ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Κλείνει» το θέμα η κυβέρνηση

Στο απυρόβλητο το υπαρκτό ζήτημα της άσκησης πιέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα για θέματα τρομοκρατίας

Να ελαχιστοποιήσει τις πολιτικές «παρενέργειες» της αποπομπής του Χρ. Μαρκογιαννάκη και να σκεπάσει την ουσία του θέματος, επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση την επομένη της παραίτησης του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, εν αναμονή της επόμενης παραίτησης...

Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση κηρύσσει το θέμα λήξαν και ταυτόχρονα προσπαθεί να μεταφερθεί η συζήτηση σε ανώδυνες και ανούσιες λεπτομέρειες γύρω από το παρασκήνιο της παραίτησης, προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο το υπαρκτό ζήτημα της άσκησης πιέσεων από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ιδιαίτερα όταν «αναμειγνύεται» σε θέματα «τρομοκρατίας». Και αυτό προκύπτει σαφώς από την «ενόχληση» που εξέφρασε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης για την «εμπλοκή» του στις υποθέσεις της απαγωγής των Πακιστανών μεταναστών και δευτερευόντως του Ρώσου δραπέτη.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να ξεχαστεί το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερα για να μην τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο «εσωστρέφειας» και «ομηρίας» από τα κανάλια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να ξεπεράσει το ζήτημα παραπέμποντας στη γενικόλογη και αόριστη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την παραίτηση, όπου αναφερόταν ότι «όλοι οφείλουμε σεβασμό στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Η ΝΔ και τα στελέχη της διαχρονικά έχουν αποδείξει αυτό το σεβασμό». Παράλληλα «καθάρισε» και με τη φιλολογία του ανασχηματισμού δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναπληρωθεί η θέση του υφυπουργού στο Δημόσιας Τάξης και πως ανασχηματισμός δε θα γίνει. Επίσης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως οι παρεμβάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού για το θέμα των Πακιστανών και του Ρώσου δραπέτη, δεν ενοχλούν την κυβέρνηση, η οποία «έχει διευκρινίσει ότι επιθυμεί τη διαλεύκανση των όποιων καταγγελιών υπάρχουν». Στην πληθώρα των ερωτήσεων των δημοσιογράφων για τα αίτια και τις συνθήκες παραίτησης, ο Θ. Ρουσόπουλος επαναλάμβανε μονότονα τη φράση «δε θα πω τίποτα περισσότερο για την υπόθεση αυτή». Συμφώνησε πάντως με την επισήμανση που υπάρχει στη δήλωση παραίτησης Μαρκογιαννάκη αναφορικά με το ηχητικό ντοκουμέντο που οδήγησε στην παραίτησή του ότι ήταν προϊόν υποκλοπής ιδιωτικής συνομιλίας. «Ξέχασε» προφανώς ότι εδώ και πολλά χρόνια η ηγεσία της ΝΔ έχει αποδεχτεί και νομιμοποιήσει τα προϊόντα υποκλοπών και κρυφών καμερών...

Ο ίδιος ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αποχωρώντας χτες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι φεύγει περήφανος από τη θέση αυτή, γιατί αν και χειρίστηκε λεπτά θέματα, οικονομικού κυρίως χαρακτήρα, δεν έδωσε σε κανέναν το δικαίωμα να του καταλογίσει τίποτα. Παραδέχτηκε πάντως ότι η υπόθεση δεν μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη.

Ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι το θέμα έχει τελειώσει και πως «πρέπει να γυρίσουμε σελίδα». Αναφερόμενος στον Δ. Λινό είπε ότι κοσμεί τη δημόσια ζωή και πρόκειται για σημαίνουσα προσωπικότητα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην κάθαρση της δικαιοσύνης, η οποία προχωρά επί γαλάζιας διακυβέρνησης.

«Θεσμικό ατόπημα»

Εντονα αντέδρασαν οι εισαγγελείς και δικαστές για τις δηλώσεις του Χρ. Μαρκογιαννάκη κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού και με ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών τους φορέων αποδοκίμασαν τον παραιτηθέντα υφυπουργό.

Πιο αιχμηρή ήταν η Ενωση Εισαγγελέων, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι αναφορές του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης «πέραν από τον προσβλητικό χαρακτήρα τους, συνιστούν και θεσμικό ατόπημα». Στην ίδια ανακοίνωση η Ενωση Εισαγγελέων εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός και θεωρεί ότι η εξέλιξη του όλου ζητήματος και η λύση που δόθηκε ήταν η μόνη ενδεδειγμένη και αναμενόμενη στα πλαίσια της εύρυθμης συλλειτουργίας των τριών εξουσιών του κράτους.

Επίσης, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με χτεσινή ανακοίνωσή της «αποδοκιμάζει τις επιθέσεις κατά των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης από οπουδήποτε και εάν προέρχονται και επισημαίνει ότι στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος επιβάλλεται σεβασμός στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της».

Ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός απέφυγε να δώσει συνέχεια στο θέμα και αρκέστηκε να δηλώσει: «Ουδέν σχόλιο, το θέμα θεωρείται λήξαν».

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας προσερχόμενος χτες το πρωί στη Βουλή δήλωσε ότι «η κυβέρνηση τιμά τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, αλλά και σέβεται τους λειτουργούς της».

Είμαστε όλοι Πακιστανοί...

Κανονικά η κυβέρνηση Καραμανλή δεν πρέπει να έχει πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη «συνεργασία» της στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται με τη «συνδρομή» των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία που παρουσίασε χτες στη Βουλή ο Γ. Βουλγαράκης.

Πάνω από 5.000 κατατρεγμένοι οικονομικοί μετανάστες «ελέγχθηκαν» από τις διωκτικές αρχές μόνο στην Αττική στο δίμηνο Ιούλης - Αύγουστος, 2.172 από αυτούς προσαχθήκανε για «φιλική συζήτηση» στα αστυνομικά τμήματα και 1.221 συνελήφθησαν. Αυτό το πρωτοφανές πογκρόμ κατά των ξένων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης το εμφάνισε ως κάτι φυσιολογικό και προπαντός «νόμιμο». Με βάση τον (αντιτρομοκρατικό) νόμο και «παρουσία εισαγγελέα»... Προς τι, λοιπόν, η ενόχληση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης για τις «ενέργειες» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Δ. Λινός ούτε είχε ούτε έχει καμία πρόθεση να δημιουργήσει «πρόβλημα» στην κυβέρνηση με τις έρευνες που διέταξε να γίνουν, είτε στην υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών είτε σε αυτή για τον Ρώσο δραπέτη. Αλλωστε, η Δικαιοσύνη είναι θεραπαινίδα της «εκτελεστικής εξουσίας» και έχει αποδείξει άπειρες φορές μέχρι τώρα ότι ξεπλένει πολιτικές ευθύνες για σκάνδαλα πάσης φύσης...

Ομως, στην εποχή του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» ακόμα και η διάσωση των (νομικών) προσχημάτων θεωρείται πολυτέλεια και δε γίνεται ανεκτή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προκάτοχός της, κάτω και από τη συνεχή πίεση των αμερικανοβρετανικών μυστικών υπηρεσιών, δε θέλει να μπλέκονται στα πόδια τους οι δικαστικοί λειτουργοί με «περιττές πρωτοβουλίες». Επιθυμούν απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Δε θέλουν να ακούνε καν για ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα που πρέπει να τηρούνται και να μην παραβιάζονται. Οποιος δε συμμερίζεται το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» (σε οποιονδήποτε δε σκύβει το κεφάλι), ξεπέφτει στην κατηγορία του «εχθρού». Αυτό ακριβώς το «νέο πνεύμα» εξέφρασε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης...

Θα ήταν ασυγχώρητη αφέλεια να πίστευε κανείς ότι το πογκρόμ κατά των Πακιστανών αφορά μόνο στην παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων κάποιων λίγων μεταναστών. Οι Πακιστανοί είναι η αρχή... Δε χωρά η παραμικρή αμφιβολία. Μας θέλουν όλους Πακιστανούς, χωρίς δικαιώματα και κυρίως δίχως δυνατότητα αντίδρασης και αντίστασης. Να συνηθίσουμε τους «ελέγχους» των διωκτικών αρχών και να συνεργαζόμαστε με τις μυστικές υπηρεσίες, πριν αρχίσουν τις απαγωγές και τις «μυστικές» ανακρίσεις. Από αυτή την άποψη είμαστε όλοι Πακιστανοί...


Π.Κ.

Στα Γιάννενα η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων, με θέμα «το πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006», τη Δευτέρα 16 Γενάρη, στις 7μ.μ. στο ξενοδοχείο «Du Lac». Νωρίτερα στις 6μ.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

«Δημοσιογράφος» με διασυνδέσεις

Ο συντάκτης, Χρ. Ξεκουκουλωτάκης, που αποκάλυψε τις επίμαχες δηλώσεις, χτες «υποχρεώθηκε σε παραίτηση» από τη διεύθυνση της εφημερίδας «Δημοκράτης» Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι εκείνος που εκπροσώπησε την κυρία Μπόνι Μίλερ, σύζυγο του πρώην Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας όταν εκείνη απέφυγε, κάτω από τις αντιδράσεις, να εμφανιστεί σε τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε σε ξενοδοχείο της Κρήτης, το Νοέμβρη του 2004, ο γνωστός «Ροταριανός Ομιλος», που την είχε αναγορεύσει και σε επίτιμο μέλος της.

«...Μπορεί, βέβαια, η Μπόνι Μίλερ να μην παρευρέθηκε στη συνεστίαση που έκανε ο Ομιλος την προηγούμενη Δευτέρα στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς" είχε όμως στείλει τον εντεταλμένο της φιλόλογο - δημοσιογράφο Χρ. Ξεκουκουλωτάκη, ο οποίος και την εκπροσωπούσε», σημείωνε, τότε, χαρακτηριστικά ο «Ρ»...

ΠΑΣΟΚ
Στον πρωθυπουργό οι ευθύνες

Ευθύνες στον πρωθυπουργό για «τον έλεγχο των υπουργών και των υφυπουργών» απέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, με αφορμή την παραίτηση του Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Ο Ν. Αθανασάκης, εντείνοντας τη δικομματική ανούσια αντιπαράθεση και επιχειρώντας η συγκεκριμένη παραίτηση να αποτελέσει το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και να «σκεπάσει» το θέμα με τις συμφωνίες που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε και η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε και οδήγησαν στις απαγωγές και ανακρίσεις των Πακιστανών, δήλωσε: «Η υπόθεση Μαρκογιαννάκη είναι συνέχεια των υποθέσεων Τσιτουρίδη, Ρεγκούζα, Παλαιοκρασσά». Αυτά, πρόσθεσε, δείχνουν «ποιο νόημα έχουν τα περί σεμνότητας και ταπεινότητας του πρωθυπουργού», στα οποία «δε δίνουν σημασία ούτε οι υπουργοί, ούτε οι υφυπουργοί».

Ο Ν. Αθανασάκης ανέφερε επίσης ότι «ο πρώην υφυπουργός προσπάθησε να παραπλανήσει με ψεύδη τον ελληνικό λαό και αυτό ήταν το θέμα για το οποίο κρίθηκε». Σχολιάζοντας τη δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος καταλόγισε υποκρισία στην αξιωματική αντιπολίτευση που επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται θέματα της Δικαιοσύνης, ανέφερε: «Στελέχη του ΠΑΣΟΚ άσκησαν συγκεκριμένη κριτική σε συγκεκριμένες ενέργειες δικαστών και όχι στη Δικαιοσύνη, προς την οποία επέδειξαν πλήρη σεβασμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ