ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ισχυρές τάσεις ανυπακοής...

Ισχυρές διαθέσεις ανυπακοής στους νόμους, απόρριψη των κυβερνητικών ισχυρισμών για την απαγωγή Πακιστανών μεταναστών, καχυποψία απέναντι στις διωκτικές αρχές και ελάχιστη εμπιστοσύνη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καταγράφει χτεσινή δημοσκόπηση, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες για οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο το διάστημα 9 - 10 Γενάρη 2006 σε 949 άτομα από τη VPRC για λογαριασμό του «Σκάι», δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κλείνει τα αυτιά της στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, τόσο για την απαγωγή των Πακιστανών μεταναστών, ενώ δεν πιστεύει ότι προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ποσοστό 53% πιστεύει ότι οι απαγωγές έγιναν, ενώ 11% απαντά αρνητικά. Ποσοστό 30% πιστεύει ότι οι απαγωγές έγιναν από ελληνικές και αγγλικές μυστικές υπηρεσίες. Ενα ποσοστό 36% δεν τοποθετείται στο θέμα της απαγωγής, είτε γιατί δε γνωρίζει είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα σε ερωτήματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων και την υπακοή στους νόμους. Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται στην Ελλάδα, ενώ το 55% θεωρεί ότι μάλλον προστατεύονται. Επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να υπακούουν στους νόμους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά υπάρχει μια ισχυρή μειοψηφία (περίπου 3 στους δέκα) που ακολουθεί τη συνείδησή της.

Στο ερώτημα εάν αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε από την αστυνομία ο Ρώσος δραπέτης, ποσοστό 55% απαντά ότι «μάλλον αυτοκτόνησε», 21% πιστεύει ότι τον σκότωσε η αστυνομία, ενώ 24% απαντά «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα άτομα μεταξύ 18 -24 ετών πιστεύουν ότι το Ρώσο σκότωσε η αστυνομία. Αναφορικά με τη δολοφονία του Αλβανού στο Ρέθυμνο, το 44% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η δολοφονία του νεαρού Αλβανού από ομάδα Ελλήνων ήταν αδικαιολόγητη, ενώ 32% πιστεύει ότι για το επεισόδιο φταίνε και οι Αλβανοί.

Χαστούκι για το δικομματισμό είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας». Πρώτη δύναμη, το 38%, απαντά «καμία από τις δύο», το 33% «μία κυβέρνηση της ΝΔ» και 15% «μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Επίσης, το 51% πιστεύει ότι η ΝΔ δεν τηρεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ενώ 53% ότι η ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μην προχωρά. Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 42%, το ΠΑΣΟΚ 39,5, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΝ 3,5% και ο ΛΑΟΣ 4,5%.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΡΙΣ
Επίσκεψη για ... οδηγίες

Για τα «τρέχοντα» συνομίλησαν χτες, κατά την προγραμματισμένη τους συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τσαρλς Ρις.

Ο Ελληνας υπουργός προφανώς ενδιαφέρεται και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της αμερικανικής διπλωματίας για μια σειρά από ζητήματα. Αλλωστε οι θέσεις της Αθήνας ...ταυτίζονται με τις θέσεις της Ουάσιγκτον. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι χτες, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μολυβιάτη - Ρις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ικανοποίησε την Ουάσιγκτον με τη δήλωση που έκανε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

«Λυπούμεθα πολύ, αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, διότι φαίνεται να οδηγείται σε αναστολή μια διπλωματική διαδικασία, μια διπλωματική προσπάθεια που και η Ελλάδα είχε υποστηρίξει και στην οποία είχαν στηριχτεί πολλές ελπίδες από όλο τον κόσμο. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι υπέρ της διπλωματίας. Ταυτόχρονα καταδικάζουμε κάθε πυρηνικό πρόγραμμα που δε σέβεται τους κανόνες της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός και ο Αμερικανός πρεσβευτής συζήτησαν περί των πολιτικών παρενεργειών από την υπόθεση των Πακιστανών καθώς αναμένονται νέες εξελίξεις, αφού για αυτό το ζήτημα υπάρχει διαδικασία έρευνας και στη βρετανική Βουλή.

Μείζον, επίσης, θέμα ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος είναι και οι βαλκανικές εξελίξεις με αφορμή το Κόσσοβο. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να έχει ρόλο «γέφυρας» μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς, εν γνώσει της ότι η απόσταση που τις χωρίζει παραμένει χαώδης. Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να ικανοποιήσει το αίτημα της Αθήνας να γίνει «γέφυρα» στη διαπραγμάτευση για το Κόσσοβο, μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο για να περάσει η αμερικανική πολιτική που οδηγεί στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Χαμηλές επιδόσεις στην ... καινοτομία

Μία από τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνει η Ελλάδα στον τομέα «έρευνα και τεχνολογία», σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιοποίησε χτες στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα κατέλαβε συγκεκριμένα την 23η θέση, στους «25» της Ενωσης και την 29η στα 33 κράτη, τα οποία συμπεριλήφθησαν στην έρευνα, πιάνοντας ...πάτο, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που, με βάση την πολιτική της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της στρατηγικής της Λισαβόνας, θεωρείται κρίσιμος τομέας για το μέλλον κάθε χώρας...

Την Ελλάδα ακολουθούν σε χειρότερη θέση η Λετονία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Τουρκία. Βάσει της έρευνας, η Ελλάδα θα «καταφέρει» να πιάσει τους στόχους σε διάστημα 45 ετών από σήμερα.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας δε φαίνεται να συνδέεται παρά ελάχιστα» με την «καινοτομία», δηλαδή την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών, σε όλους τους δυνατούς τομείς εφαρμογής.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι «για δύο κρίσιμους δείκτες, τις επενδύσεις στην πληροφορική και τις δημόσιες επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης, η τάση είναι αρνητική, ενώ για την έρευνα και ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα είναι στάσιμη» στο 0,2% του ΑΕΠ ή στο 16% του μέσου όρου των «25».

Καλύτερα, βάσει της έρευνας, φαίνεται να τα πηγαίνουμε στην εκπαίδευση, που προσεγγίζουμε το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ τον ξεπερνούμε στην πανεπιστημιακή έρευνα, η οποία χρηματοδοτείται από τον ιδιωτικό τομέα... Για το συγκεκριμένο μάλιστα, η Επιτροπή μέμφεται τις επιχειρήσεις, που αναθέτουν εργολαβίες ερευνών στα Πανεπιστήμια και δε δύνανται με καθαρά δικά τους μέσα να καινοτομήσουν. Γεγονός που οφείλεται και στην αδυναμία του ελληνικού συστήματος για χρηματοδότηση.

Ακόμα, οι κακές επιδόσεις της Ελλάδας στα κερδοσκοπικά κεφάλαια (venture funds), που στάθηκαν πηγή χρηματοδότησης νέων προϊόντων στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του '90, βρίσκονται 32% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, η οποία ήδη υπολείπεται κατά πολύ των επιδόσεων του αμερικανικού ονείρου...

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δείχνουν δυσαρεστημένοι για τη διαρροή

Θέμα έχει προκληθεί στην Κουμουνδούρου μετά τη διαρροή στα ΜΜΕ της πληροφορίας πως ο Γ. Πανούσης, καθηγητής Πανεπιστημίου, θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Συνασπισμού για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Η συμφωνία έκλεισε πριν λίγες μέρες και η διαδικασία ενημέρωσης στελεχών του κόμματος για την υποψηφιότητα του Γ. Πανούση συνοδευόταν από την αυστηρή σύσταση να κρατηθεί μυστική ώστε να μην «καεί», σύσταση την οποία κάποιοι αγνόησαν.

Η επόμενη μέρα βρίσκει την ηγετική ομάδα του ΣΥΝ να δείχνει δυσαρεστημένη με όσους έδωσαν στα ΜΜΕ την πληροφορία, όχι μόνο γιατί αγνόησαν τη σύσταση να κρατηθεί μυστική, διαμηνύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται ακόμα μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων, αποφασισμένων αποκλειστικά από την ηγεσία του ΣΥΝ, ούτε έχουν συζητήσει τα αρμόδια όργανα του κόμματος για να επικυρώσουν προτάσεις.

Γι' αυτό το λόγο εξάλλου, παρότι η υποψηφιότητα του Γ. Πανούση μεταδόθηκε ακόμα κι από την κρατική τηλεόραση, επισήμως ο ΣΥΝ ούτε την επιβεβαιώνει ούτε τη διαψεύδει. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ν. Βούτσης, δήλωσε πως δεν μπορεί «να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει οτιδήποτε δεν έχει τη συλλογική έγκριση των αρμοδίων δημοτικών και πολιτικών οργάνων του κόμματος και των συνεργαζόμενων δυνάμεων», συμπληρώνοντας με νόημα πως «όσα στελέχη επιδίδονται στην ονοματολογία θέλουν να ακυρώσουν προτάσεις με δυναμική και συναίνεση».

Πάντως, σήμερα Παρασκευή, συνεδριάζει για το θέμα η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού και το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο συγκαλείται η ΚΠΕ για την επικύρωση των αποφάσεων.

ΒΟΥΛΗ
Δεν ξεκίνησε η συζήτηση για τα ΜΜΕ

Δεν προσήλθε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και έτσι η Επιτροπή δεν ξεκίνησε τη συζήτηση για το επικείμενο νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η απουσία του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της επιτροπής, οι οποίοι τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα εάν δεν αποσαφηνιστούν πρώτα οι θέσεις της κυβέρνησης. Ενδεικτικό της κυβερνητικής αδιαφορίας είναι και το ότι ο Θ. Ρουσόπουλος αντί να στείλει στην Επιτροπή ένα πλαίσιο των θέσεών του για το θέμα, κοινοποίησε στους βουλευτές την ομιλία που είχε κάνει στο Ζάππειο σε εκδήλωση για την έναρξη του διαλόγου για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Για προειλημμένες αποφάσεις έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, τονίζοντας ότι επίκειται ένα νομοσχέδιο και το μόνο που είναι γνωστό είναι οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αρμόδιας επιτρόπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ