολερίδης Ιωάννης προσφέρει το ποσό των 250 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Μετάλλου Θεσσαλονίκης.

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Γιάννης Παπαδημητρίου στη μνήμη του αδελφού του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, αγωνιστή του ΔΣΕ από Λάβα Κοζάνης (Σέρβια), προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παιανίας του ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

φωτ

Στη μνήμη του ΘΩΜΑ ΖΩΤΟΥ, που «έφυγε» στις 9/8/2003, η γυναίκα του Σοφία προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λ. Αξιωματικών. Ο Θ. Ζώτος γεννήθηκε στα 1927 στο χωριό Σακελλαρικό Ζίτσας Γιάννινων από φτωχή αγροτική οικογένεια. Πήρε μέρος στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Για τη δική του δράση όσο και του πατέρα του, που πέθανε στα 1948, κυνηγήθηκε από τη Χωροφυλακή και τους εθνικόφρονες της περιοχής. Ετσι αναγκάστηκε να φύγει για την Αθήνα. Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΚΑΣΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΑΣΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
* * *

φωτ

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του αδελφού μου ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΨΑΡΡΑ προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης - Καλογρέζας.

* * *

Στη θύμηση της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟΥ, που πέθανε στις 17/9/2005 (η πολιτική κηδεία της έγινε στις 19/9/2005), παράδειγμα για μένα δύναμης, αγωνίστριας, συντρόφισσας, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ εργ. Δήμου Αιγάλεω, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Χριστίνα Πουλακίδα

* * *

Φωτ 2

Στη μνήμη των γονιών τους ΗΛΙΑ και ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΠΕΡΟΥΚΑΝΕΑ, από τη Σαϊδόνα της Μάνης, τα παιδιά τους Παναγιώτης και Βέρα Σαυράκη και τα εγγόνια τους Ιωάννα και Νίκος προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης Βύρωνα, 50 ευρώ.

Ο πατέρας μας ήταν από τους πρώτους που βγήκε στο αντάρτικο με τον Ηλία Νοέα, στη διάρκεια της Κατοχής. Αιχμαλωτίστηκε, καταδικάστηκε 24 χρόνια φυλακή. Ως τις 9 Δεκέμβρη 1942 πέρασε από τις φυλακές Αλεξανδρούπολης, Καλαμάτας και Μαργαρίτη Πάτρας. Μεταφέρθηκε ως όμηρος στην Ιταλία και απ' εκεί στο στρατόπεδο του ΕΣΕΝ. Από τα βασανιστήρια και τους βομβαρδισμούς κλονίστηκε σοβαρά η υγεία του. Στις 16 Αυγούστου 1945 επέστρεψε στην Καλαμάτα αλλά, αντί να πάει στο χωριό του τον συνέλαβαν οι Αρχές και τον έστειλαν εξορία στην Ικαρία και απ' εκεί στη Μακρόνησο. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του.

ΚΑΣΙΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ
ΚΑΣΙΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ
* * *

Ο Κώστας Παπανικολάου προσφέρει 100 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ της επαρχίας Νιγρίτας, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, ανεξαρτησία της Ελλάδας και το σοσιαλισμό.

* * *

ΦΩΤ. 3

Ο Θόδωρος Κασίδης προσφέρει 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, στη μνήμη:

Του αδελφού του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΣΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ, που έφυγε από τη ζωή στις 23 Φλεβάρη 1996.

Της μητέρας του ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΣΙΔΗ, αγωνίστριας της ΕΑ και μαχήτριας του ΔΣΕ.

Του άλλου αδελφού του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΙΔΗ, αγωνιστή της ΕΑ που πέθανε το 1977.

Των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΡΚΑΛΑ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ και ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑΝΟΥ.

  • Επίσης, η Νικολίτσα Κασίδη προσφέρει στη μνήμη του συζύγου της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΣΙΔΗ, καθώς και στη μνήμη όλων των αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ, το ποσό των 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας.

* * *

ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκαν 61 χρόνια από τη δολοφονία του αδελφού μου ΘΩΜΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ του Λαζάρου από τους Γερμανοφασίστες και τις συμμορίες του Δάγγουλα τον Ιούλη του 1944 στη Θεσσαλονίκη. Ο Θ. Στεφανίδης καταγόταν από το Κιλκίς, μπήκε στο κίνημα από μαθητής, μέλος της ΟΚΝΕ και γραμματέας της οργάνωσης του Γυμνασίου Κιλκίς. Υπήρξε γραμματέας της ΕΠΟΝ Κιλκίς και καταδιώχτηκε από τους Γερμανοφασίστες και τους ΠΑΟτσίδες. Γι' αυτό η οργάνωση τον πήρε και τον τοποθέτησε γραμματέα της ΕΠΟΝ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης. Προδόθηκε και μαζί με άλλους συντρόφους έπεσε μαχόμενος σε μπλόκο των Γερμανών και Δαγγουλέων.

ΚΑΣΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Σταυραετός)
ΚΑΣΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Σταυραετός)
Επίσης, για τον κουνιάδο μου, ο οποίος έπεσε σε μάχη με τον κυβερνητικό στρατό, ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ του Αποστόλου.

Καθώς και για το γαμπρό μου ΘΕΟΦΙΛΟ ΜΑΚΡΙΔΗ, ο οποίος έπεσε στο Βίτσι το 1949, σε μάχη με τον κυβερνητικό στρατό.

Στη μνήμη τους προσφέρω στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, μέσω ΚΟΒ Μεγάλης Βρύσης.

Στεφανίδης Νίκος - Σταματινή

* * *

Στη μνήμη του παππού ΜΙΧΑΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ (Καπετάν Σπάρτακου) και της γιαγιάς ΣΟΦΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, καθώς και στους θείους ΘΕΟΔΩΡΟ και ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, προσφέρουμε 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

Η κόρη Κλάρα Αρμάγου, τα εγγόνια Ρίτσα και Μιχάλης

* * *

φωτ

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΗ, παλιού στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή της ΕΑ, που αγωνίστηκε από νεαρή ηλικία με πίστη και αυταπάρνηση για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, για μια Ελλάδα ελεύθερη, μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, προσφέρουμε 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού.

Η σύζυγος Ελλη, ο γιος του Γιώργος

* * *

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΙΑΚΗΣ (ΓΚΙΚΑΚΗΣ). Συνταγματάρχης στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Φυλακισμένος στις φυλακές Χατζηκώστα, επί Γερμανών καταδικασμένος σε θάνατο. Πέθανε το 2001.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ-ΔΗΜΟΣ- ΨΑΡΡΑΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ-ΔΗΜΟΣ- ΨΑΡΡΑΣ
Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 350 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ν. Πεντέλης.

* * *

φωτ

Πέρασαν τρία χρόνια γεμάτα θλίψη και πόνο από τότε που έπαψε να χτυπά η μεγάλη καρδιά του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, ΝΙΚΟΥ ΤΡΟΥΠΗ. Παιδί του Εμφυλίου και της προσφυγιάς, γεννήθηκε το 1938 στην Ορεινή Σερρών. Κυνηγημένος από τη λαίλαπα του πολέμου, βρέθηκε στη ΛΔ Γερμανίας, όπου σπούδασε, εργάστηκε και κατόπιν πήγε στη ΛΔ Βουλγαρίας, όπου παντρεύτηκε τη σύζυγό του Ευπραξία και έκανε δύο παιδιά. Στη Σόφια ήταν επί τρία χρόνια Γραμματέας Νεολαίας. Το 1983 επαναπατρίστηκαν οικογενειακώς και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Επί 15 χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων Ελευθέριου - Κορδελιού και επί 4 χρόνια γραμματέας της ΚΟΒ. Θα τον θυμόμαστε, θα τον αγαπάμε πάντα.

Η γυναίκα του Ευπραξία, τα παιδιά του Αγγελος, Γιώργος, Ντανιέλα, τα εγγόνια του Νίκος - Χριστίνα, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ελευθέριου - Κορδελιού 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση και 30 ευρώ για το ενημερωτικό δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΡΟΥΠΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΡΟΥΠΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ
Η Θυμιούλα από το Μαυρολιθάρι

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στον Αστικό Τύπο με την ακόλουθη ειρωνική λεζάντα: «Δεν πρόκειται περί... ηθοποιού. Είναι η συμμορίτισσα Ε.Φ. που το
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στον Αστικό Τύπο με την ακόλουθη ειρωνική λεζάντα: «Δεν πρόκειται περί... ηθοποιού. Είναι η συμμορίτισσα Ε.Φ. που το "μοναρχοφασιστικό Κράτος" την μετέφερε στο Τζάννειο Νοσοκομείο Πειραιώς να νοσηλευθή μετά από τον τραυματισμό και την σύλληψί της»
Προχτές Τρίτη 10/1/2006 μας άφησε «γεια» και η παλαίμαχη αγωνίστρια και αντάρτισσα ΕΥΘΥΜΙΑ ΦΑΡΑΤΣΟΥ.

Η Θυμιούλα έμενε στην Αθήνα στου Γκύζη. Ηταν μέλος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. Πριν πολλά χρόνια έχασε τον σύντροφό της, τον αγωνιστή Στράτο Παπαρίζο. Ζούσε κοντά στην Νίκη, την κόρη τους. Γεννήθηκε το 1922 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας, όπου κηδεύτηκε χτες. Οι γονείς της Δρόσος και Μαρία ανάλωσαν τη ζωή τους στον αγώνα. Το σπίτι τους στην Κατοχή ήταν έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ με αρχηγό τον Αρη Βελουχιώτη. Οταν πρωτόρθαν οι αντάρτες με τον Αρη το 1942, έγινε σύνδεσμος στην επαφή με τον Καλία. Οργανώθηκε στην ΕΝΑΡ και στην ΕΠΟΝ. Εγινε και μέλος του ΚΚΕ και το τίμησε ως τα στερνά της. Αναδείχτηκε σε δραστήριο στέλεχος στην οργάνωση, ολοκληρωτικά δοσμένη στο λαϊκό κίνημα, ακούραστη, ενθουσιώδης.

Στις αρχές του Εμφύλιου πιάστηκε, βασανίστηκε και κατέφυγε στην Αθήνα. Γρήγορα όμως ανέβηκε στο βουνό, κατατάχθηκε στο ΔΣΕ. Το 1947 ήταν από τις πρώτες αντάρτισσες του Διαμαντή στον Παρνασσό. Πολέμησε γενναία, πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Το 1948 στο Τάγμα του Κρόνου, στον Κιθαιρώνα με το οπλοπολυβόλο στα χέρια λαβώθηκε βαριά και αιχμαλωτίστηκε. Υστερα ανάπηρη έκανε πολλά χρόνια στη φυλακή. Εμεινε αλύγιστη. Και μέχρι τελευταία ήταν μπροστά σ' όλους τους αγώνες. Υπόδειγμα αγωνίστριας. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς τους. Το Μαυρολιθάρι να είναι περήφανο γι' αυτήν. Αιωνία η μνήμη της.

Γ. Μωραΐτης

Πρόεδρος της ΠΟΑΟ

  • Οι συναγωνιστές της - μέλη του Παραρτήματος Γκύζη απευθύνουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένειά της και αντί για στεφάνια στον τάφο της τα χρήματα θα προσφέρουν στο Κόμμα της, όπως και η ίδια επιθυμούσε, για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Φωτ 2

Στη μνήμη των παρακάτω αγωνιστών από το χωριό Κυψέλη (Χόσεψη) Αρτας, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα, συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί τους πρόσφεραν για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 370 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.

Χρήστος Νταβαντζής

-- Ο Δήμος Φλούδας, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 19 Φλεβάρη 1943 στη θέση Καλτσιόνα Αρτας.

-- Οι Ηλίας Σκανδάλης και Αριστείδης Μπαλάφας πιάστηκαν στο χωριό Κυψέλη, καταδικάστηκαν σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων και εκτελέστηκαν το 1948.

-- Ο Βελισάριος Δ. Πουρνάρας, ενωμοτάρχης της Χωροφυλακής, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Αρτας και μαχητής του ΔΣΕ από το 1946, σκοτώθηκε το 1947 σε ενέδρα στο χωριό Παλαιοκαρυά Τρικάλων.

-- Ο Κώστας Δ. Πουρνάρας γεννήθηκε το 1906, δάσκαλος, μέλος του ΚΚΕ από το 1930. Εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά στον Αϊ-Στράτη. Στην Κατοχή δραπέτευσε, βγήκε στο βουνό αντάρτης του ΕΛΑΣ. Αξιωματικός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας και πέθανε τον Απρίλη του 1994 στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

-- Ο Γιώργος Γιαν. Νταβαντζής, μέλος του ΚΚΕ από προπολεμικά, εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά στη Φολέγανδρο, δραπέτευσε, εντάχθηκε στο ΕΑΜ στην Κατοχή, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε τον Απρίλη του 1947 στις Μελάτες Αρτας. Ηταν με το Τμήμα του Παλιούρα.

-- Ο Ελευθέριος Γιαν. Νταβαντζής, ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ, τον Οκτώβρη του 1946 χρησιμοποιήθηκε ως σύνδεσμος από την ομάδα Παλιούρα, αποκόπηκε από την ομάδα, αρρώστησε και πέθανε στις 25 Νοέμβρη 1947.

-- Ο Αντώνης Β. Αγγελής, μέλος του ΚΚΕ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο στο Τμήμα του Παλιούρα, σκοτώθηκε τον Απρίλη του 1947 στις Μελάτες Αρτας, μαζί με τον Παλιούρα.

-- Ο Μάνθος Β. Αγγελής, αδελφός του Αντώνη, μαχητής του ΔΣΕ στο Τμήμα του Παλιούρα, πιάστηκε άρρωστος σε ενέδρα στον δυτικό Κόζιακα Τρικάλων και αργότερα δολοφονήθηκε.

-- Ο Γεώργιος Στ. Αγγελής δολοφονήθηκε από Τμήμα της Χωροφυλακής Βουλγαρελίου Αρτας στις 17 Αυγούστου 1947.

-- Η Ευαγγελία Δ. Γαλαζούλα, μέλος του ΚΚΕ, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στην 1η Θεσσαλική Μεραρχία, σκοτώθηκε το καλοκαίρι του 1949 στα Αγραφα.

-- Ο Χρυσόστομος Φ. Μακαβέλος, αντάρτης του ΕΛΑΣ, δολοφονήθηκε τον Οκτώβρη του 1946 στο χωριό Ανεμοράχη Αρτας.

-- Ο Παντελής Γαλαζούλας, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 13 Σεπτέμβρη 1944 στο χωριό Κομπότι Αρτας.

-- Ο Νικόλας Τσίτσας, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στο χωριό Πέτα Αρτας στις 13 Σεπτέμβρη 1944.

-- Τα αδέρφια Δημήτρης και Αλέκος Μπαρτζιώκας, αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, πήραν μέρος στη μάχη της Νέας Ιωνίας και Νέου Ηρακλείου Αττικής, όπου σκοτώθηκε ο Αλέκος. Ο Δημήτρης, βαριά τραυματισμένος, πιάστηκε, μεταφέρθηκε στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκε το 1944.

-- Ο Γεώργιος Κ. Παππάς (Σακκάς) γεννήθηκε το 1920, σπουδαστής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το 1940 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Αντάρτης του ΕΛΑΣ από το 1942, στις 20 Μάρτη 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Τον Ιούνη του 1948 ονομάστηκε Λοχαγός Πολιτικός Επίτροπος. Ηταν Πολιτικός Επίτροπος στο 601 Τάγμα της 14ης Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε στο Μπίκοβικ του Βίτσι στις 11 Νοέμβρη 1948. Μετά θάνατο προήχθη σε Ταγματάρχη.

-- Ο Δήμος Β. Παππάς, αντάρτης του ΕΛΑΣ, αρρώστησε βαριά και πέθανε το 1943.

-- Ο Γιάννης Αγγελής, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πέθανε πολιτικός πρόσφυγας.

...

ΚΗΔΕΙΑ

Την αγαπημένη μας

ΑΘΗΝΑ ΓΛΥΝΟΥ

Δημοσιογράφο ετών 52

Κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 12 Γενάρη 2006 στις 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η μητέρα της Ρίτσα

Ο σύζυγος Νίκος Καρόλας

Τα αδέλφια της Νίκος και Σάντρα

Τα ανίψια της Αλίκη και Ζακ

Οι φίλοι της, οι λοιποί συγγενείς.

(Παράκληση, αντί για στεφάνια, τα χρήματα να δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς).

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Φωτ.

Σαράντα μέρες συμπληρώνονται από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ (ΜΙΜΗ) ΣΟΥΛΗ. Το Σάββατο (14/1), στο χωριό του, Λαγοπόδο Ζακύνθου, θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Γεννημένος το 1932 στη Ζάκυνθο, ο Μίμης Σούλης ακολούθησε το δρόμο της ξενιτιάς. Εφυγε μετανάστης στη Γερμανία, όπου δούλεψε ως βιομηχανικός εργάτης. Με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, εμπνεύστηκε από τα ιδανικά του κομμουνισμού και δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του, την περίοδο 1960 - 70, στο στήσιμο της ελληνικής κοινότητας στη γερμανική πόλη Λούντβιγκσμπουργκ. Για τη δράση του, την περίοδο της Χούντας, του είχε απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα. Στη μνήμη του, τα ανίψια του Ρουμπίνη και Γιάννης προσφέρουν 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ