ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Συλλαλητήρια και άλλες δραστηριότητες κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο διοργανώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 23 του Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ θα παραχωρήσει σήμερα Παρασκευή συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της.

Συγκεντρώσεις καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου διοργανώνουν την Τετάρτη, 18 Γενάρη, οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στα Τρίκαλα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα στις 6 μ.μ. στη «Νέα Αγορά».

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τετάρτη 18 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

Επίσης, σε συγκέντρωση - συζήτηση κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου καλεί η ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ την Πέμπτη 19 Γενάρη και ώρα 8 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο «Πάνθεον».

Στην Κρήτη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου θα πραγματοποιήσει η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, την Πέμπτη 19 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία των Λιονταριών.

Στο Βόλο, συγκέντρωση διοργανώνει την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα» Μαγνησίας.

Επίσης, σε συγκέντρωση - συζήτηση κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου καλεί η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Συγκέντρωση διοργανώνεται και στη Μύρινα της Λήμνου την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Κυδάδειο Κτίριο.

Την Παρασκευή 20 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στην Καλαμάτα, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι αποφάσεις καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου έχουν πάρει το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ, ο Αγροτικός Σύλλογος Πεταλιδίου και η ΠΕΑΕΑ Καλαμάτας.

Στην Ηπειρο, συγκεντρώσεις καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου διοργανώνουν την Τρίτη 24 Γενάρη οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ σε Αγρίνιο και Αρτα. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στο Αγρίνιο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας και στην Αρτα την ίδια ώρα στην πλατεία Κιλκίς.

- Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» διοργανώνει την Πέμπτη 19 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Εύβοιας (Ελ. Βενιζέλου 12) στη Χαλκίδα εκδήλωση - συζήτηση με τη συμμετοχή εργατικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, την ΤΕΔΚ Εύβοιας, το Εργατικό Κέντρο, τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

- Εκδήλωση για την καταδίκη του μνημονίου διοργανώνεται στη Λαμία την Πέμπτη 19 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση», την Επιτροπή Ειρήνης και τη Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ.

ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

«Φαίνεται ότι σε ορισμένες χώρες είναι ζωντανό ακόμα ένα είδος νοσταλγίας για τον κομμουνισμό. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο ο κομμουνισμός να κερδίσει την εξουσία στη μια ή στην άλλη χώρα (...). Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δημόσια συζήτηση για τα εγκλήματα του κομμουνισμού και για την καταδίκη τους σε διεθνές επίπεδο. Αυτή η διαδικασία πρέπει να προωθηθεί για πολλούς λόγους αμέσως, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση».

Εύλογο το ερώτημα πώς γίνεται να έχουν διαπραχθεί τόσα εγκλήματα, όσα ο συγγραφέας ισχυρίζεται, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και οι λαοί να νοσταλγούν την πρότερη κατάσταση; Το κύριο όμως δεν είναι αυτό. Ο συγγραφέας του μνημονίου απευθύνεται στις αστικές τάξεις των καπιταλιστικών χωρών κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Τους υπενθυμίζει πως κέρδισαν τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Τους λέει, εμμέσως πλην σαφώς, πως η ανάμνηση του σοσιαλισμού οδηγεί σε συγκρίσεις καταλυτικές σε βάρος του σημερινού συστήματος. Συγκρίσεις που θα οδηγήσουν σε συμπεράσματα. Συμπεράσματα που θα προσανατολίσουν τους λαούς να διεκδικήσουν ξανά την εξουσία. Και τις προτρέπει να λάβουν τάχιστα τα μέτρα τους για την αλλοίωση της θετικής ανάμνησης του σοσιαλισμού που υπήρξε, ιδιαίτερα στις νέες γενιές και την κατασυκοφάντησή του. Τους στόχους δηλαδή που υπηρετεί το μνημόνιο που συνέταξε.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΟΥΣΣΑΡΗΣ

Δήμαρχος Λεβαδέων

«Είναι ανεπίτρεπτο και συνάμα προσβλητικό για την ιστορική μνήμη των Ελλήνων, η εγκαθίδρυση μιας ιδιότυπης «νομικής» υποδομής που επιχειρείται μέσω του μνημονίου που προωθείται προς ψήφιση αυτό το μήνα από το Συμβούλιο της Ευρώπης υπό τον τίτλο "Για την ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων".

Ας πάψει η ένοχη σιωπή της ΕΕ να λειτουργεί σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι κανείς δε νομιμοποιείται να εξισώνει τα θύματα με τους θύτες.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εξίσωση του ναζισμού που οδήγησε την ανθρωπότητα σε όρια κτηνωδίας και βαναυσότητας με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων ηρώων. Το οφείλουμε στην ιστορία του τόπου μας, στο ολοκαύτωμα του Διστόμου, στις θυσίες των Ελλήνων στην Εθνική Αντίσταση κατά του ναζισμού, για να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη μνήμη, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΥΜΑΣ

Δήμαρχος Θηβαίων

«Η πρόθεση να ταυτιστεί η κομμουνιστική ιδεολογία με το ναζισμό, η πρόθεση να αλλοιωθεί η ιστορική μνήμη, η πρόθεση να ξαναγραφεί η ιστορία έξω και πέρα από τις συνθήκες που τη δημιούργησαν, έρχεται να εκφραστεί από συγκεκριμένα αντιδραστικά κέντρα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ομως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Την περίοδο που η αμερικανική πολιτική, αποκαλύπτεται απροκάλυπτα ωμή, βίαιη και τρομοκρατική απέναντι στους λαούς του κόσμου, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, εμφανίζονται οι εισηγητές του Συμβουλίου της Ευρώπης να ζητούν την καταδίκη της κομμουνιστικής ιδεολογίας, την αλλαγή της Ιστορίας στα σχολικά βιβλία, την παραχάραξη τελικά της ιστορίας.

Η κατάκτηση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, η συντριβή του ναζισμού, το κτίσιμο του κοινωνικού κράτους, οι μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις στηρίχτηκαν και στην κομμουνιστική ιδεολογία και στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, σημαντικό κομμάτι του οποίου είναι οι κομμουνιστές.

Η επίθεση που πραγματοποιείται για να απορυθμιστεί το κοινωνικό κράτος, να συντριβεί κάθε αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση, να συντριβεί η συλλογικότητα και η αξιοπρέπεια, φαίνεται ότι απαιτεί και την καταδίκη της ίδιας της ιστορίας ώστε ανενόχλητα οι Μπους - Μπλερ και τα παγκοσμιοποιημένα συμφέροντα που εξυπηρετούν να δρουν σε βάρος λαών και κοινωνιών.

Εκείνοι που επιδιώκουν τόσο εξόφθαλμα να διαμορφώσουν την ιστορία σύμφωνα με τις σκοπιμότητες τους, πρέπει να αντιληφθούν ότι η ιστορία είναι ήδη αποτυπωμένη στην ψυχή και τη συνείδηση των λαών.

Γι' αυτό οι απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις πρέπει να καταδικαστούν άμεσα από την Ευρώπη, των λαών και των πολιτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ